'Belastingschuld bij horecabedrijven fors opgelopen'


KvK verwacht meer faillissementen door te lage omzetten en hoge schulden

Analyse - Bedrijven hebben de belastingschuld de afgelopen coronaperiode flink zien oplopen.  Volgens onderzoek van ABN AMRO is de belastingschuld tot en met augustus opgelopen tot 18,3 miljard euro. Een toename van 2,4 miljard ten opzichte van de eerdere peildatum in februari. Vooral horecabedrijven behoren tot de bedrijven die een behoorlijke belastingschuld hebben opgebouwd.

Landelijk heeft gedurende de coronaperiode – en dan met name de lockdown – 10 procent van de ondernemers in Nederland een belastingschuld opgebouwd. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting en personeelskosten, zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting. Dit zogeheten ‘bijzonder uitstel’ kon tot 1 oktober van dit jaar worden aangevraagd. Het demissionaire kabinet Rutte III heeft de ondernemers vervolgens vijf jaar de tijd gegeven, tot 1 oktober 2027, om de schuld terug te betalen. Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers maandelijks aflossing betalen.

Grotere bedrijven

Uit berekeningen van ABN AMRO blijkt dat eind augustus zo’n 14 procent van de voedingsmiddelenbedrijven een gezamenlijke belastingschuld had van 176 miljoen euro. Ook bij de groothandelaren nam de belastingschuld fors toe. Nadia Menkveld, sector econoom van ABN AMRO geeft aan dat relatief veel grote bedrijven de belasting hebben uitgesteld. Een vijfde van alle grote bedrijven, tegen nog geen tiende van de kleinere bedrijven.

OOH hard geraakt

Wat verder opviel was dat de out-of-homebedrijven veelal hard zijn geraakt door de maatregelen. Veel van die bedrijven zagen hun omzetten vrijwel volledig wegvallen door gedwongen sluiting of beperkingen. Veel bedrijven hebben daarom gebruik moeten maken van de maatregelen zoals die werden aangeboden, zo ook uitstel van belastingen. De FNLI, de branchevereniging van de levensmiddelenindustrie, becijferde dat in 2020 de toeleveranciers aan de horeca zo’n 713 miljoen euro misliepen. Daar stond wel tegenover dat veel van die toeleverende bedrijven aan de retail zo’n 876 miljoen euro meer konden leveren.

Hogere kosten

Voor de voedingsmiddelenindustrie geldt dat niet alleen de belastingschulden op de kasstroom drukken, maar ook de hogere productiekosten als gevolg van gestegen energie-, transport-, verpakkings- en grondstofkosten. Ondernemers staan dus niet te springen om hun belastingschuld af te lossen, zo laat ABN AMRO weten. ‘De gemiddelde belastingschuld binnen de voedingsmiddelenindustrie was eind februari 194.000 en liep naar augustus toe op naar 210.000 euro. Voor de aflossingscapaciteit de komende periode is met name het verloop van inkoopprijzen van belang, maar ook de nieuwe coronamaatregelen die inmiddels afgekondigd zijn,’ aldus de analyse van de bank .

Noodzaak

Voor de horeca gelden nog steeds restricties en ook voor sportscholen, dierentuinen en theaters en musea zijn de omstandigheden nog niet dezelfde als voor corona. Veel van die bedrijven hebben uitstel aangevraagd. Veelal uit voorzorg, maar ook vaak uit noodzaak.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Jan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X

Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.

Lees bericht


Horecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers

Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.

Lees bericht

Horeca moet scherper kijken naar logistieke kosten

Analyse - Horecaondernemers kunnen het zich niet langer permitteren logistieke kosten te negeren. De kosten voor logistiek nemen de komende jaren naar verwachting fors toe en horecaondernemers betalen daarvoor ongemerkt een hoge prijs. Dat schrijft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in een gezamenlijke verklaring met Topsector Logistiek.

Lees bericht

Horecava 2025 met 700 exposanten het grootste horeca event

Vakbeurzen - Maandag 13 januari openen de deuren van Nederlandse grootse horecavakbeurs de Horecava in de Rai in Amsterdam. Vierdagen lang wordt dit de ontmoetingsplaats van de foodprofessionals in de wereld van eten, drinken en buitenshuis verblijven. En – hoewel minder dan voorheen – nog altijd de oriëntatieplaats voor trends, ontwikkelingen en nieuwe producten.

Lees bericht


ING iets positiever over horeca 2025 dan ABN AMRO

Analyse – ING Research en ABN AMRO presenteerden vandaag hun toekomstverwachtingen voor de horeca in 2025. Opvallend is dat ING iets positiever is dan ABN AMRO. Daar waar ING een lichte volumegroei ziet, voorziet ABN AMRO vooral een toenemende druk in de horeca door oplopende kosten en toenemende concurrentie. Beide banken verwachten wel een toename in het aantal faillissementen in 2025.

Lees bericht




© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid