'Belastingschuld bij horecabedrijven fors opgelopen'


Horeca en andere winkels kunnen veilig open volgens diverse gemeenten

Analyse - Bedrijven hebben de belastingschuld de afgelopen coronaperiode flink zien oplopen.  Volgens onderzoek van ABN AMRO is de belastingschuld tot en met augustus opgelopen tot 18,3 miljard euro. Een toename van 2,4 miljard ten opzichte van de eerdere peildatum in februari. Vooral horecabedrijven behoren tot de bedrijven die een behoorlijke belastingschuld hebben opgebouwd.

Landelijk heeft gedurende de coronaperiode – en dan met name de lockdown – 10 procent van de ondernemers in Nederland een belastingschuld opgebouwd. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting en personeelskosten, zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting. Dit zogeheten ‘bijzonder uitstel’ kon tot 1 oktober van dit jaar worden aangevraagd. Het demissionaire kabinet Rutte III heeft de ondernemers vervolgens vijf jaar de tijd gegeven, tot 1 oktober 2027, om de schuld terug te betalen. Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers maandelijks aflossing betalen.

Grotere bedrijven

Uit berekeningen van ABN AMRO blijkt dat eind augustus zo’n 14 procent van de voedingsmiddelenbedrijven een gezamenlijke belastingschuld had van 176 miljoen euro. Ook bij de groothandelaren nam de belastingschuld fors toe. Nadia Menkveld, sector econoom van ABN AMRO geeft aan dat relatief veel grote bedrijven de belasting hebben uitgesteld. Een vijfde van alle grote bedrijven, tegen nog geen tiende van de kleinere bedrijven.

OOH hard geraakt

Wat verder opviel was dat de out-of-homebedrijven veelal hard zijn geraakt door de maatregelen. Veel van die bedrijven zagen hun omzetten vrijwel volledig wegvallen door gedwongen sluiting of beperkingen. Veel bedrijven hebben daarom gebruik moeten maken van de maatregelen zoals die werden aangeboden, zo ook uitstel van belastingen. De FNLI, de branchevereniging van de levensmiddelenindustrie, becijferde dat in 2020 de toeleveranciers aan de horeca zo’n 713 miljoen euro misliepen. Daar stond wel tegenover dat veel van die toeleverende bedrijven aan de retail zo’n 876 miljoen euro meer konden leveren.

Hogere kosten

Voor de voedingsmiddelenindustrie geldt dat niet alleen de belastingschulden op de kasstroom drukken, maar ook de hogere productiekosten als gevolg van gestegen energie-, transport-, verpakkings- en grondstofkosten. Ondernemers staan dus niet te springen om hun belastingschuld af te lossen, zo laat ABN AMRO weten. ‘De gemiddelde belastingschuld binnen de voedingsmiddelenindustrie was eind februari 194.000 en liep naar augustus toe op naar 210.000 euro. Voor de aflossingscapaciteit de komende periode is met name het verloop van inkoopprijzen van belang, maar ook de nieuwe coronamaatregelen die inmiddels afgekondigd zijn,’ aldus de analyse van de bank .

Noodzaak

Voor de horeca gelden nog steeds restricties en ook voor sportscholen, dierentuinen en theaters en musea zijn de omstandigheden nog niet dezelfde als voor corona. Veel van die bedrijven hebben uitstel aangevraagd. Veelal uit voorzorg, maar ook vaak uit noodzaak.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsArtiesten vieren heropening horeca met variant op Hazes-lied

Actie – De artiesten Diggy Dex, Nick Schilder en Roel van Velzen vieren met een nieuwe uitvoering van de Hazes-hit ‘Het Laatste Rondje’ de heropening horeca. In de nieuwe versie draait het niet om de laatste minuten waarin een café open is, maar juist om de eerste minuten dat deze weer opengaat.

Lees bericht

OMT adviseert heropening horeca met sluiting om 20.00 uur

Advies - Het Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd de horeca- en cultuursector te openen tot 20.00 uur. Het adviesteam acht het op basis van de huidige besmettingscijfers en redelijk stabiele ziekenhuisopnames het verantwoord een aantal maatregelen te versoepelen en de horeca te heropenen tot 20.00 uur.

Lees bericht

Studenten organiseren Colourfull Lunch voor de horeca

Actie – Studenten van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland hebben met een lunch aandacht gevraagd voor de problemen in de horeca. Met de Colourfull Lunch wilden zij de aandacht vestigen op het werken in de horeca in het algemeen en het tekort aan personeel en de horeca-opleidingen in het bijzonder.

Lees bericht


KHN wil deze week duidelijkheid heropening horeca

Heropening - Nu er steeds meer geluiden komen vanuit gemeenten en maatschappij over de mogelijkheden de horeca te heropenen, roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het kabinet op om nog deze week de horecasector duidelijkheid te geven over heropening.

Lees bericht

Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid