Biermarkt herstelt zich maar heel langzaam


Foto bij: Nederlandse Brouwers

Analyse - In totaal werd er in het eerste halfjaar bijna 5,5 miljoen hectoliter bier in Nederland verkocht. Dat is een half miljoen minder (-8,4%) dan in de eerste helft van het pre-COVID-jaar 2019 en maar zo’n 200.000 hectoliter meer dan in de eerst helft van het COVID-jaar 2020.

De toegenomen thuisconsumptie compenseert maar ten dele de fors achterblijvende bierverkopen aan de horeca. De horecaverkoop is met 22% gedaald en t.o.v. 2019 zelfs met 63%. Dit blijkt uit ontwikkeling bierverkoop Nederland van Nederlandse Brouwers. ‘We zien een licht herstel op de biermarkt. Dat herstel is heel broos. De eerste versoepelingen zijn al weer teruggedraaid. Dit raakt delen van de horeca. We verwachten dat we dit weer terugzien in de bierverkoop. We maken ons dan ook grote zorgen voor de tweede helft van dit jaar,’ zegt Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers.

De cijfers laten zien dat de fors gedaalde verkopen aan de horeca maar ten dele worden gecompenseerd door de toegenomen thuisconsumptie. ‘Het is logisch dat de thuisconsumptie gestegen is omdat de horeca het overgrote deel van het eerste halfjaar was gesloten. In juni mocht er langzamerhand weer meer in de horeca. Eerst alleen op de terrassen en daarna ook weer binnen. Mensen zoeken de gezelligheid  en gastvrijheid van de horeca weer op. We zien dan gelukkig ook de bierverkoop aan de horeca weer toenemen,’ aldus Wigboldus.

Verwachtingen

‘We houden ons hart vast voor wat ons de komende tijd te wachten staat. Laten we hopen dat het aantal besmettingen weer snel onder controle is en de recente aanscherpingen weer teruggedraaid kunnen worden.  Het is dan ook essentieel dat iedereen zich aan de basisregels blijft houden. Mochten er helaas toch weer nieuwe maatregelen onvermijdelijk zijn, dan hopen we dat zoveel mogelijk horeca wordt ontzien. Deze sector is onevenredig zwaar door de crisis getroffen en verdient alle steun en ruimte om daarvan te herstellen,’ aldus Wigboldus.

De cijfers

Ten opzichte van het pre-coronajaar 2019 zijn de bierverkopen in de eerste helft van 2021 met ruim 8% gedaald. Als we het eerste halfjaar van 2021 vergelijken met dat van 2020 dan zien we een kleine stijging met 4,5% als gevolg van de toegenomen thuisconsumptie.

De cijfers van de horeca zijn zeer slecht, zowel t.o.v. 2019 als t.o.v. 2020 toen de horeca nog tot en met half maart open was. De bierverkoop aan de horeca in juni liet een plus zien. Er was sprake van een grote inhaalvraag doordat de biertanks leeg waren en horeca geen voorraad meer had. Dat moest worden aangevuld om de gasten weer een glas bier te kunnen schenken.

Bron: Nederlandse Brouwers/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsBiermarkt bereidt zich voor op statiegeldsysteem

Horeca – De biermarkt bereid zich voor op statiegeld op blikjes. Honderden miljoenen blikjes bier worden momenteel voorzien een speciaal logo met barcode. Een enorme operatie voor de bierbrouwers, die volgens de koepel Nederlandse Brouwers nog amper zijn hersteld van de coronacrisis.

Lees bericht

Alcoholvrij bier steeds beter verkrijgbaar in horeca

Analyse – De beschikbaarheid van alcoholvrije bier varianten in de foodservice segmenten: eten, drinken, sporten, gemak, slapen en evenementen nemen toe. Inmiddels heeft 57 procent van de locaties in deze segmenten alcoholvrij bier beschikbaar, voor pils met alcohol ligt dit op 68 procent. Dat schrijft het Rotterdamse databedrijf Datlinq in een analyse.

Lees bericht

Bijna 50 brouwerijen op 9de editie Bierproeffestival

Evenement – Twee jaar heeft het geduurd, maar van 19 tot en met 21 mei wordt in de Grote Kerk in Den Haag de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival gehouden. Drie dagen lang presenteren een recordaantal van bijna 50 Nederlandse brouwerijen meer dan 250 bieren.

Lees bericht


Jopen komt met pilsner en koolhydraatarm bier

Introductie – De meeste bierliefhebbers kennen Jopen vooral van speciaalbieren. Maar de Haarlemse brouwer maakt nu ook een switch naar pilsners, met twee nieuwe varianten. Daarnaast brengt de brouwerij twee speciaalbieren op de markt die laag in calorieën en koolhydraten zijn. Een primeur op de Nederlandse markt.

Lees bericht

Heineken Silver vanaf 28 maart op de tap

Introductie – Het nieuwe, extra verfrissende biertje met een iets lager alcoholpercentage, Heineken Silver, van bierbrouwerij Heineken is vanaf 28 maart verkrijgbaar op de tap. In de supermarkt is Heineken Silver al verkrijgbaar.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid