Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca


Foto bij: Valerie Kuypers

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de aangenomen moties als een steun in de rug voor alle lobby inspanningen van de afgelopen dagen, die recht doet aan de nood bij horecaondernemers. De moties werden gisteren tijdens een speciaal coronadebat ingediend. Verschillende Kamerleden vroegen in dat debat aandacht voor het feit dat het huidige steunpakket onvoldoende is voor de horecabranche.

Tweede steunpakket

Naast het feit dat KHN pleit voor de reparatie van het huidige steunpakket, voert KHN ook al weken een actieve lobby bij zowel het kabinet als de Tweede Kamer voor een aanvullend steunpakket. Het huidige steunpakket is namelijk onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. KHN diende daarop een noodplan in bij het kabinet met drie kernpunten, te weten reparatie NOW-regeling met terugwerkende kracht én vanaf 1 juni opgevolgd door een vervolg-WW voor medewerkers, gemakkelijkere kredietverstrekking door MKB-noodfonds en ingrijpen op doorlopende huurkosten door huurkorting of huurcompensatie.

Vaste lasten

Veel onderwerpen uit dit voorstel kwamen tijdens het debat aan de orde. Daarop dienden VVD en D66 een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om meer duidelijkheid te geven over het lopende steunpakket en de problemen inzichtelijk te maken van de vaste lasten. De ChristenUnie en het CDA riepen de Regering in een motie op om te onderzoeken of én op welke wijze doorlopende vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld door een vervanging of aanpassing van de TOGS-regeling of de NOW-regeling. Ook deze motie werd aangenomen. Het kabinet gaat de mogelijkheden met KHN de komende tijd bespreken.

Heropening

Tijdens het coronadebat zijn er ook verschillende vragen gesteld rondom de heropening van de horeca per 1 juni. VVD en CDA vroegen het kabinet om de horeca al te openen voor het Pinksterweekend, in plaats van op 2e Pinksterdag. Dit zou voor een betere spreiding van gasten moeten zorgen. Rutte gaf in het debat echter aan dat de datum 1 juni nog niet definitief is en afhankelijk is van de ontwikkelingen rondom de verspreiding van het virus en het advies van het Outbreak Team dat het kabinet adviseert.

Extra terrasruimte

In het Kamerdebat gaf Rutte aan dat als de horeca open gaat gemeenten de horeca wel kunnen helpen door bijvoorbeeld extra ruimte voor terrassen beschikbaar te stellen, wat ook meer spreiding geeft. In veel gemeenten wordt hierover al gesproken en een eerste inventarisatie leert dat de ene gemeente daar gemakkelijk in is dan de andere.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsGroeiende zorgen over voldoende horecapersoneel

Onderzoek  - Horecaondernemers hebben grote zorgen over personeelskrapte. Zeker met de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, vragen horecaondernemers zich af of ze hun gasten wel op de juiste manier kunnen ontvangen door het personeelsprobleem in de sector, maar inzet techniek wordt nog niet gezien als oplossing. Dat laat onderzoek van GROUP7 Professional Community zien.

Lees bericht

Vakbeurs euvend & coffeena 2022 gaat niet door

Vakbeurzen - De Internationale Vakbeurs voor Vending & Office Coffee Service die gepland staat voor 27 tot en met 29 oktober, euvend & coffeena 2022, gaat dit jaar niet door. De reden is dat de organisatie niet een volwaardige afspiegeling van de markt voor vending en koffie kan presenteren.

Lees bericht

Diageo lanceert nieuw B2B-kennisplatform DIAGEO One

Platform - Diageo introduceert DIAGEO One, een B2B-ondersteuningsplatform, waar eigenaren van slijterijen en horeca 24 uur per dag terecht kunnen voor onder meer exclusieve trainingsvideo's, recepten, social media materiaal, speciale aanbiedingen, trends updates. Ook het bestellen van Diageo producten via hun reguliere groothandel kan met DIAGO One.

Lees bericht


Platform voor horeca lanceert marktplaats ‘no waste’

Voedselverspilling - TIPPR, het inspiratieplatform voor de horeca,  lanceert een marktplaats met overschotten en imperfecte producten. Op het platform ‘no Waste’ kunnen fabrikanten en groothandelaren producten aanbieden, die zij niet meer kunnen verkopen, maar voor een horecaondernemer tegen een gunstige prijs nog wel geschikt zijn om te gebruiken.

Lees bericht

Grote inhaalslag horeca in 2022 met ruim 30% volumegroei

Analyse - Gedurende dit jaar vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van ING Research.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid