Aftrap Groentecoalitie op basisschool in Amsterdam


Bezoek Marjolein Moorman bij de Soeperchef Kookles van TommyTomato op basisschool De Polsstok in Amsterdam Zuid-Oost

Actie - Alle gemeenten moeten vanaf januari 2025 een aanpak hebben tegen overgewicht bij kinderen, zoals vastgelegd in het Gezond en Actief Leven Akkoord. In Amsterdam hebben TommyTomato (leverancier van warme schoollunches en voedseleducatie op basisscholen) en Rabobank de handen ineen geslagen. Zij zijn gestart met de Groentecoalitie. Afgelopen week was de aftrap op basisschool De Polsstok in Amsterdam Zuid-Oost.

Onderwijswethouder Marjolein Moorman van Amsterdam gaf het startsein voor de Groentecoalitie in Amsterdam. Deze coalitie brengt basisscholen, sportverenigingen en de gemeente samen om kinderen in de regio gezond en vitaal te maken. Doel is dat dit project een voorbeeld wordt voor andere regio’s in het land. Vergelijkbare initiatieven worden momenteel besproken in Haarlem, de IJmond, Haarlemmermeer, Den Bosch, Rotterdam, Zaanstad en Almere.

Overgewicht en obesitas behoren tot de meest ernstige bedreigingen van onze volksgezondheid. Gemiddeld heeft één op de zeven Nederlandse kinderen overgewicht en het aantal kinderen met diabetes type 2 neemt toe. Vooral bij kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Door het samenstellen van regionale Groentecoalities, naar voorbeeld van deze eerste coalitie in Amsterdam, willen TommyTomato en Rabobank samen met haar partners hiertegen actie ondernemen.

Pakket aan maatregelen

Met de Groentecoalitie bieden de partners een vast pakket aan maatregelen aan basisscholen. Zo kan een school in één keer een pakket met gezonde groenterijke schoollunches, voedingseducatie en kooklessen krijgen. Bas Turk, mede-oprichter TommyTomato: “Voeding zou een vak moeten worden op school, dat voor ieder kind beschikbaar is. Naast gezonde groente lunches ontzorgen we scholen met lessen die worden gegeven door praktijkexperts, zoals aan een kok die met de kinderen gaat koken of een regionale topsporter die vertelt over het belang van bewegen, een workshop komt geven of een rondleiding geeft door het stadion."

Landelijke schaalbaarheid

In iedere regio spelen er specifieke problemen. De aanpak wordt daarom in iedere regio lokaal afgestemd op de behoeften van schoolbesturen, wethouders en ondernemers. De Rabobank heeft regionale wortels in het bedrijfsleven en haakt lokale ondernemingen aan. Ook wordt in iedere regio met een regionale sportvereniging samengewerkt. Tegelijkertijd wordt er gestreefd naar een landelijke schaalbaarheid van het programma. Het succes van de coalitie wordt versterkt door de betrokkenheid van wetenschappers, huisartsen en kinderartsen, die de urgentie van de aanpak onderstrepen en bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve maatregelen.

Bron: Groentecoalitie/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

KHN roept met partnerpartijen op om btw niet te verhogen

Politiek – In de aanloop naar het eerste debat in de Tweede Kamer van het nieuwe kabinet vandaag roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN), samen met een aantal andere belangenorganisaties, de politieke partijen en het kabinet op om de verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% te heroverwegen.

Lees bericht


Mora komt met mini-snacks voor horecalocaties zonder friteuse

Introductie  – Snackproducent Van Geloven speelt met de introductie van de Mora Oven & Airfryer Mini Mix in op de groeiende van ovenbereide snacks voor horecalocaties zonder friteuse. De mix bevat een selectie van bekende Mora snackklassiekers zoals de Mini frikandellen, Rundvlees bitterballen, Kipnuggets en Goudse kaasballetjes.

Lees bericht

JOGG-aanpak gemeenten werkt niet

Analyse – Gemeente en wijken die met de zogenaamde JOGG-aanpak het aantal kinderen met overgewicht willen tegengaan, kunnen de gelden beter aan andere zaken uitgeven. Daar waar er met de JOGG-aanpak wordt gewerkt is er namelijk na acht jaar geen afname van het aantal kinderen met overgewicht te zien. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM, waarvan Binnenlandsbestuur melding maakt.

Lees bericht



Horeca verspilt 5,6 miljoen minder voedsel

Voedselverspilling – De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van 5,6 miljoen kilogram, gooit de sector nog steeds 55,4 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost de sector 647 miljoen euro per jaar.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid