ABN AMRO verwacht dit jaar herstel vrijetijdseconomie


Leisure – De vrijetijdseconomie heeft een ongekend zwaar jaar achter de rug, maar vanaf de tweede helft van dit jaar treedt herstel op. Die verwachting noteert ABN AMRO in Sectorprognose Leisure 2021/2022. Maar zo waarschuwt de bank, het herstel verloopt moeizaam.

Fastfood, vakantieparken en campings komen redelijk door de crisis, maar voor reisondernemers, restaurants, musea, attractieparken, dierentuinen en bioscopen geldt dit zeker niet, signaleert de bank. De sectoren zien hun omzet fors terugvallen door de verplichte sluitingen.

Toch zullen alle subsectoren binnen de vrijetijdseconomie in het tweede deel van 2021 groei laten zien. Volledig herstel zal voor de meeste branches alleen op zich laten wachten. ABN AMRO schat in dat volledig herstel pas in de jaren erna gaat plaatsvinden. De bank is bij de prognoses uitgegaan van het scenario dat eind juni de horeca weer geleidelijk opent en de economie in het derde kwartaal vrijwel helemaal open is.

Groei

Restaurants kregen zware klappen in 2020 (-36 procent), maar hebben in 2021 weer een omzetgroei van 20 procent in het vooruitzicht door de mogelijke opening van terrassen in april en volledige heropening in juni. Veel restaurants hebben de schade wel beperkt kunnen houden door in te zetten op maaltijdbezorging, dat een enorme vlucht nam (+37 procent). ABN AMRO verwacht dat fastfood (+17 procent) in 2021 ook weer zal groeien, waarmee fastfood bijna terug is op het pre-corona niveau.

Zware klappen voor reisbranche, musea en bioscopen

Hotels zijn in 2020 met 46 procent minder overnachtingen zwaar getroffen als gevolg van de reisbeperkingen. In 2021 rekent ABN AMRO wel op groei (+25 procent) ten opzichte van het afgelopen jaar, maar naar verwachting zullen zakelijke overnachtingen ook de komende jaren structureel minder worden. Door de reisbeperkingen vecht ook de reisbranche (-80 procent) voor haar voortbestaan. Dit jaar rekent ABN AMRO op een licht herstel (+15 procent), hoewel veel Nederlanders wellicht alsnog een reis boeken zodra dit weer kan.

Hoop

Vakantieparken (+20 procent overnachtingen) en campings (+8 procent overnachtingen) herstellen dit jaar al volledig, mede doordat zij erg in trek zijn bij vakantiegangers uit Nederland, Duitsland en België. Ook voor evenementen gloort weer hoop. Zo zullen in 2021 naar verwachting 60 procent van de events die in 2019 plaatsvonden, doorgang kunnen vinden. In het tweede kwartaal van dit jaar is nog sprake van een mix tussen online en hybride events, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Deze hybride vorm blijft waarschijnlijk bestaan. Voor musea, bioscopen, attractieparken en dierentuinen laat het herstel langer op zich wachten.

Bron: ABN AMRO/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Succesvolle introductie statiegeldmachine Jumbo Eerbeek

Statiegeld - Na een grootse introductie in september van de nieuwe TOMRA R1-emballachemachine kijkt Jumbo Eerbeek terug op een uiterst succesvolle periode. Ondernemer Christiaan Heine krijgt veel enthousiaste reacties van bestaande en nieuwe klanten. De machine verwerkt tot wel 100 stuks statiegeldverpakkingen per keer en trekt zelfs klanten vanuit het hele land.

Lees bericht


Omzet horeca plust in tweede kwartaal met 4,5%

Marktcijfers - De omzet in de horeca groeide in het tweede kwartaal van 2023 met 4,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, nam toe met ruim 3 procent, laat het CBS weten. De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 4,1 procent.

Lees bericht


Dormio en Roompot bereiken akkoord over 30 vakantieparken

Overname - Dormio Group en Roompot hebben voorwaardelijke overeenstemming bereikt over de verkoop van een dertigtal Nederlandse parken. Met de voorgenomen verkoop beoogt Roompot goedkeuring te ontvangen van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor de overname van Landal GreenParks.

Lees bericht


Tikkie groeit in 2022 naar jaarrecord van 5,5 miljard euro

Betaalwijze – In 2022 zijn er 130 miljoen Tikkies verstuurd met een gezamenlijke waarde van 5,5 miljard euro. Vorig jaar werd er nog voor 4,2 miljard aan Tikkies verstuurd. Het totale bedrag betekent niet alleen een jaarrecord, maar laat ook zien dat Tikkie steeds vaker worden gebruikt.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid