Bedrijven gaan productie tempeh in India stimuleren
Samenwerking - CFSS en Marel India gaan een strategische samenwerking aan om de productie van tempeh in India te stimuleren. Henk Schouten, CEO van Schouten Europe en initiatiefnemer van het Tempeh Today project en Jose Martin Javier, General Manager van Marel India ondertekenden een Memorandum of Understanding (MoU).
De ondertekening gebeurde in aanwezigheid van demissionair Minister-President Mark Rutte en Marel-vertegenwoordiger Harold Swinkels tijdens een handelsmissie in India. Het Nederlandse familiebedrijf Schouten Europe, lanceerde in 2021 in Bangalore (India) een innovatieve manier van duurzame en gezonde voedselproductie: Tempeh Today. In high tech Small Fermentation Units (SFU’s) wordt lokaal het eiwitrijke Tempeh geproduceerd. Tempeh is een gefermenteerd veganistisch product gemaakt van sojabonen. CFSS is het bedrijf achter Tempeh Today.
De Nederlandse vinding levert een toekomstbestendige bijdrage aan het terugdringen van het eiwittekort onder de Indiase bevolking. “De samenwerking met Marel is een belangrijke volgende stap in de uitrol van het concept”, aldus Schouten. Het doel is om 20 productielocaties over heel India te vestigen, waarbij elke locatie gebruikmaakt van gestandaardiseerde productiemethoden. Deze methoden worden vanuit Nederland online gemonitord, waardoor consistente kwaliteit kan worden gegarandeerd en de tempeh zowel lokaal als landelijk op de markt kan worden gebracht.
MFU
Naast het Small Fermentation Unit (SFU)-concept heeft CFSS ook het concept van het Micro Fermentation Unit (MFU) geïntroduceerd. De benodigde apparatuur, inclusief grondstoffen, wordt geleverd aan kwetsbare families rondom de SFU-locaties in India. Met behulp van de MFU kunnen deze families zelf tempeh produceren, die vervolgens als grondstof aan CFSS wordt geleverd. Dit stelt de families in staat om een inkomen te verdienen.
Marel
Marel India Pvt. Ltd. is een volledige dochteronderneming van Marel: een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van hoogwaardige apparatuur, oplossingen, diensten en software voor de voedselverwerkingsindustrie. Marel streeft ernaar om veilig, betaalbaar en voedzaam voedsel te produceren, terwijl ze tegelijkertijd aandacht besteden aan milieubescherming en ethische voedselproductie. “Het Tempeh Today-concept van CFSS B.V. past daarom naadloos in onze visie”, aldus Harold Swinkels van Marel. “Het is een uniek initiatief dat een grote bijdrage kan leveren aan de volksgezondheid in India”.
Bron: Schouten Europe/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Nieuwe vezeltechnologie Schouten in plantaardige schnitzel
Introductie – Schouten Europe heeft een nieuwe, zelfontwikkelde vezeltechnologie toegepast ter vervanging voor getextureerde eiwitten in de plantaardige schnitzel. Naast een betere textuur voor vleeslijkende producten zorgt de innovatie ook voor een lagere milieu-impact.
Lees berichtSchouten introduceert plantaardige groentesnacks Groentebite
Introductie – Om kinderen meer groente te laten eten, introduceert het Brabantse familiebedrijf Schouten Europe de Groentebites. Het gaat om groentesnacks in de vorm van hartjes, rondjes en sterretjes. De producten zijn zowel bestemd voor de retail, out-of-home als de food industrie kanaal.
Lees berichtSchouten Europe introduceert Pops zonder Kip
Introductie - Het Giessense familiebedrijf Schouten Europe introduceert de “Southern Fried Pops zonder kip”. Dit volledig plantaardige product speelt in op de groeiende vraag naar plant-based snacks, volgens Schouten. Het terugdringen van de consumptie van vlees wordt wereldwijd gezien als een belangrijke pijler om de klimaatverandering tegen te gaan.
Lees berichtSchouten Europe introduceert plantaardig ei-eiwit
Introductie - Schouten Europe, producent van plantaardige vlees- en visalternatieven, kondigde dinsdag de lancering aan van haar nieuwste innovatie - een plantaardig ei-eiwit.
Lees berichtSchouten Europe en Grassa willen vleesvervangers van graseiwit
Samenwerking - Met eiwit uit gras vleesvervangers ontwikkelen. Dát is het doel van de samenwerking tussen het Brabantse familiebedrijf Schouten Europe en het Noord-Limburgse Grassa. Graseiwit is een geschikt alternatief voor soja, een ingrediënt dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt. Grassa en Schouten gaan de komende jaren de toepassingsmogelijkheden van graseiwit in vleesvervangers, onderzoeken en testen.
Lees berichtSchouten ziet sterke groei plantaardige vis door hoge olieprijs
Plantaardig - Schouten Europe, het bedrijf dat zich richt op vlees- en visvervangers, ziet de vraag naar plantaardige vis in een stroomversnelling komen door de stijgende gasolieprijzen. De sterk gestegen energieprijzen maken een rendabele visserij amper mogelijk.
Lees bericht