Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca


Foto bij: Valerie Kuypers

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de aangenomen moties als een steun in de rug voor alle lobby inspanningen van de afgelopen dagen, die recht doet aan de nood bij horecaondernemers. De moties werden gisteren tijdens een speciaal coronadebat ingediend. Verschillende Kamerleden vroegen in dat debat aandacht voor het feit dat het huidige steunpakket onvoldoende is voor de horecabranche.

Tweede steunpakket

Naast het feit dat KHN pleit voor de reparatie van het huidige steunpakket, voert KHN ook al weken een actieve lobby bij zowel het kabinet als de Tweede Kamer voor een aanvullend steunpakket. Het huidige steunpakket is namelijk onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. KHN diende daarop een noodplan in bij het kabinet met drie kernpunten, te weten reparatie NOW-regeling met terugwerkende kracht én vanaf 1 juni opgevolgd door een vervolg-WW voor medewerkers, gemakkelijkere kredietverstrekking door MKB-noodfonds en ingrijpen op doorlopende huurkosten door huurkorting of huurcompensatie.

Vaste lasten

Veel onderwerpen uit dit voorstel kwamen tijdens het debat aan de orde. Daarop dienden VVD en D66 een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om meer duidelijkheid te geven over het lopende steunpakket en de problemen inzichtelijk te maken van de vaste lasten. De ChristenUnie en het CDA riepen de Regering in een motie op om te onderzoeken of én op welke wijze doorlopende vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld door een vervanging of aanpassing van de TOGS-regeling of de NOW-regeling. Ook deze motie werd aangenomen. Het kabinet gaat de mogelijkheden met KHN de komende tijd bespreken.

Heropening

Tijdens het coronadebat zijn er ook verschillende vragen gesteld rondom de heropening van de horeca per 1 juni. VVD en CDA vroegen het kabinet om de horeca al te openen voor het Pinksterweekend, in plaats van op 2e Pinksterdag. Dit zou voor een betere spreiding van gasten moeten zorgen. Rutte gaf in het debat echter aan dat de datum 1 juni nog niet definitief is en afhankelijk is van de ontwikkelingen rondom de verspreiding van het virus en het advies van het Outbreak Team dat het kabinet adviseert.

Extra terrasruimte

In het Kamerdebat gaf Rutte aan dat als de horeca open gaat gemeenten de horeca wel kunnen helpen door bijvoorbeeld extra ruimte voor terrassen beschikbaar te stellen, wat ook meer spreiding geeft. In veel gemeenten wordt hierover al gesproken en een eerste inventarisatie leert dat de ene gemeente daar gemakkelijk in is dan de andere.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Schiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon

Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.

Lees bericht


Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht


CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid