'Belastingschuld bij horecabedrijven fors opgelopen'


KvK verwacht meer faillissementen door te lage omzetten en hoge schulden

Analyse - Bedrijven hebben de belastingschuld de afgelopen coronaperiode flink zien oplopen.  Volgens onderzoek van ABN AMRO is de belastingschuld tot en met augustus opgelopen tot 18,3 miljard euro. Een toename van 2,4 miljard ten opzichte van de eerdere peildatum in februari. Vooral horecabedrijven behoren tot de bedrijven die een behoorlijke belastingschuld hebben opgebouwd.

Landelijk heeft gedurende de coronaperiode – en dan met name de lockdown – 10 procent van de ondernemers in Nederland een belastingschuld opgebouwd. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting en personeelskosten, zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting. Dit zogeheten ‘bijzonder uitstel’ kon tot 1 oktober van dit jaar worden aangevraagd. Het demissionaire kabinet Rutte III heeft de ondernemers vervolgens vijf jaar de tijd gegeven, tot 1 oktober 2027, om de schuld terug te betalen. Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers maandelijks aflossing betalen.

Grotere bedrijven

Uit berekeningen van ABN AMRO blijkt dat eind augustus zo’n 14 procent van de voedingsmiddelenbedrijven een gezamenlijke belastingschuld had van 176 miljoen euro. Ook bij de groothandelaren nam de belastingschuld fors toe. Nadia Menkveld, sector econoom van ABN AMRO geeft aan dat relatief veel grote bedrijven de belasting hebben uitgesteld. Een vijfde van alle grote bedrijven, tegen nog geen tiende van de kleinere bedrijven.

OOH hard geraakt

Wat verder opviel was dat de out-of-homebedrijven veelal hard zijn geraakt door de maatregelen. Veel van die bedrijven zagen hun omzetten vrijwel volledig wegvallen door gedwongen sluiting of beperkingen. Veel bedrijven hebben daarom gebruik moeten maken van de maatregelen zoals die werden aangeboden, zo ook uitstel van belastingen. De FNLI, de branchevereniging van de levensmiddelenindustrie, becijferde dat in 2020 de toeleveranciers aan de horeca zo’n 713 miljoen euro misliepen. Daar stond wel tegenover dat veel van die toeleverende bedrijven aan de retail zo’n 876 miljoen euro meer konden leveren.

Hogere kosten

Voor de voedingsmiddelenindustrie geldt dat niet alleen de belastingschulden op de kasstroom drukken, maar ook de hogere productiekosten als gevolg van gestegen energie-, transport-, verpakkings- en grondstofkosten. Ondernemers staan dus niet te springen om hun belastingschuld af te lossen, zo laat ABN AMRO weten. ‘De gemiddelde belastingschuld binnen de voedingsmiddelenindustrie was eind februari 194.000 en liep naar augustus toe op naar 210.000 euro. Voor de aflossingscapaciteit de komende periode is met name het verloop van inkoopprijzen van belang, maar ook de nieuwe coronamaatregelen die inmiddels afgekondigd zijn,’ aldus de analyse van de bank .

Noodzaak

Voor de horeca gelden nog steeds restricties en ook voor sportscholen, dierentuinen en theaters en musea zijn de omstandigheden nog niet dezelfde als voor corona. Veel van die bedrijven hebben uitstel aangevraagd. Veelal uit voorzorg, maar ook vaak uit noodzaak.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

SVO vakopleiding food neemt Horeca Academie over

Overname - SVO vakopleiding food, mbo-vakopleider en trainer in de foodsector, maakt de overname bekend van de Horeca Academie. Door het samengaan van beide organisaties versterkt SVO vakopleiding food het aanbod aan hoogwaardige opleidingen en innovatieve trainingen aan (toekomstige) culinaire professionals.

Lees bericht


Sheraton Amsterdam maakt bier van overtollig brood

Voedselverspilling – Sheraton Amsterdam Airport Hotel gaat werk maken van een duurzamere toekomst en introduceert ‘Gouden Brood’, een innovatief bierconcept waarbij overtollig brood uit de keukens van Sheraton Amsterdam als voornaamste ingrediënt wordt gebruikt. Met dit nieuwe initiatief wil hotel een deel van de voedselverspilling terugdringen en zijn steentje bijdragen aan een duurzame wereld. Het ‘Gouden Brood'-bier is vanaf eind...

Lees bericht

Anuga biedt internationaal overzicht food en beverage

Vakbeurzen - De aankomende editie van Anuga van 7 t/m 11 oktober 2023 in Keulen geeft niet alleen een overzicht van het wereldwijde aanbod op het gebied van eten en drinken, maar ook op tal van onderdelen zoals diepvries, biologische producten en hot en colddrinks. Als internationale levensmiddelenbeurs biedt het platform een totaaloverzicht op het gebied van eten en drinken.

Lees bericht

Jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Gastvrij Rotterdam vierde de afgelopen drie dagen haar 10e editie. De beurs in vijf de hallen van Rotterdam Ahoy was met 500 deelnemende bedrijven volledig uitverkocht, waarmee deze editie de grootste tot nu toe is. Ook werd met 18.559 bezoekers een recordaantal gerealiseerd.

Lees bericht


10e editie Gastvrij Rotterdam sfeervol van start gegaan

Vakbeurzen – Veel bezoekende foodprofessionals, veel vakwedstrijden en veel evenementen in sfeervol aangeklede beurshallen. Zo is de jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam het beste samen te vatten. Deelnemende bedrijven hadden er bij aanvang van de beurs dan ook duidelijk zin in.

Lees bericht

FSIN: ‘Omzet Out of Home groeit in 2023 met €3 miljard’

Marktcijfers  - De Nederlandse consument geeft dit jaar een recordbedrag uit aan restaurant- en cafébezoek. Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) verwacht dat de omzet van de totale Out of Home-sector in 2023 groeit naar ruim €22 miljard. Dat is een stijging van €3 miljard, oftewel 15,8%, ten opzichte van 2022. Voor volgend jaar verwacht het FSIN een afvlakking van de groei.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid