3,7 miljard voor zwaarst getroffen sectoren waaronder horeca


Steunmaatregelen – Voor de zwaarst getroffen sectoren, zoals horeca en de evenementensector, trekt het kabinet nog eens 3,7 miljard euro extra uit. Ook worden bepaalde geplande versoberingen teruggedraaid. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens om extra maatregelen te nemen voor een sector die gedwongen ‘op slot’ zit.

Het steunpakket is een toevoeging op de steunmaatregelen die al zijn genomen en inmiddels zo’n 34 miljard bedragen. Maar omdat de crisis langer aanhoudt en de horeca en de evenementensector vrijwel volledig in een lockdown zit, waren extra maatregelen om faillissementen en ontslagen te voorkomen van belang.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dat met het kabinet overleg heeft gehad over een aanvulling op het derde steunpakket, moet het steunpakket nog goed bestuderen, maar heeft al wel laten weten het een goed begin te vinden, maar dat er nog wel verbeteringen moeten worden aangebracht.

Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) maakten de details van het nieuwe steunpakket woensdag bekend tijdens een persconferentie. Het gaat bij het derde steunpakket om een uitbreiding van het huidige pakket maatregelen dat tot en met juni 2021 loopt.

Volgens KHN bestaat het aanvullende steunpakket uit de volgende onderdelen:

- In Q4 en Q1 komt er een aanvulling op de TVL tot max 70% voor de zwaarst getroffen sectoren, waaronder de horeca.

- Er komt geen versobering van het steunpakket (o.a. NOW en TVL) per Q1 2021.

- De eenmalige subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) van 2,7% van de omzetderving van eet- en drinkgelegenheden in Q4 blijft staan en wordt naar rato van het omzetverlies wat hoger. Het is een eenmalige subsidie die valt buiten de maximum van 90.000 euro van de TVL in het derde steunpakket en kent een eigen maximum van 20.000.

- Belastinguitstel tot 1 april 2021.

De aanvullende financiële steunmaatregelen zijn volgens KHN welkom én essentieel, maar ze zijn niet volledig. Voor kleine bedrijven is het een verbetering, maar er zijn nog steeds horecaondernemers die buiten de boot vallen of te weinig compensatie krijgen, volgens de belangenvereniging voor horecabedrijven. Dat de verdere versobering van maatregelen niet doorgaan is volgens KHN onvoldoende om bedrijven uit de gevarenzone te halen. Waar wringt de schoen?

- De maximale vergoeding van vaste lasten gaat van maximaal 50% vergoeding naar maximaal 70%, maar kent nog steeds een maximum van 90.000 euro per kwartaal. De verhoging van de vergoeding helpt grote of kapitaalintensieve bedrijven dus niet.

- Voor de TVL blijft gelden dat er een eigen risico van minstens 30% op de vaste lasten overblijft.

- De TVL geldt als omzet voor de NOW, wat betekent dat ondernemers een wat lagere NOW subsidie ontvangen.

- De NOW wordt niet verder versoberd, maar blijft op 80%. Dat betekent dus een eigen risico voor een ondernemer van minstens 20% op de loonsom.

KHN houdt rekening met het feit dat ook de komende maand de horeca gesloten blijft. Het extra steunpakket zoals vandaag bekend gemaakt, is daarom absoluut noodzakelijk. Maar op onderdelen heeft het pakket meer reparatie nodig volgend KHN. Niet alleen voor starters, die met het huidige pakket buiten de boot vallen, maar ook moeten sommige regelingen verder verbeterd en verruimd worden.

Vooralsnog houdt het kabinet vast aan de huidige maatregelen. Ook het ontbreken van steun voor starters. Koolmees realiseert zich dat het voor deze ondernemers een hard gelag is, maar een ‘eerlijke en uitvoerbare’ regeling was er niet op te tuigen. Ook niet omdat verdere verruiming de kans op misbruik zou vergroten.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsGroeiende zorgen over voldoende horecapersoneel

Onderzoek  - Horecaondernemers hebben grote zorgen over personeelskrapte. Zeker met de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, vragen horecaondernemers zich af of ze hun gasten wel op de juiste manier kunnen ontvangen door het personeelsprobleem in de sector, maar inzet techniek wordt nog niet gezien als oplossing. Dat laat onderzoek van GROUP7 Professional Community zien.

Lees bericht

Vakbeurs euvend & coffeena 2022 gaat niet door

Vakbeurzen - De Internationale Vakbeurs voor Vending & Office Coffee Service die gepland staat voor 27 tot en met 29 oktober, euvend & coffeena 2022, gaat dit jaar niet door. De reden is dat de organisatie niet een volwaardige afspiegeling van de markt voor vending en koffie kan presenteren.

Lees bericht

Diageo lanceert nieuw B2B-kennisplatform DIAGEO One

Platform - Diageo introduceert DIAGEO One, een B2B-ondersteuningsplatform, waar eigenaren van slijterijen en horeca 24 uur per dag terecht kunnen voor onder meer exclusieve trainingsvideo's, recepten, social media materiaal, speciale aanbiedingen, trends updates. Ook het bestellen van Diageo producten via hun reguliere groothandel kan met DIAGO One.

Lees bericht


Platform voor horeca lanceert marktplaats ‘no waste’

Voedselverspilling - TIPPR, het inspiratieplatform voor de horeca,  lanceert een marktplaats met overschotten en imperfecte producten. Op het platform ‘no Waste’ kunnen fabrikanten en groothandelaren producten aanbieden, die zij niet meer kunnen verkopen, maar voor een horecaondernemer tegen een gunstige prijs nog wel geschikt zijn om te gebruiken.

Lees bericht

Grote inhaalslag horeca in 2022 met ruim 30% volumegroei

Analyse - Gedurende dit jaar vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van ING Research.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid