50% minder voedselafval bij Vermaat in 2027 met Orbi’s


Voedselverspilling - Vermaat gaat op grote schaal de strijd aan tegen voedselverspilling. Onderdeel van die aanpak is de inzet van de technologie van Orbisk, de zogenaamde Orbi. De voedsel verspilling moet met deze slimme technologie in 2027 met 50% zijn teruggebracht.

Voedselverspilling zorgt voor bijna 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En dat terwijl 1/3 van al het eten in de afvalbak belandt. Vermaat vond het tijd worden voor actie. In 2027 wil de cateraar het eigen voedselafval hebben gehalveerd, 3 jaar eerder dan het doel dat geformuleerd is in de SDG’s van de Verenigde Naties. Door inzet van de technologie van Orbisk, wordt hard gewerkt aan die doelstelling. Momenteel worden de Orbi’s uitgerold over de Vermaat locaties.

Food Vision 2027

De doelstellingen op het gebied van duurzaamheid zijn geformuleerd in het plan ‘Food Vision 2027’. Naast voedselverspilling is ook plantaardig eten een belangrijke pijler. Volgens onderzoek zijn voedselverspilling tegengaan en een plantaardig dieet de oplossingen die de grootste impact hebben op het verminderen van klimaatimpact (Project Drawdown, 2022). ‘’Daarbij is voedselverspilling één van de meest onnozele problemen van deze tijd. We hoeven er immers niets voor te kunnen, bouwen of ontwikkelen, het gaat enkel om verminderen’’, aldus Pauline Rosenberg, Food & Sustainability Expert bij Vermaat. Oftewel: minder inkopen en minder produceren van dat wat we niet opeten.

Inzicht

De data die met de food waste monitor van Orbisk wordt verzameld gaat Vermaat daarbij helpen. De Orbisk herkent wat, wanneer en hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Op die manier krijg inzicht in het voedselafval en zijn bedrijfsprocessen hierop aan te passen. Van inkoop tot menu. Op die manier reduceerde Vermaat het afgelopen half jaar het voedselafval al met 27% op voorloperlocaties als Triodos, Booking en La Place.

Bron: Vermaat/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



‘Crisp geeft niet wenselijke producten uit kerstpakket tweede kans’

Voedselverspilling – De helft van de producten die mensen aantreffen in hun kerstpakket worden weggegooid of belanden voor eeuwig in de voorraadkasten. Dat blijkt uit een consumentenpeiling van onderzoeksbureau YouGov (voorheen GfK). %). Naar schatting van YouGov gaat het om honderdduizenden producten per jaar. Online supermarkt Crisp vindt dat zonde en gaat de producten verzamelen.

Lees bericht


Scaleup Orbisk haalt €8 miljoen op om internationaal te gaan

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scaleup die bezig is met het tegengaan van voedselverspilling, heeft meer dan acht miljoen euro opgehaald met een oversubscribed Series A venture capital investeringsronde. Het geld wordt ingezet voor het verder ontwikkelen van AI-technologie en buitenlandse expansie.

Lees bericht


Bas Roelofs volgt Eric Bras op bij Signature Foods

Persoonlijk - Erik Bras gaat terugtreden als ceo van Signature Foods, een bedrijf met de merken Johma, Heks’nkaas en Topking in Nederland. Begin volgend jaar zal hij worden opgevolgd door Bas Roelofs en Herman de Boer als cfo. Dat meldt FoodPersonality op basis van een brief van Bras aan relaties.

Lees bericht




© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid