Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca


Foto bij: Valerie Kuypers

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de aangenomen moties als een steun in de rug voor alle lobby inspanningen van de afgelopen dagen, die recht doet aan de nood bij horecaondernemers. De moties werden gisteren tijdens een speciaal coronadebat ingediend. Verschillende Kamerleden vroegen in dat debat aandacht voor het feit dat het huidige steunpakket onvoldoende is voor de horecabranche.

Tweede steunpakket

Naast het feit dat KHN pleit voor de reparatie van het huidige steunpakket, voert KHN ook al weken een actieve lobby bij zowel het kabinet als de Tweede Kamer voor een aanvullend steunpakket. Het huidige steunpakket is namelijk onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. KHN diende daarop een noodplan in bij het kabinet met drie kernpunten, te weten reparatie NOW-regeling met terugwerkende kracht én vanaf 1 juni opgevolgd door een vervolg-WW voor medewerkers, gemakkelijkere kredietverstrekking door MKB-noodfonds en ingrijpen op doorlopende huurkosten door huurkorting of huurcompensatie.

Vaste lasten

Veel onderwerpen uit dit voorstel kwamen tijdens het debat aan de orde. Daarop dienden VVD en D66 een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om meer duidelijkheid te geven over het lopende steunpakket en de problemen inzichtelijk te maken van de vaste lasten. De ChristenUnie en het CDA riepen de Regering in een motie op om te onderzoeken of én op welke wijze doorlopende vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld door een vervanging of aanpassing van de TOGS-regeling of de NOW-regeling. Ook deze motie werd aangenomen. Het kabinet gaat de mogelijkheden met KHN de komende tijd bespreken.

Heropening

Tijdens het coronadebat zijn er ook verschillende vragen gesteld rondom de heropening van de horeca per 1 juni. VVD en CDA vroegen het kabinet om de horeca al te openen voor het Pinksterweekend, in plaats van op 2e Pinksterdag. Dit zou voor een betere spreiding van gasten moeten zorgen. Rutte gaf in het debat echter aan dat de datum 1 juni nog niet definitief is en afhankelijk is van de ontwikkelingen rondom de verspreiding van het virus en het advies van het Outbreak Team dat het kabinet adviseert.

Extra terrasruimte

In het Kamerdebat gaf Rutte aan dat als de horeca open gaat gemeenten de horeca wel kunnen helpen door bijvoorbeeld extra ruimte voor terrassen beschikbaar te stellen, wat ook meer spreiding geeft. In veel gemeenten wordt hierover al gesproken en een eerste inventarisatie leert dat de ene gemeente daar gemakkelijk in is dan de andere.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Je favoriete terrasplekje reserveren met BarBooking’

Reserveringssysteem – Hoe kun je nu met beperkte ruimte en mogelijkheid toch een plekje reserveren bij je favoriete bar of terras. Die vraag stond centraal bij een tweetal horecaliefhebbers. Om zowel ondernemers te helpen als de mogelijkheid voor de gasten te bieden een plek te reserveren, ontwikkelde zij Barbooking.nl, een platform volgens het principe: zoek, boek en geniet.

Lees bericht

Speciale e-learning: coronasafe ondernemen in de horeca

Opleiding – Speciaal om de horeca te helpen bij de (gedeeltelijke) heropening van de locaties heeft opleider Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland in samenwerking met adviesbureau Kroonenburg Advies de e-learning ‘Corona safe ondernemen in de horeca (HACCP)’ ontwikkeld.

Lees bericht

App voor corona-checkgesprek van het horecabezoek

Horeca – Voor het verplichte persoonlijke checkgesprek aan de deur voor gasten die een horecabedrijf willen bezoeken, is nu een app ontwikkeld. Een groep techneuten heeft sinds vandaag checkgesprek.nl gelanceerd dat als platform dit verplichte vraaggesprek kan vervangen. Wie klachtenvrij is kan via de app een groen kaart laten zien aan het horecabedrijf, waarmee de toegang gewaarborgd is.

Lees bericht

Oisterwijk biedt horeca hulp met ruimere terrassen

Gastvrij – Zodra de horeca weer gasten op het terras mag toelaten, staat de gemeente Oisterwijk verruiming van de terrassen toe. Horecaondernemers kunnen hun terrassen dan ruimer inrichten en meer mensen een veilige plek bieden. De gemeente sluit zelfs twee straten in de weekenden af om ondernemers extra ruimte voor hun terras te geven.

Lees bericht


KHN voorzichtig positief over nieuwe steunmaatregelen

Noodplan - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Zo wordt loonsteun van de eerste regeling aangepast en wordt de regeling ook verlengd, wordt de TOZO-regeling verlengd, maar strenger door de partnertoets en komt er ook een regeling voor de vaste lasten.

Lees bericht
© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid