‘Beter veganistisch bieradvies met Fons van Scover’


Techniek - Welke bieren laten zich goed combineren met vegetarische en veganistische gerechten? Over die vraag hebben Anouk Snelders van Health Food Wall en Scover zich gebogen om horecaondernemers en chef-koks een betere menukaart te laten ontwikkelen, met advies van de digitale sommelier Fons.

Scover is een app die je kan helpen bij het geven van persoonlijk bieradvies. Met de toenemende vraag naar vegan producten kan de app ook helpen welke bieren bij die gerechten goed passen en duidelijkheid geven welke bieren vegetarisch of veganistisch zijn, want vaak wordt gedacht of bieren dat niet altijd zijn.

Vegan proof

In een whitepaper wordt door Scover en Snelders tekst en uitleg gegeven over de verschillende vragen rondom vegan bieren.  Daarnaast geeft het whitepaper een overzicht van eenvoudige gerechten en hapjes die op een vegan proof terraskaart kan worden gezet met bijpassende bieren.

Sommelier Fons

De Scover app is ontwikkeld door artificial intelligence specialisten, biersommeliers en smaakprofessoren. Door middel van een smaaktest kan Fons, de virtuele biersommelier van Scover, bieren aanbevelen die het beste bij een persoonlijke smaak passen. Bij dit principe werkt het als volgt: hoe meer bieren er beoordeeld worden, hoe beter Fons nieuwe bieren kan aanbevelen. Inmiddels zijn al meer dan 4.000 bieren ondergebracht in twaalf smaakclusters, waarmee 99% van de Nederlandse biermarkt is afgedekt.

Melkstout

Naast vlees- en visvervangers voor maaltijden zijn ook veel fabrikanten bezig met

het ‘veganizen’ van traditionele snacks. Bij deze producten past een biertje natuurlijk prima. In principe is er ook geen enkele reden om te denken dat vegetariërs of veganisten geen bier zouden kunnen drinken: op de ingrediëntenlijst komen per slot van rekening geen dierlijke stoffen voor. Een uitzondering is “melkstout”. Aan deze intens donkere, droge en overwegend bittere biersoort is namelijk lactose toegevoegd om het iets te verzoeten, en die lactose wordt uit dieren melk gewonnen. Een andere uitzondering zijn ‘nieuwere’ bierstijlen zoals New England India pale ale en Pastry Stout, bieren waarbij ook lactose wordt toegevoegd. Vegetariërs en veganisten kunnen tegenwoordig vrijwel elk bier zonder bezwaar drinken.

Gluten

Anders ligt dat met gluten. Mensen met een glutenintolerantie, ofwel coeliakie, kunnen niet elk bier drinken. Gluten zijn eiwitten die in de meeste (brouw)granen van nature voorkomen. Met behulp van gespecialiseerde technische processen kunnen die gluten nu verwijderd worden. Een aantal brouwerijen, waaronder Bavaria en Mongozo, bieden gegarandeerd glutenvrije bieren aan.

Ondernemers die hun bierkaart laten inlezen bij Scover krijgen een unieke QR-code die op de terraskaart, tafelruiters of tafel is te plaatsen. Elke gast kan deze QR-code scannen en daarmee de digitale bierkaart bekijken. Vervolgens krijgt die gast op basis van ingevoerde persoonlijke voorkeuren een persoonlijk bieradvies zodat de gast weet welk bier van de bierkaart hij het lekkerst zal vinden. Gasten worden op die manier beter geadviseerd, maar zullen vooral ook verrast worden door nieuwe alternatieven en smaken op de kaart. Wie meer informatie wil over de digitale bierkaart kan contact opnemen met fons@scover.nl of zich aanmelden via business.scover.nl.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsHeineken neemt belang in ambachtelijke brouwer Oedipus

Deelname – Bierbrouwer Heineken heeft een belang genomen in de Amsterdamse ambachtelijke bierbrouwer Oedipus. En er zijn geen gegevens bekend gemaakt hoe groot het belang is en wat er voor betaald is. Oedipus blijft een zelfstandige brouwerij en zal door de huidige eigenaren ook verder worden geleid. Door het belang van Heineken kan Oedipus gebruik maken van de kennis over brouwprocessen...

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid