AH, Vezet en B-Four Agro samen in duurzame slateelt op water


Duurzaam – Kweken op water zou een aantal voordelen hebben. Je bent als kweker beter bestand tegen het wisselvallige klimaat, je kunt voorkomen dat er mest of kunstmest in het milieu terecht komt en je kunt het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperken. AH, Vezet en B-Four Agro namen de som op de proef en starten met het kweken van ‘sla op water’. Donderdag 31 januari was de aftrap met de oogst van de eerste krop sla die op water is geteeld. De kroppen sla die bij de Zaanse grootgrutter in de schappen liggen zijn zes verschillende slasoorten, namelijk Botersla, Rode en Groene Eikenbladsla, Frisee, Lollo Rossa en Batavia. De op water geteelde slasoorten zijn het hele jaar beschikbaar en geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder meststoffen te verspillen. Smaak, voedingswaarden en houdbaarheid van deze slasoorten zijn vergelijkbaar met die uit de volle grond, zo laten de initiatiefnemers weten. Proces In ca. 6 tot 8 weken worden zaadjes opgekweekt tot slakrop. De zaadjes worden plantjes in de kweekcel die vervolgens naar de kas gaan. Daar groeien ze onder zonlicht en voeden zich met voedingsstoffen uit het water. In de winter wordt de kas bijverwarmd en bijverlicht met gas uit o.a. de eigen biogasinstallatie en elektriciteit van zonnepanelen. De elektriciteit die hiervoor gebruikt wordt is duurzaam opgewekt, daarnaast wekt B-four Agro gas op met een eigen biogasinstallatie waarin de reststromen van zowel B-four Agro als Koninklijke Vezet verwerkt worden. Na de oogst (ca. 190.000 kroppen per week) verwerkt Koninklijke Vezet de sla in ruim 1 miljoen producten (zakjes gemengde sla en maaltijdsalades) per week. Europese subsidie De nieuwe sla teelttechniek maakt het mogelijk dat het hele jaar door sla van eigen bodem kan worden gegeten.De ontwikkeling van deze vertical farming bij B-Four Agro in Warmenhuizen is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Noord Holland en het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het landbouwfonds stimuleert op deze wijze nieuwe innovatieve technieken in de Europese landbouw. Bron: @FoodClicks Duurzaam – Kweken op water zou een aantal voordelen hebben. Je bent als kweker beter bestand tegen het wisselvallige klimaat, je kunt voorkomen dat er mest of kunstmest in het milieu terecht komt en je kunt het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperken. AH, Vezet en B-Four Agro namen de som op de proef en starten met het kweken van ‘sla op water’. Donderdag 31 januari was de aftrap met de oogst van de eerste krop sla die op water is geteeld. De kroppen sla die bij de Zaanse grootgrutter in de schappen liggen zijn zes verschillende slasoorten, namelijk Botersla, Rode en Groene Eikenbladsla, Frisee, Lollo Rossa en Batavia. De op water geteelde slasoorten zijn het hele jaar beschikbaar en geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder meststoffen te verspillen. Smaak, voedingswaarden en houdbaarheid van deze slasoorten zijn vergelijkbaar met die uit de volle grond, zo laten de initiatiefnemers weten. Proces In ca. 6 tot 8 weken worden zaadjes opgekweekt tot slakrop. De zaadjes worden plantjes in de kweekcel die vervolgens naar de kas gaan. Daar groeien ze onder zonlicht en voeden zich met voedingsstoffen uit het water. In de winter wordt de kas bijverwarmd en bijverlicht met gas uit o.a. de eigen biogasinstallatie en elektriciteit van zonnepanelen. De elektriciteit die hiervoor gebruikt wordt is duurzaam opgewekt, daarnaast wekt B-four Agro gas op met een eigen biogasinstallatie waarin de reststromen van zowel B-four Agro als Koninklijke Vezet verwerkt worden. Na de oogst (ca. 190.000 kroppen per week) verwerkt Koninklijke Vezet de sla in ruim 1 miljoen producten (zakjes gemengde sla en maaltijdsalades) per week. Europese subsidie De nieuwe sla teelttechniek maakt het mogelijk dat het hele jaar door sla van eigen bodem kan worden gegeten.De ontwikkeling van deze vertical farming bij B-Four Agro in Warmenhuizen is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Noord Holland en het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het landbouwfonds stimuleert op deze wijze nieuwe innovatieve technieken in de Europese landbouw. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Uitrol locaties AH to go en bp eindelijk van start

Petrol – De samenwerking was al aangekondigd en de uitbreidingsplannen ook, maar met de opening van een AH to go in bp Vliete aan de A58 bij Krabbendijke (Zeeland) gaat de samenwerking tussen beide partijen nu eindelijk van start. Het plan is om dit jaar nog eens 14 bp tankstations om te bouwen, gevolgd door ruim 80 bp tankstations in 2022. Hiermee breiden Albert...

Lees bericht


PLUS en COOP als één coöperatie verder onder de naam PLUS

Fusie – De supermarktorganisaties PLUS en COOP hebben overeenstemming bereikt over voorgenomen fusie en willen gezamenlijk verder onder de naam PLUS. Dor de voorgenomen fusie ontstaat de op twee na grootste servicesupermarkt van Nederland met circa 550 winkels en een marktaandeel van ruim 10%.

Lees bericht

Nestlé en Rode Kruis zorgen voor goede start schooljaar

Actie - Geef elk kind een goede start van het schooljaar, zo luidt de boodschap van het Rode Kruis en Nestlé dit jaar. Tijdens de actie ‘Back to School’, die loopt van 30 augustus tot en met 19 september, doneert Nestlé bij elke aankoop van een Nestlé product bij Albert Heijn 10 cent aan het Rode Kruis.

Lees bericht



Beyond Meatballs voortaan verkrijgbaar in Nederland

Introductie - De plantaardige gehaktballetjes van Beyond Meat zijn vanaf nu ook verkrijgbaar in Nederland. De plantaardige gehaktballetjes worden lokaal geproduceerd en liggen bij 450 Albert Heijn-winkels in de schappen en zij verkrijgbaar bij ah.nl en via online supermarkt Picnic.

Lees bericht




© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid