Belastingdienst geeft horecaondernemers tips voor aangifte


Belastingdienst – De Belastingdienst wil de komende tijd horecaondernemers helpen bij het opstellen van de aangifte inkomensbelasting. De komende periode doen ruim 1,5 miljoen ondernemers aangifte inkomstenbelasting over 2020. Zo’n 450.000 van hen vullen de belastingaangifte zelf in via Mijn Belastingdienst.

De Belastingdienst realiseert zich dat het invullen van de aangifte sowieso al een enorme klus is, maar in deze tijd van corona nog iets meer tijd en hoofdbrekens vraagt. Om de ruim 65.000 ondernemers in de horeca op weg te helpen, heeft de Belastingdienst de belangrijkste aandachtspunten voor de aangifte op een rij gezet.

Naast de aandachtspunten, zullen ondernemers bij het online invullen van hun aangifte ook extra informatie aantreffen die samenhangt met alle coronamaatregelen. 2020 was voor veel ondernemers, maar zeker voor de horeca, een bijzonder jaar. “Daarom helpen we ondernemers extra op weg,” zegt Fred Thielemans, fiscaal jurist bij de Belastingdienst. “Ondernemers die de online aangifte doorlopen, zullen zien dat wij de hulpteksten in het ondernemersgedeelte van de aangifte hebben aangevuld voor coronamaatregelen. En wie op onze website kijkt, vindt daar de informatie en een checklist die nodig zijn om de aangifte voor 8 mei juist en volledig in te vullen.”

(Onderstaande punten zijn direct afkomstig van de Belastingdienst en vallen buiten verantwoordelijkheid van de redactie, maar  passen volgens de redactie wel in een bredere oriëntatie als het gaat om informatie voor een juiste aangifte.)

1. Doe de OndernemersCheck

Ondernemers die twijfelen of zij door de Belastingdienst als ondernemer worden gezien, kunnen voordat zij starten met de online aangifte de OndernemersCheck invullen. Deze check geeft ondernemers aan de hand van een aantal vragen snel én anoniem een goede indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten en regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek. Houd er voor de zelfstandigenaftrek rekening mee dat u dan ook moet voldoen aan het urencriterium, dat vanwege corona voor 2020 is versoepeld.

2. Coronaregelingen

Voor veel ondernemers zijn de verschillende financiële coronaregelingen van belang. Maakte uw bedrijf in 2020 gebruik van coronaregelingen zoals de TVL of TOGS? Let dan op dat u sommige tegemoetkomingen zelf in uw aangifte inkomstenbelasting moet vermelden, andere zijn vooraf ingevuld. Meer informatie vindt u op belastingdienst.nl/corona en in de online aangifte zelf.

3. Zakelijke kosten aftrekken

In het algemeen geldt: zakelijke kosten kunt u aftrekken, privékosten niet. Veel ondernemers werkten in 2020 thuis. Daarom verwacht de Belastingdienst vragen over het aftrekken van zakelijke kosten voor thuiswerken. Sommige kosten zijn aftrekbaar, bijvoorbeeld als het gaat om kleine kantoorartikelen en zakelijke telefoongesprekken. In andere gevallen zijn deze kosten niet aftrekbaar, omdat het privé-uitgaven zijn. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht met aftrekposten voor ondernemers.

4. Goede voorbereiding

Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. Om ondernemers hierbij te helpen heeft de Belastingdienst de aangiftechecklist voor ondernemers met 6 checks, die ondernemers helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte.

Komt u er niet uit, of is uw financiële kennis niet optimaal? Dan kunt u de belastingaangifte uitbesteden. Bijvoorbeeld aan een fiscaal dienstverlener of een belastingconsulent. Wacht niet te lang met uitbesteden, want de deadline van 8 mei voor het indienen van de aangifte of het aanvragen van uitstel voor het doen van aangifte blijft gelden.

Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/ondernemers.

Bron: De Belastingdienst/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht

{if '1' == '1'}

Minder bestellingen, maar beter resultaat bij Just Eat Takeaway

Bezorgdienst - Minder bestellingen, maar toch een beter resultaat. Dat is de kern van de jaarcijfers van moederbedrijf Just Eat Takeaway van het Nederlandse Thuisbezorgd. Het betere resultaat werd vooral geboekt omdat ondernemers meer betaalden aan de maaltijdenbezorgdienst. Het bedrijf wist te melden dat het operationeel resultaat in 2023 naar 324 miljoen euro steeg.

Lees bericht

{if '2' == '1'}

Laatste btw-aangifte is ook einde boekjaar 2023

Financieel – De laatste btw-aangifte van 2023 komt eraan, en dat betekent: extra goed opletten. Die btw-aangifte is feitelijk ook de afsluiting van het boekjaar en vraagt om extra attentie. Als ondernemer in de horeca is het goed om hierbij stil te staan. De Belastingdienst heeft de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet, zodat uiterlijk 31 januari 2024 de btw-aangifte én betaling juist wordenÂ...

Lees bericht

Plastic verpakking valt in meeste gevallen onder 9% btw-tarief

Belasting – Het btw-tarief op plastic bekers- en bakjes is in de meeste gevallen toch 9% en niet het hoge tarief van 21%. Volgens een discussie tussen de Belastingdienst en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die verantwoordelijk is voor de invoering van de SUP (Single Use Plastic)-regeling, is het product dat verpakt wordt leidend voor het tarief. Dit meldt Frituurwereld naar aanleiding...

Lees bericht


Bij 6.087 horecabedrijven NOW-regeling nog niet definitief

Coronasteun – Nog 6.087 horecawerkgevers moeten nog een definitieve berekening aanvragen van de laatste twee NOW-perioden (NOW 5 en 6). Die werkgevers hebben nog iets meer dan een week, tot en met vrijdag 2 juni, om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. Dat laat het UWV weten.

Lees bericht

Belastingdienst: ‘Weet waar je recht op hebt als ondernemer’

Belastingdienst  – Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Heb je een eigen horecaonderneming en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Zo mag je € 6.310 van je winst afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte. En ben je startende ondernemer? Dan heb je...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid