Accijns op sigaretten en shag per 1 april omhoog


Accijns - Per 1 april 2020 is de accijns op een pakje sigaretten met €1 verhoogd. Dat geldt ook voor andere tabaksproducten zoals shag, om het niet aantrekkelijk te maken voor rokers om over te stappen naar een ander rookproduct.

Deze accijnsverhoging volgt uit het Nationaal Preventieakkoord. En komt bovenop de accijnsverhoging van 1 januari 2020 die is afgesproken in het Regeerakkoord. Het doel is de prijs daarna verder te verhogen tot €10 in 2023. Voordat dit wordt doorgevoerd in 2021 gat het kabinet wel eerst een evaluatie uitvoeren. 

Rookvrije generatie in 2040

Het kabinet heeft in het Nationaal Preventieakkoord maatregelen en acties afgesproken met meer dan 70 partijen. Deze maatregelen moeten de gezondheid van veel Nederlanders verbeteren. Eén van die maatregelen is een accijnsverhoging op sigaretten en shag. Andere maatregelen als het uniformeren van sigarettenpakjes en verdere beperking van promotie en verkooppunten, zijn net als beperkingen van het aantal rookplekken, ook al genomen of zijn binnen afzienbare tijd van kracht. Tankstations en andere conveniencezaken zijn nog altijd in belangrijke mate afhankelijk van de verkoop van tabak. Het doel van het kabinet is om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Plus in Soesterberg opent afzonderlijke tabakszaak

Tabak – Plus-ondernemer Gerard van Soest in Soesterberg is naar alle waarschijnlijkheid  de eerste supermarktondernemer die in de aanloop naar het verbod op de tabaksverkoop vanaf 2024 de tabak uit de supermarkt heeft gehaald en een nieuwe tabakswinkel is gestart. De tabakszaak is donderdag open gegaan.

Lees bericht


REWE ontwikkelt en test vier to go-shopformats

Buitenland – REWE, moedermaatschappij van groothandel Lekkerland in Nederland, heeft een viertal shopconcepten ontwikkeld, die momenteel in Duitsland worden getest. Het gaat om shopconcepten voor hightraffic-locaties, als treinstations en luchthaven en universiteiten, kantoren en ziekenhuizen. De vier ontwikkelde concepten verschillen in productaanbod en gebruikte techniek.

Lees bericht


Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees bericht


Raad voor Volksgezondheid: “Niet alleen snackbars benoemen”

Actie - In het maatschappelijke debat over de gezondheidsachterstand in Nederland, mogen snackbars en fastfoodwinkels niet als enige bedrijfstak worden genoemd als veroorzaker van het probleem. Dat zegt Stannie Driessen, directeur van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, bij de overhandiging van het manifest door ProFri.

Lees bericht

Onbemande tankstations nauwelijks gestegen

Analyse - Het aantal onbemande tankstations is dit jaar nauwelijks verder gestegen. Van de in totaal 4.147 benzinepompen in Nederland, worden er 2.280 zonder shop geëxploiteerd. Dat zijn er 33 meer dan vorig jaar, of te wel 0,1 procent. Bemande locaties zijn met 2 procent licht gedaald. Spectaculaire stijgingen deden zich wel voor bij het aantal (snel)laadpalen en locaties waar CNG, LNG en...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid