50% minder voedselafval bij Vermaat in 2027 met Orbi’s


Voedselverspilling - Vermaat gaat op grote schaal de strijd aan tegen voedselverspilling. Onderdeel van die aanpak is de inzet van de technologie van Orbisk, de zogenaamde Orbi. De voedsel verspilling moet met deze slimme technologie in 2027 met 50% zijn teruggebracht.

Voedselverspilling zorgt voor bijna 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En dat terwijl 1/3 van al het eten in de afvalbak belandt. Vermaat vond het tijd worden voor actie. In 2027 wil de cateraar het eigen voedselafval hebben gehalveerd, 3 jaar eerder dan het doel dat geformuleerd is in de SDG’s van de Verenigde Naties. Door inzet van de technologie van Orbisk, wordt hard gewerkt aan die doelstelling. Momenteel worden de Orbi’s uitgerold over de Vermaat locaties.

Food Vision 2027

De doelstellingen op het gebied van duurzaamheid zijn geformuleerd in het plan ‘Food Vision 2027’. Naast voedselverspilling is ook plantaardig eten een belangrijke pijler. Volgens onderzoek zijn voedselverspilling tegengaan en een plantaardig dieet de oplossingen die de grootste impact hebben op het verminderen van klimaatimpact (Project Drawdown, 2022). ‘’Daarbij is voedselverspilling één van de meest onnozele problemen van deze tijd. We hoeven er immers niets voor te kunnen, bouwen of ontwikkelen, het gaat enkel om verminderen’’, aldus Pauline Rosenberg, Food & Sustainability Expert bij Vermaat. Oftewel: minder inkopen en minder produceren van dat wat we niet opeten.

Inzicht

De data die met de food waste monitor van Orbisk wordt verzameld gaat Vermaat daarbij helpen. De Orbisk herkent wat, wanneer en hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Op die manier krijg inzicht in het voedselafval en zijn bedrijfsprocessen hierop aan te passen. Van inkoop tot menu. Op die manier reduceerde Vermaat het afgelopen half jaar het voedselafval al met 27% op voorloperlocaties als Triodos, Booking en La Place.

Bron: Vermaat/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nieuwe norm gezonder en duurzamer voedingsaanbod zorg

Zorg - Goede Zorg Proef Je heeft dinsdag de nieuwe norm vastgesteld voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in ziekenhuizen. De factsheet is ontwikkeld in samenwerking met stichting Alliantie Voeding in de Zorg, het Voedingscentrum en een aantal voorhoedeziekenhuizen, op initiatief van Vermaat.

Lees bericht
Horeca verspilt 5,6 miljoen minder voedsel

Voedselverspilling – De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van 5,6 miljoen kilogram, gooit de sector nog steeds 55,4 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost de sector 647 miljoen euro per jaar.

Lees bericht


Compass en InstockMarket schalen samenwerking op

Voedselverspilling – Compass Group, 's werelds grootste food- en servicebedrijf met de labels Eurest, ESFM, Famous Flavours, Maison van den Boer en Xandrion, wil meer werk maken van duurzaamheid en schaalt hiervoor de samenwerking met InstockMarket op.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid