Bakkerij Beukeveld bakt met ‘Nedertarwe’


Bakkerij - Bakkerij Beukeveld bakt voortaan als één van de negen bakkers met graan van Nederlandse bodem, het zogenoemde Nedertarwe. Dat is bijzonder, het Nederlandse klimaat is namelijk niet ideaal voor graan om mee te bakken.

Bakkerij Beukeveld bakt vanaf 1 februari het grootste deel van het assortiment met het graan van eigen bodem, oftewel Nedertarwe. Het is daarmee de enige bakker in Groningen en Drenthe die bakt met dit graan. ‘Het bijzondere aan dit concept is dat er maar een select groepje bakkers is in Nederland, dat exclusief mag bakken met Nedertarwe. En Bakkerij Beukeveld is de enige bakker in Groningen en Drenthe. Het zorgt ervoor dat je iets hebt wat je plaatselijke bakker niet heeft, maar ook zeker de industrie niet. Sterker nog de industrie zal dit nooit kunnen, omdat er daarvoor te weinig tarwe beschikbaar is’, aldus de bakkerij in een persschrijven.

Tien jaar onderzoek

Dat Nederlands graan wordt gebruikt voor het bakken van brood is volgens Bakkerij Beukeveld uniek omdat normaal Nederlands graan niet geschikt is voor het bakken van brood. ‘Onze meelleverancier is er na tien jaar onderzoek en veredelen in geslaagd een tarweras te creëren, die daar wel geschikt voor is. Maar er is meer. Alleen Nederlands graan is niet voldoende, zo wordt er ook rekening gehouden met duurzaamheid. Boeren moeten bijvoorbeeld aan veel voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is dat zij rond hun tarwevelden randen met bloemen moeten planten voor de insecten. Dit zorgt onder meer voor meer biodiversiteit, en zorgt ervoor dat er meer natuurlijke vijanden zijn voor schadelijke insecten en schimmels. Daardoor heeft de boer minder bestrijdingsmiddelen nodig.’

Overkoepelend

Bakkerij Beukeveld is lid van de organisatie Top Bakkers. Deze overkoepelende organisatie is in 1985 opgericht en heeft als doel belangenbehartiging voor de aangesloten bakkerijen. Top Bakkers is een netwerk met ruim 65 ambachtelijke bakkerijen, verspreid over het land.

Bron: Top Bakkers/FoodClicks

Auteur: M.Louws

Gerelateerd nieuws

‘Horeca gedwongen tot accepteren lagere marge’

Onderzoek - Driekwart van de horecaondernemers kan de gestegen inkoopkosten en energieprijzen niet doorberekenen aan klanten. Ze voelen zich gedwongen een lagere marge te accepteren. Dat blijkt uit onderzoek van GROUP7 in opdracht van Foodservice Instituut Nederland (FSIN).

Lees bericht


Bakkersinitiatief circulair brood trekt volop media-aandacht

Duurzaamheid – Het circulaire brood van drie bakkers was al twee maal genomineerd voor de Innovatieprijs van de Horecava, maar afgelopen dagen was het ook nog eens volop in het nieuws. Top Bakkers, een groep van 60 zelfstandige bakkers, heeft zich immers aangesloten bij het initiatief. Afgelopen dagen besteedde het NOS Journaal er aandacht aan, Radio 1, RTLZ en Editie NL. Voedselverspilling is...

Lees bericht

Jonge ondernemer opent Kwalitaria Beren in Groningen

Formulenieuws – Voor de jonge ondernemer Sije Veenstra (26) is zijn droom, een eigen cafetaria, uitgekomen. Woensdag opende hij de deuren van Kwalitaria Beren in Groningen. Na een grote verbouwing staan hij met zijn team klaar om alle buurtbewoners te bedienen.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid