Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca


Foto bij: Valerie Kuypers

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de aangenomen moties als een steun in de rug voor alle lobby inspanningen van de afgelopen dagen, die recht doet aan de nood bij horecaondernemers. De moties werden gisteren tijdens een speciaal coronadebat ingediend. Verschillende Kamerleden vroegen in dat debat aandacht voor het feit dat het huidige steunpakket onvoldoende is voor de horecabranche.

Tweede steunpakket

Naast het feit dat KHN pleit voor de reparatie van het huidige steunpakket, voert KHN ook al weken een actieve lobby bij zowel het kabinet als de Tweede Kamer voor een aanvullend steunpakket. Het huidige steunpakket is namelijk onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. KHN diende daarop een noodplan in bij het kabinet met drie kernpunten, te weten reparatie NOW-regeling met terugwerkende kracht én vanaf 1 juni opgevolgd door een vervolg-WW voor medewerkers, gemakkelijkere kredietverstrekking door MKB-noodfonds en ingrijpen op doorlopende huurkosten door huurkorting of huurcompensatie.

Vaste lasten

Veel onderwerpen uit dit voorstel kwamen tijdens het debat aan de orde. Daarop dienden VVD en D66 een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om meer duidelijkheid te geven over het lopende steunpakket en de problemen inzichtelijk te maken van de vaste lasten. De ChristenUnie en het CDA riepen de Regering in een motie op om te onderzoeken of én op welke wijze doorlopende vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld door een vervanging of aanpassing van de TOGS-regeling of de NOW-regeling. Ook deze motie werd aangenomen. Het kabinet gaat de mogelijkheden met KHN de komende tijd bespreken.

Heropening

Tijdens het coronadebat zijn er ook verschillende vragen gesteld rondom de heropening van de horeca per 1 juni. VVD en CDA vroegen het kabinet om de horeca al te openen voor het Pinksterweekend, in plaats van op 2e Pinksterdag. Dit zou voor een betere spreiding van gasten moeten zorgen. Rutte gaf in het debat echter aan dat de datum 1 juni nog niet definitief is en afhankelijk is van de ontwikkelingen rondom de verspreiding van het virus en het advies van het Outbreak Team dat het kabinet adviseert.

Extra terrasruimte

In het Kamerdebat gaf Rutte aan dat als de horeca open gaat gemeenten de horeca wel kunnen helpen door bijvoorbeeld extra ruimte voor terrassen beschikbaar te stellen, wat ook meer spreiding geeft. In veel gemeenten wordt hierover al gesproken en een eerste inventarisatie leert dat de ene gemeente daar gemakkelijk in is dan de andere.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Anuga biedt internationaal overzicht food en beverage

Vakbeurzen - De aankomende editie van Anuga van 7 t/m 11 oktober 2023 in Keulen geeft niet alleen een overzicht van het wereldwijde aanbod op het gebied van eten en drinken, maar ook op tal van onderdelen zoals diepvries, biologische producten en hot en colddrinks. Als internationale levensmiddelenbeurs biedt het platform een totaaloverzicht op het gebied van eten en drinken.

Lees bericht


Jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Gastvrij Rotterdam vierde de afgelopen drie dagen haar 10e editie. De beurs in vijf de hallen van Rotterdam Ahoy was met 500 deelnemende bedrijven volledig uitverkocht, waarmee deze editie de grootste tot nu toe is. Ook werd met 18.559 bezoekers een recordaantal gerealiseerd.

Lees bericht

10e editie Gastvrij Rotterdam sfeervol van start gegaan

Vakbeurzen – Veel bezoekende foodprofessionals, veel vakwedstrijden en veel evenementen in sfeervol aangeklede beurshallen. Zo is de jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam het beste samen te vatten. Deelnemende bedrijven hadden er bij aanvang van de beurs dan ook duidelijk zin in.

Lees bericht

FSIN: ‘Omzet Out of Home groeit in 2023 met €3 miljard’

Marktcijfers  - De Nederlandse consument geeft dit jaar een recordbedrag uit aan restaurant- en cafébezoek. Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) verwacht dat de omzet van de totale Out of Home-sector in 2023 groeit naar ruim €22 miljard. Dat is een stijging van €3 miljard, oftewel 15,8%, ten opzichte van 2022. Voor volgend jaar verwacht het FSIN een afvlakking van de groei.

Lees bericht


‘AI en robotisering moeten hospitality ondersteunen’

Bijeenkomst – Donderdag vond de bijeenkomst ‘Phygital’ van Trema Foodnetwerk. Het thema behandelde de vraagstukken van de steeds verdere (noodzakelijke) integratie van digitalisering en robotisering in de foodservicebranche. Efficiency en gebrek aan personeel zijn belangrijk uitgangspunten bij de invulling. Conclusie van de dag: AI en robotisering moeten hospitality ondersteunen, maar kunnen de menselijke waarde van gastvrijheid nooit vervangen.

Lees bericht

L’OUI, de machine voor cocktails

Techniek – Horecabedrijven die cocktails willen aanbieden, maar geen zin hebben of  tijd willen vrijmaken voor mixen, shaken of stirren, kunnen kiezen voor L’ OUI. De werking van het apparaat is vergelijkbaar met die van de Nespressomachines, alleen serveert L’OUI cocktails en mocktails.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid