ABN AMRO: ‘grootste crises voor foodsector lijkt voorbij’
Analyse – Een lichte stijging van het volume van zo’n 0,5 procent in 2024, maar met oplopende personeelskosten, grondstoffen en energie, zorgen gezamenlijk voor verdere druk op de marges in de foodsector. Toch lijkt daarmee de grootste crises voorbij, aldus een analyse van ABN AMRO. De bank heeft de verwachting dat het in de foodsector in de tweede helft van 2024 allemaal wat beter gaat.
‘Na een aantal turbulente jaren lijken de buitengewone uitdagingen voor de foodsector meer op de achtergrond te raken. De afgelopen jaren werden getekend door de impact van corona, hoge inflatie en aanzienlijke stijgingen van kosten voor energie, grondstoffen en verpakkingen. De grootste prijsstijgingen zijn waarschijnlijk grotendeels voorbij. Tegelijkertijd komen structurele uitdagingen, zoals personeelstekorten, de verduurzamingsopgave en het veiligstellen van grondstoffen, juist hoger op de agenda te staan,’ zo schrijft de bank. ‘In 2023 daalden de volumes (-1,5 procent) en ook in de eerste helft van 2024 blijven de volumes onder druk staan. Pas in de tweede helft van het jaar trekken deze weer aan. Dit ligt in lijn met de verwachte koopkrachtverbetering,’ concludeert ABN AMRO in de Sectorprognose Food die vrijdag is gepubliceerd. Over heel 2024 verwacht de bank een lichte stijging van de volumes (+0,5 procent), terwijl in 2025 een verdere stijging (+1 procent) in het verschiet ligt.
Bron: ABN AMRO/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Hotellerie roept kabinet op btw-plan te laten varen
Politiek - In Hotel Babylon kwamen begin deze week onderzoekers, hoteliers, politiek en stakeholders bijeen om te praten over het plan van het kabinet om de btw op logies te verhogen. Volgens diverse analisten gaat het plan (veel) minder opleveren dan gedacht, maar zal het plan vooral ook veel negatieve effecten meebrengen.
Lees berichtLijst 100 voedsel-impactmakers van 2024 bekend
Impactmakers - Food100 presenteert voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. De lijst bestaat uit impactmakers die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem met duurzamer, gezonder en socialer eten en drinken voor iedereen.
Lees berichtTomra introduceert de ‘slimme prullenbak’ SmartBin
Introductie – Emballagefabrikant Tomra en Tikkie introduceren op de Horecava de SmartBin. Bij deze ‘slimme prullenbak’ kunnen gasten van horeca- en fastfoodketens zelf hun herbruikbare bekers inleveren en het betaalde statiegeld via een Tikkie QR-code direct op hun rekening laten storten.
Lees berichtSuccesvolle introductie statiegeldmachine Jumbo Eerbeek
Statiegeld - Na een grootse introductie in september van de nieuwe TOMRA R1-emballachemachine kijkt Jumbo Eerbeek terug op een uiterst succesvolle periode. Ondernemer Christiaan Heine krijgt veel enthousiaste reacties van bestaande en nieuwe klanten. De machine verwerkt tot wel 100 stuks statiegeldverpakkingen per keer en trekt zelfs klanten vanuit het hele land.
Lees berichtSVO vakopleiding food neemt Horeca Academie over
Overname - SVO vakopleiding food, mbo-vakopleider en trainer in de foodsector, maakt de overname bekend van de Horeca Academie. Door het samengaan van beide organisaties versterkt SVO vakopleiding food het aanbod aan hoogwaardige opleidingen en innovatieve trainingen aan (toekomstige) culinaire professionals.
Lees berichtOmzetgroei vakantieparken vooral door prijsverhoging
Analyse - De omzetgroei die dit jaar in de Nederlandse parken wordt geboekt is niet afkomstig van een hogere bezetting, maar lijkt vooral het gevolg van prijsverhogingen. Dat schrijft ABN AMRO in een analyse over de Nederlandse camping- en recreatieparken.
Lees bericht