140 tijdelijke strandpaviljoens zijn deze winter blijven staan


Strandpaviljoens – Nederland telt meer dan 340 strandpaviljoens, waarvan ongeveer de helft ‘jaarrond’-paviljoens is en dus het gehele jaar open. Om de sluitingsperiode in 2020 in verband met de coronamaatregelen enigszins te compenseren mochten de tijdelijke strandpaviljoens, die normaal ’s winters worden afgebroken, afgelopen jaar blijven staan. Het blijkt dat zo’n 140 paviljoens daarvan gebruik hebben gemaakt.

Dat zegt Stephan van der Stee van Strand Nederland. Het mogen laten staan van de strandpaviljoenen is een initiatief geweest van het Kustpact, waarin KHN, diverse gemeenten, de waterschappen en de natuurorganisaties zitten. Volgens Van der Stee is het mogen laten staan van een strandpaviljoen niet de redding voor een paviljoen. “De echte redding is geweest de hele goed zomer van 2020.”

Volgens van der Stee kost het op- en afbreken van een strandpaviljoen, afhankelijk van de grootte, tussen de 30.000 en 150.000 euro. “Dat is zo’n 5 procent van de omzet. De ondernemers mochten ook niet alles laten staan. Losse containers, toiletgroepen en andere zaken moesten wel worden verwijderd. Voor de meeste ondernemers betekende het uiteindelijk een besparing van zo’n 50 procent van de normale op- en afbouwkosten.”

Afwachten

Wanneer de paviljoens weer gaan opbouwen, vindt Van der Stee moeilijk aan te geven. “De ondernemers die hun paviljoen hebben afgebroken wachten rustig de maatregelen af. Die hun paviljoen hebben laten staan, kunnen snel openen als dat weer is toegestaan.

Of een paviljoen mag blijven staan is aan de gemeente. Met risico’s of stormschade heeft dat niets te maken. Het weghalen maakt het alleen makkelijke om herstelwerkzaamheden aan de kustlijn mogelijk te maken. “Vaak ontstaat ook schade  aan een paviljoen bij het op- en afbreken,” aldus Van der Stee.

Rustig starten

Wat Van der Stee wel ziet is dat de meest strandpaviljoens rustig aan beginnen en niet zo uitbundig gaan investeren in nieuwe zaken, zoals dat voorgaande jaren wel gebeurde. “Het is en blijft natuurlijk toch een rare periode, waarin er zo maar weer van alles kan gebeuren. Gelukkig zitten de paviljoens in de openlucht en zien we dat mensen met mooi weer wel weer zin hebben om naar buiten te gaan. Dat hebben we ook vorig jaar gezien.”

Duurzaamheid

Maar er is ook aandacht voor trends en nieuwe ontwikkelingen. Van der Stee: “Duurzaamheid en producten van dichtbij zien we straks wel terug op de menukaarten. Die menukaarten zullen misschien wat minder uitbundig zijn, maar dat heeft ook alles te maken met de beschikbaarheid van mensen.”

Eerst jaarstukken

Of het afgelopen seizoen voor strandpaviljoenhouders goed is geweest, kan Van der Stee niet zeggen. De mooie zomer zorgde weliswaar voor mooie omzetten, maar de balans over het hele jaar is nog niet opgemaakt. Van der Stee: “Met alle uitgestelde betalingen, is niet duidelijk wat zij het afgelopen jaar hebben verdiend. Dat gaat allemaal de komende tijd blijken, als de jaarstukken worden opgemaakt. Feit is wel dat het laten staan van de strandpaviljoens de gemeenschap niets heeft gekost.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Ledenraad KHN kiest Merijn Jansma tot Landelijk Bestuurslid

Horeca - De Ledenraad van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft per 29 september 2020 horecaondernemer Merijn Jansma gekozen tot het nieuwe Landelijk Bestuurslid van de vereniging. Hij volgt hotelier Agnes Holtjer op die haar maximale zittingsduur van twee maal drie jaar als bestuurslid heeft bereikt.

Lees bericht


Strandpaviljoens mogen van de winter blijven staan

Strandpaviljoens - Strandpaviljoens, die dat willen, kunnen komende winter voor één keer blijven staan. De locaties mogen gedurende de wintermaanden alleen niet open blijven. Als ondernemers hun strandpaviljoen niet hoeven af te breken om volgend seizoen weer op te bouwen, besparen zij veel geld.

Lees bericht

Strandondernemer start platform voor strandpicknick

Strandpaviljoen – Zelf noemt zeilschooleigenaar Wouter van Raaij zijn platform ‘strandpicknick’ de oplossing voor de1,5 meter regel voor strandpaviljoens, maar feitelijk is het gewoon een leuke activiteit aan het strand; volledig verzorgd picknicken met familie of vrienden op het strand.

Lees berichtMulti Fuel Station Kuster Olie winnaar Challenge 2019

Beurzen - Multi Fuel Service Tankstation in Groenlo van Kuster Energy is winnaar geworden van de Challenge 2019. Het deze zomer geopende tankstation is daarmee de opvolger geworden van Voyage Food uit Vierpolders, die vorig jaar de eer kreeg tijdens de tankbeurs in Houten. De winnaar van de Challenge 2019 werd aan het einde van de eerste beursdag bekend gemaakt en is...

Lees bericht

Kuster Olie opent nieuw shopconcept EnergyPoint

Petrol - Kuster Olie heeft op industrieterrein De Laarberg in Groenlo een nieuw shopconcept geopend met de naam EnergyPoint. Het shopconcept moet de nieuwe standaard worden voor de 22 tankstations van Kuster Olie. Op het 7000 vierkante meter nieuwe tankstation staat niet alleen de shop waarbinnen kan worden gegeten, maar kunnen ook voertuigen worden opgeladen en auto’s en trucks worden gewassen....

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid