Per 1 april 2020 handhaving rookruimten cafés


Rookruimten – Gesprekken tussen KHN en staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS hebben er toe geleid dat de handhaving van het verbod op rookruimten bij cafés pas per 1 april 2020 wordt doorgevoerd. Horecaondernemers hebben op die manier meer tijd om zich in te stellen op de nieuwe situatie. KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het nog steeds zuur dat de rookruimten dicht moeten, maar is tevreden over de gemaakte afspraak om dat per 1 april 2020 te doen. In principe zouden alle rookruimten bij cafés en andere horecagelegenheden al onmiddellijk moeten zijn gesloten, direct na de uitspraak van de Hoge Raad. Overgangsperiode Op 27 september heeft de Hoge Raad namelijk bepaald dat de regelgeving in Nederland die het mogelijk maakte dat rookruimten in de horeca zijn toegestaan ‘onverbindend’ is. Rookruimten in de horeca werden daarmee per direct verboden. In een reactie op dat besluit maakte Staatssecretaris Blokhuis toen in een brief aan de Kamer duidelijk dat handhaving per direct niet aan de orde was. Ook omdat de controlerende instantie NVWA daarop nog niet was toegerust. Meer informatie over de handhaving van zijn hand zou medio oktober komen. Na tussentijds overleg met KHN is nu gekozen voor een overgangsperiode tot 1april volgend jaar. Geluidsoverlast KHN schrijft dat de belangenbehartiger in een poging een overgangsperiode af te spreken niet alleen stond. Ook van de kant van veel gemeenten werd duidelijk dat zij niet zaten te wachten op onmiddellijke handhaving. Bovendien vrezen gemeenten straks meer te maken te krijgen met overlast door meer rokers op straat, wat het gevolg zal zijn van het sluiten van rookruimten. Door nu 1 april te kiezen valt het moment van handhaving meer samen met de opening van het terrsseizoen, het moment waarop toch al meer horecabezoekers naar buiten gaan. Andere rookruimten De staatssecretaris heeft tevens bekendgemaakt dat hij werk gaat maken om ook andere rookruimten, zoals die bij bedrijven en instellingen, eerder gaat sluiten. KHN had daar op aangedrongen omdat die rookruimten niet echt gezonder zijn dan de rookruimten binnen de horeca. Het streven is nu dat dat verbod en de handhaving ervan per 2021 voor (semi)overheidsgebouwen gaat gelden en voor de rest van het bedrijfsleven het jaar 2022 wordt aangehouden. Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

4000 online triages op eerste dag gezondheidscheck

Coronamaatregelen – De gratis online gezondheidscheck van de brancheorganisaties VCHO, NHG en ProFri beleefde met ruim 4.000 triage een succesvolle eerste dag. De gezondheidscheck maakt het ondernemers gemakkelijk om de verplichte gezondheidsvragen te stellen aan hun gasten.

Lees bericht

Horeca heropent in gezellige drukke sfeer

Horecaheropening – Overal in Nederland is de horeca in rustige sfeer geopend. De terrassen waren goed bezet, maar vrije plaatsen waren er meestal ook. Op veel plekken de inzet van reserverings- en bestellingsapp’s en beperktere menukaarten. Het stellen van de gezondheidsvragen is nog een puntje van aandacht.

Lees bericht

Horecasector zwaar getroffen in eerste kwartaal 2020

Omzetcijfers - De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De omzetdaling was de eerste in zeven jaar tijd. Dat meldt het CBS.

Lees bericht

SVH en KHN komen met gratis e-learning Hygiëne & Veiligheid in coronatijd

Opleiding – Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) komen met een nieuwe gratis e-learning Hygiëne & Veiligheid in coronatijd. Nu de horeca vanaf 1 juni weer voorzichtig open mag, hebben de beide organisaties besloten om een speciale e-learning in coronatijd voor de bedrijfstak te ontwikkelen op het gebied van Hygiëne & Veiligheid.

Lees bericht‘Je favoriete terrasplekje reserveren met BarBooking’

Reserveringssysteem – Hoe kun je nu met beperkte ruimte en mogelijkheid toch een plekje reserveren bij je favoriete bar of terras. Die vraag stond centraal bij een tweetal horecaliefhebbers. Om zowel ondernemers te helpen als de mogelijkheid voor de gasten te bieden een plek te reserveren, ontwikkelde zij Barbooking.nl, een platform volgens het principe: zoek, boek en geniet.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid