Bioscoopbranche wil overleven en vraagt perspectief


Bioscoop – Als per 1 juli de maatregelen worden versoepeld, mogen ook de bioscopen weer meer mensen toelaten. Maar de verruiming van 30 naar 100 bezoekers per zaal zal ontoereikend zijn om de bioscoopsector te behoeden voor faillissementen. Dat komt volgens directeur Gulian Nolthenius, van de koepelorganisatie NVBF, doordat de anderhalve meter-maatregel er voor zorgt dat er in de meeste gevallen slechts vijftig mensen per zaal kunnen worden geplaatst.

De meeste bioscoopzalen in Nederland tellen volgens de koepelorganisatie tussen de 150 en 160 zitplaatsen. Bij de theaterzalen is dat niet veel anders. Er moeten dus oplossingen komen binnen de anderhalve meter economie, willen de bioscopen en filmtheaters niet in heel zwaar weer terecht gaan komen. In het RTL-programma Beau werd dat gisteravond ook benadrukt door de voorzitter van MKB Nederland, Jacco Vonhof. Nolthenius: “Nu mogen bezoekers niet op iedere stoelenrij plaatsnemen. Hierdoor kunnen minder bezoekers plaatsnemen in een zaal terwijl dat helemaal niet hoeft. Bezoekers kijken immers één kant op, richting het filmdoek. Door rekening te houden met de anderhalve meter bepaling tussen de bezoekers op één rij (en de andere ruimten in de bioscoop) voldoen we aan de uitgangspunten van de overheid.”

Ventilatie

Ook de ventilatie in de bioscopen is van een dusdanige kwaliteit dat de kans op besmetting van bacteriën  of virussen minimaal is. Vooral omdat bioscopen over het algemeen beschikken over ventilatiesystemen waarbij verse lucht de zaal wordt ingeblazen. Maar mocht daaraan worden getwijfeld dan staat de NVBF niet onwelwillend tegenover een onderzoek op dit terrein door een onderzoeksinstituut zoals TNO.

Perspectief

Maar nog belangrijker vindt de NVBF dat er perspectief is voor de sector. Het opgestelde plan van aanpak voor de komende maanden, biedt dat perspectief. Nolthenius pleit er derhalve voor dat het vanaf 1 juli tot 1 augustus mogelijk moet zijn dat er honderd bezoekers per zaal worden toegelaten. De goede ventilatie in bioscopen, gekoppeld aan het loslaten van de  stoelenrij bepaling, maakt dit mogelijk. “Vanaf 1 augustus willen we werken met een combisysteem zoals dat nu al geldt in België en Frankrijk: per zaal mag vijftig procent van de stoelen worden bezet (Frankrijk) en in ieder geval kunnen tweehonderd bezoekers per zaal worden toegelaten (België)”, aldus de directeur

Gezamenlijk

In de periode van 1 september tot 1 oktober zou volgens NVBF de bezettingsgraad kunnen worden opgevoerd naar 75% van de stoelen om tenslotte per 1 oktober weer over te kunnen gaan tot een volledige bezetting. De NVBF wil in dit plan bij voorkeur graag gezamenlijk optrekken met andere organisaties.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horeca na 1 juni meer ruimte, sportkantines pas na 1 september

Coronamaatregelen – De eet- en drinkgelegenheden mogen vanaf 1 juni om 12.00 uur weer open. Voorwaarde is dat mensen 1,5 meter afstand houden, zowel binnen als op het terras, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden. Ook maakte het kabinet bekend dat er een maximum zit aan het aantal mensen binnen, dat is maximaal dertig, exclusief eigen personeel.

Lees bericht


Bioscopen en filmtheaters toch open voor dertig mensen

Bioscoop – Het maximale aantal van dertig bezoekers per zaal per 1 juni voor bioscopen en filmtheaters is volgens de eigen brancheorganisatie erg voorzichtig. Het eigen opgestelde protocol voorziet in maximaal 100 bezoekers per filmzaal, maar het kabinet heeft toch anders besloten. Desalniettemin gaan de zalen gedeeltelijk weer open.

Lees bericht

Horeca krijgt per 1 juni meer ruimte van het kabinet

Coronamaatregelen – De horeca krijgt op 1 juni weer meer ruimte. Terrassen mogen weer open tot groepen van tien personen.; in het restaurant mogen maximaal 30 personen, inclusief personeel, maar de anderhalvemeter afstand tussen personen en groepen onderling blijft wel gehandhaafd. De versoepeling van een aantal coronamaatregelen was al voor een belangrijk deel uitgelekt, maar werd vanavond door minister president Mark Rutte en...

Lees bericht

Meer bestedingen bij bezoekers Kinepolis-bioscopen

Bioscoop – De Kinepolis Group met circa 100 bioscopen wereldwijd en zo’n 17 - grotere - bioscopen in Nederland, zag het aantal bezoekers in het eerste kwartaal van dit jaar dalen, maar de bestedingen aan dranken en snacks stijgen. Het aantal bezoekers daalde met 6,0% tot 8,8 miljoen, door minder succesvolle films in de eerste maanden van dit jaar en een sterk eerste kwartaal...

Lees bericht


Bioscoopbezoeker Pathé kan nu ook voor vers kiezen

Bioscoop – Bioscoopketen Pathé heeft in de Rotterdamse Kuip-vestiging het assortiment uitgebreid met diverse vers artikelen. Centraal in het ‘Pathé Boulevard’ concept staat een open koeling met daarin een ruim aanbod fruit, sushi en andere gezonde producten. De koeling met het vers aanbod in de grootste bioscoop van Nederland staat er al sinds begin februari en de reacties van het publiek...

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid