Bij achttien festivals is het menu volledig vegetarisch


Gegrilde bloemkolen als alternatief voor een gebraden kippetje

Festivals – Bij achttien grote festivals kunnen de bezoekers dit jaar volledig vegetarisch eten, laat Wakker Dier weten. De organisatie vraagt de festivals meer vegetarisch aan te bieden, om enerzijds de consument kennis te laten maken met vegetarisch eten en anderzijds de milieu-impact van festivals te verkleinen.

Amsterdam Open Air, Awakenings Summer Festival, Awakenings Upclose, Dekmantel, Eurosonic Noorderslag, Georgies Wundergarten, Into the Woods, Lentekabinet, Milkshake, Paradigm, Wildeburg, Wilde Weide, Wonderfeel, ZeeZout en festival de Zon serveren dit jaar geen vlees en vis, volgens de inventarisatie van Wakker Dier. Het klassiek-festival Wonderfeel doet dit voor het eerst. Bij DGTL, MOMO en Left of the Dial is het menu zelfs volledig plantaardig. Collin Molenaar van Wakker Dier: “Deze festivals laten aan honderdduizenden bezoekers zien dat je heel lekker kunt feesten zonder vlees op het menu.”

Milieu-impact 

Andere festivals zetten de stap naar vega nog niet, aldus Wakker Dier. Op Oerol en Into the Great Wide Open staan schaaldieren of vis op het menu. De Parade, Down the Rabbit Hole en Lowlands serveren nog vlees en vis. Vaak zijn dit festivals die een breed publiek willen bedienen, maar waar het aanbod wel steeds vegetarische wordt. Het eten dat festivalorganisaties serveren bepaalt voor een groot deel hun milieu-impact. Voor veel festivals is dit de belangrijkste reden om te kiezen voor vega. Molenaar: “Met een plantaardiger menu verkleinen zij niet alleen hun voetafdruk, maar zorgen zij er ook voor dat er veel minder dieren worden gegeten.”

Dagje vega

Wakker Dier vraagt bedrijven om plantaardiger eten makkelijk te maken, zodat mensen vaker kiezen voor een dagje vega. Omdat festivals veel invloed hebben op wat bezoekers ter plekke eten, vraagt Wakker Dier hen om een volledig vegetarisch menu aan te bieden. Volgens diverse organisatoren is de bereidheid om vegetarisch te eten op festivals best groot. Mink Steekelenburg van Left of the Dial: “Tegen onze bezoekers zeggen we: aan een paar dagen vegan eten is nog nooit iemand bezweken, zelfs als je een diehard carnivoor bent kun je ons diner veilig proberen”. En ook Margriet Colenbrander van MOMO geeft aan dat de ervaring leert dat je als festival op voorhand meer beren op de weg ziet dan er in realiteit zijn. Ellen Evers van DGTL ziet de rol van een festival nog iets groter. “Als festivalorganisatie is het onze verantwoordelijkheid om bezoekers te inspireren en bewust te maken van hun bijdrage aan duurzaamheid. Het aanbieden van lekker 100% plantaardig eten is een essentieel onderdeel van deze aanpak, omdat het onze ecologische voetafdruk verkleint, water bespaart en de biodiversiteit bevordert, zonder in te boeten op de beleving.”

Bron: Wakker Dier/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Worstmakers Brandt & Levie nu met vega Groenteworsten

Introductie - Na de introductie van de hybride worsten, nemen de Amsterdamse slagers van Brandt & Levie nu de volgende stap met hun nieuwe vegetarische Groenteworsten. Drie culinaire worsten met groente in de hoofdrol en een eigen wereldse twist: Italiaans, Aziatisch en Mexicaans.

Lees bericht



Food100 maakt zes Foodhelden van 2024 bekend

Verkiezing - Tijdens een bijeenkomst met de 100 meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland maakte de Food100-vakjury de namen van zes innovators bekend die de titel Foodheld van het jaar mogen hebben. Deze voorlopers uit de Food100-lijst maakten dit jaar bijzonder veel indruk met hun werk om de Nederlandse voedselketen duurzamer, gezonder en socialer te maken.

Lees bericht

Karma Kebab opent vestiging in Amsterdam

Formulenieuws – Wat ooit als experiment op festival Lowlands begon in 2018 is nu uitgegroeid tot  echte foodformule. Naast de grote flagship-locatie in Utrecht is er nu een nieuw restaurant in Amsterdam geopend. En stappen naar het openen van meer locaties de komende jaren worden gezet.

Lees bericht



Eazie opent geheel vernieuwde vestiging in Dordrecht

Formulenieuws – Eazie heeft onlangs een vestiging nieuw heropend. The asian good food bar, zoals de formule wordt genoemd, wil de komende drie jaar groeien naar 50 vestigingen in Nederland. Voor dit jaar staan nog meerdere openingen in de planning, zo laat de franchisegever weten.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid