Aantal strandpaviljoens blijft groeien, jaarrond open en steeds meer duurzaam


Horeca - Het gaat in Nederland bijzonder goed met de strandpaviljoens. Niet alleen blijft jaar na jaar het aantal groeien, ze zijn ook steeds vaker jaarrond open. Daarbij wordt er in de strandpaviljoens steeds duurzamer gewerkt. Ook de komende jaren blijft het aantal strandtenten groeien, met name in het binnenland. Dit blijkt uit de publicatie ‘Het Strandpaviljoen in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Landelijk gezien zijn er de afgelopen vijf jaar 4% meer strandpaviljoens bijgekomen. In de niet kustprovincies bedroeg de stijging met 9 nieuwe locaties zelfs 41%, waarvan er alleen al in Gelderland 4 nieuwe bedrijven. Naast de toename in aantal locaties zien zij ook dat de inrichting steeds duurzamer wordt, juist vanwege de toename in het aantal jaarrond paviljoens. Aan de kust De afgelopen vijf jaar zijn er in de kustprovincies Zeeland en Noord-Holland relatief gezien de meeste strandpaviljoens bijgekomen. In absolute aantallen was de stijging het grootst in Noord-Holland (+6). In de tien strandgemeenten met de meeste strandpaviljoens van Nederland zijn 252 strandpaviljoens gevestigd, een stijging van 7% ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit aantal is goed voor ruim 60% van het totale aanbod. Binnen de top 10 blijven Den Haag, Zandvoort en Veere de strandgemeenten met de meeste paviljoens. De gemeente Veere heeft de afgelopen vijf jaar de sterkste groei doorgemaakt. Hier steeg het aantal met 6 strandpaviljoens naar 30 vestigingen (+25%). Bijna de helft van het Zeeuwse aanbod is gevestigd in deze populaire toeristische kustgemeente. Jaarrond populair Van Spronsen & Partners signaleert ook dat strandpaviljoens vaker het jaarrond open zijn. Sinds 1998 heeft Rijkswaterstaat ingestemd met deze jaarrond exploitaties, uiteraard onder specifieke voorwaarden. Volgens Strand Nederland zijn er momenteel 164 jaarrondexploitaties aan de Nederlandse kust, dit waren er in 2016 nog 150. Bovendien worden deze paviljoens duurzamer gebouwd. Gebruik van zon en wind zijn ook logische energiebronnen op het strand. Maar ook de maatschappelijk roep om meer milieumaatregelen, zoals terugdringen plastic en afbreekbare materialen nemen de exploitanten ter harte. Zo wordt in Den Haag in samenwerking met de TU Delft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een gasloos en klimaatneutraal paviljoen. Aantal stijgt verder In het rapport wordt de verwachting uitgesproken dat het aantal strandpaviljoens de komende jaren licht zal blijven stijgen. Onder andere door de promotionele acties van NBTC waarin het strand een prominente rol speelt. Daarnaast ziet het adviesbureau een groeiende interesse in de samenleving voor alles wat buiten is (terrassen, festivals, bbq, buitenkeukens) en wordt ook slapen op het strand steeds populairder. De groei in strandpaviljoens zal, volgens de verkenning, wel buiten de kustprovincies doorzetten, omdat exploitanten aan de kust te maken hebben met beperkende factoren zoals de natuurbeschermingswet en bestemmingsplannen. Het aantal strandpaviljoens wordt op die manier per gemeente of gebied gelimiteerd. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Strandtenten leveren aanbevelingen voor 1,5 metersamenleving in bij KHN

Strandtenten - De strandexploitanten aan de Nederlandse kust zijn klaar om te starten met hun nieuwe anderhalvemeterdienstverlening. De afgelopen periode hebben zij gebruikt om hun horecazaken aan te passen en gereed te maken, zodat kan worden voldaan aan de RIVM richtlijnen in de nieuwe anderhalvemetersamenleving. De aanbevelingen zijn ingeleverd bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Lees bericht

Strand Nederland en KHN gaan meer samenwerken

Strandpaviljoens - Strand Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben een overeenkomst ondertekend om intensiever te gaan samenwerken. Doel is om gezamenlijk de belangen te behartigen van de horecaondernemers langs de Nederlandse kust. Daarbij gaat het om zowel beleidsmatige onderwerpen voor de ondernemers als ook om het stimuleren van het toerisme langs de kust. Strand Nederland en KHN werkten al...

Lees bericht

Horeca beschermt personeel tegen warmte’

Warmte - Steeds meer ondernemers nemen maatregelen om hun personeel te beschermen tegen de warmte. Dat signaleert ook Koninklijke Horeca Nederland. De belangenvereniging stuurde eerder een bericht uit dat ondernemers extra moesten zorgen voor hun personeel. Krapte op de arbeidsmarkt, vakantieperiode en aanhoudende warmte zorgen er voor dat veel van het huidige personeelsleden langer werkt dan normaal en ook meerdere...

Lees bericht

Elke gemeente een eigen foodhal

Leisure – Nederland telt steeds meer foodhallen. Waren er twee jaar geleden nog maar vier foodhallen, momenteel zijn dit er 13, verspreid over acht steden. Daarnaast zijn er nog ruim zeven concepten die meer als markthal moeten worden gezien of als een mix van de twee concepten. Dat schrijft Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiden in publicatie over de ontwikkeling van foodhallen...

Lees bericht


Rijkswaterstaat wijst automobilist naar vestigingen La Place

Foodservice - Automobilisten krijgen op steeds meer verkeersborden te zien waar ze de snelweg moeten verlaten om de dichtstbijzijnde vestiging van La Place te kunnen bezoeken. Op de verkeersborden werd voorheen verwezen naar een vestiging van AC Restaurants, maar sinds die formule is overgenomen door Jumbo, worden steeds meer borden aangepast om te verwijzen naar La Place. Volgens Jumbo is...

Lees bericht

Rijkswaterstaat kiest in nieuwe aanbesteding voor circulaire catering

Aanbesteding - Rijkswaterstaat en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden nemen dit jaar een nieuwe cateraar in de arm. Een belangrijke eis is van beide partijen is dat de cateraar circulaire maaltijden opdient. Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in 2030 circulair te werken. Ook de catering moet mee in die ambitie. In de zoektocht naar de ideale partner kon Rijkswaterstaat...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid