Achterban FNV Horeca zegt massaal 'ja' tegen nieuwe cao


Horecapersoneel krijgt nieuwe CAO

Horecapersoneel - De achterban van FNV Horeca is akkoord met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao horeca 2022-2023. Medewerkers in de sector - leden en niet-leden - konden hun mening geven over het voorstel en van de uitgebrachte was 88,6% positief. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is akkoord. De nieuwe cao horeca is vanaf 1 januari 2022 een feit.

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Er gloort eindelijk weer licht aan het eind van de tunnel voor de horeca. Het land is van slot, de gehele horeca kan weer onbelemmerd op volle toeren draaien en met deze verbeterde cao maken we het werken in de sector aantrekkelijker. Deze nieuwe cao is een belangrijke mijlpaal om het imago van de sector te verbeteren en toekomstbestendig te maken”. Partijen zijn zich bewust dat de komende jaren meer nodig is om het werken in de horeca aantrekkelijker te maken, maar op dit moment is er niet meer ruimte.

Breed draagvlak

FNV Horeca wilde niet alleen de mening horen van leden, maar ook van niet-leden. Vlek: “Wij hechten waarde aan een zo’n breed mogelijk draagvlak onder het horecapersoneel voor de stappen die we zetten. Het gaat immers om de arbeidsvoorwaarden van álle horecamedewerkers en hun mening moet hier de leidraad zijn.” Alexander Rozema, chef bediening én lid van de cao-commissie FNV Horeca: “Met deze cao gaan we bouwen aan de voortgang van de sector.  Elke stap vooruit is een stap richting een betere toekomst voor iedereen in de horeca.”

Evenwichtig pakket

De nieuwe cao biedt een evenwichtig pakket aan nieuwe en betere arbeidsvoorwaarden. Met dit pakket - in combinatie met een loonsverhoging– wordt de horeca aantrekkelijk om in te werken en klaargestoomd voor de toekomst.

De belangrijkste resultaten zijn:

- looptijd van de cao vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023;

- loonsverhoging van 3,4% per 1 april 2022 en 2% 1 januari 2023 voor vakkrachten beneden het eindloon;

- loonsverhoging van 2% per 1 april 2022 en 2% 1 januari 2023 voor vakkrachten boven het eindloon (24 maanden in dienst);

- lonen van niet-vakkrachten en BBL-leerlingen worden per 1 september 2022 gekoppeld aan functiegroep 1. Daarmee gaan de lonen van jongeren tot 21 jaar 10 tot 20% omhoog

- loongebouw met tredes met daarin verwerkt een jaarlijkse periodiek van 2% bij voldoende functioneren;

- per 1 januari 2023 een individueel keuzebudget van € 150p/j voor eigen ontwikkeling';

- betere balans werk en privé door o.a. een betere regeling min- en plusuren en een rooster dat minimaal 3 weken van tevoren bekend gemaakt moet worden.

Bron: FNV Horeca/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Groeiende zorgen over voldoende horecapersoneel

Onderzoek  - Horecaondernemers hebben grote zorgen over personeelskrapte. Zeker met de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, vragen horecaondernemers zich af of ze hun gasten wel op de juiste manier kunnen ontvangen door het personeelsprobleem in de sector, maar inzet techniek wordt nog niet gezien als oplossing. Dat laat onderzoek van GROUP7 Professional Community zien.

Lees berichtKHN wil snelle opening horeca en krijgt bijval

Actie -Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bood vanmorgen voorafgaand aan het coronadebat de nieuwe horecaroutekaart en petitie aan Tweede Kamerleden aan. Met deze actie wil KHN duidelijk maken dat de horeca op een veilige en verantwoorde manier open kan en daar nog deze week duidelijkheid over wil. KHN riep voorafgaand aan het debat het kabinet op per direct versoepelingen voor de...

Lees bericht

Studenten organiseren Colourfull Lunch voor de horeca

Actie – Studenten van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland hebben met een lunch aandacht gevraagd voor de problemen in de horeca. Met de Colourfull Lunch wilden zij de aandacht vestigen op het werken in de horeca in het algemeen en het tekort aan personeel en de horeca-opleidingen in het bijzonder.

Lees bericht


KHN wil deze week duidelijkheid heropening horeca

Heropening - Nu er steeds meer geluiden komen vanuit gemeenten en maatschappij over de mogelijkheden de horeca te heropenen, roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het kabinet op om nog deze week de horecasector duidelijkheid te geven over heropening.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid