140 tijdelijke strandpaviljoens zijn deze winter blijven staan


Strandpaviljoens voorzien een goed seizoen, maar zien de marges wel minder worden

Strandpaviljoens – Nederland telt meer dan 340 strandpaviljoens, waarvan ongeveer de helft ‘jaarrond’-paviljoens is en dus het gehele jaar open. Om de sluitingsperiode in 2020 in verband met de coronamaatregelen enigszins te compenseren mochten de tijdelijke strandpaviljoens, die normaal ’s winters worden afgebroken, afgelopen jaar blijven staan. Het blijkt dat zo’n 140 paviljoens daarvan gebruik hebben gemaakt.

Dat zegt Stephan van der Stee van Strand Nederland. Het mogen laten staan van de strandpaviljoenen is een initiatief geweest van het Kustpact, waarin KHN, diverse gemeenten, de waterschappen en de natuurorganisaties zitten. Volgens Van der Stee is het mogen laten staan van een strandpaviljoen niet de redding voor een paviljoen. “De echte redding is geweest de hele goed zomer van 2020.”

Volgens van der Stee kost het op- en afbreken van een strandpaviljoen, afhankelijk van de grootte, tussen de 30.000 en 150.000 euro. “Dat is zo’n 5 procent van de omzet. De ondernemers mochten ook niet alles laten staan. Losse containers, toiletgroepen en andere zaken moesten wel worden verwijderd. Voor de meeste ondernemers betekende het uiteindelijk een besparing van zo’n 50 procent van de normale op- en afbouwkosten.”

Afwachten

Wanneer de paviljoens weer gaan opbouwen, vindt Van der Stee moeilijk aan te geven. “De ondernemers die hun paviljoen hebben afgebroken wachten rustig de maatregelen af. Die hun paviljoen hebben laten staan, kunnen snel openen als dat weer is toegestaan.

Of een paviljoen mag blijven staan is aan de gemeente. Met risico’s of stormschade heeft dat niets te maken. Het weghalen maakt het alleen makkelijke om herstelwerkzaamheden aan de kustlijn mogelijk te maken. “Vaak ontstaat ook schade  aan een paviljoen bij het op- en afbreken,” aldus Van der Stee.

Rustig starten

Wat Van der Stee wel ziet is dat de meest strandpaviljoens rustig aan beginnen en niet zo uitbundig gaan investeren in nieuwe zaken, zoals dat voorgaande jaren wel gebeurde. “Het is en blijft natuurlijk toch een rare periode, waarin er zo maar weer van alles kan gebeuren. Gelukkig zitten de paviljoens in de openlucht en zien we dat mensen met mooi weer wel weer zin hebben om naar buiten te gaan. Dat hebben we ook vorig jaar gezien.”

Duurzaamheid

Maar er is ook aandacht voor trends en nieuwe ontwikkelingen. Van der Stee: “Duurzaamheid en producten van dichtbij zien we straks wel terug op de menukaarten. Die menukaarten zullen misschien wat minder uitbundig zijn, maar dat heeft ook alles te maken met de beschikbaarheid van mensen.”

Eerst jaarstukken

Of het afgelopen seizoen voor strandpaviljoenhouders goed is geweest, kan Van der Stee niet zeggen. De mooie zomer zorgde weliswaar voor mooie omzetten, maar de balans over het hele jaar is nog niet opgemaakt. Van der Stee: “Met alle uitgestelde betalingen, is niet duidelijk wat zij het afgelopen jaar hebben verdiend. Dat gaat allemaal de komende tijd blijken, als de jaarstukken worden opgemaakt. Feit is wel dat het laten staan van de strandpaviljoens de gemeenschap niets heeft gekost.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Beachclub Perry’s uit Zeeland Paviljoen van het Jaar

Verkiezing - Bij Strandpaviljoen Sjoerd op Ameland vonden op donderdag 27 juli de Strandverkiezingen plaats. Strandpaviljoen van het Jaar werd Perry’s uit Scharendijke in Zeeland. Ook werd de prijs bekend gemaakt voor het Schoonste strand. Dat werd het strand van Noord-Beverland.

Lees berichtPaviljoen Sjoerd op Ameland verkozen tot Paviljoen van het Jaar

Verkiezing - Paviljoen Sjoerd uit Ameland is uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van 2022. Het strand van Goeree-Overflakkee werd uitgeroepen tot Het Schoonste Strand van Nederland. De uitslag van de jaarlijkse verkiezing werd donderdag bekend gemaakt in Beachclub Lekker in Vrouwenpolder. Het paviljoen dat vorig werd gekozen tot Beste paviljoen.

Lees berichtSir Edmond maakt zomertour met eigen gin bar

Strandpaviljoen – Ginmerk Sir Edmond wil in de maanden een juli en augustus een zomertour houden met een eigen ginbar. Strandgangers van een aantal paviljoens kunnen in de zomermaanden bij de Sir Edmond Gin Bar genieten van tintelfrisse Gin & Tonics.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid