Bioscoopbranche wil overleven en vraagt perspectief


Bioscoop – Als per 1 juli de maatregelen worden versoepeld, mogen ook de bioscopen weer meer mensen toelaten. Maar de verruiming van 30 naar 100 bezoekers per zaal zal ontoereikend zijn om de bioscoopsector te behoeden voor faillissementen. Dat komt volgens directeur Gulian Nolthenius, van de koepelorganisatie NVBF, doordat de anderhalve meter-maatregel er voor zorgt dat er in de meeste gevallen slechts vijftig mensen per zaal kunnen worden geplaatst.

De meeste bioscoopzalen in Nederland tellen volgens de koepelorganisatie tussen de 150 en 160 zitplaatsen. Bij de theaterzalen is dat niet veel anders. Er moeten dus oplossingen komen binnen de anderhalve meter economie, willen de bioscopen en filmtheaters niet in heel zwaar weer terecht gaan komen. In het RTL-programma Beau werd dat gisteravond ook benadrukt door de voorzitter van MKB Nederland, Jacco Vonhof. Nolthenius: “Nu mogen bezoekers niet op iedere stoelenrij plaatsnemen. Hierdoor kunnen minder bezoekers plaatsnemen in een zaal terwijl dat helemaal niet hoeft. Bezoekers kijken immers één kant op, richting het filmdoek. Door rekening te houden met de anderhalve meter bepaling tussen de bezoekers op één rij (en de andere ruimten in de bioscoop) voldoen we aan de uitgangspunten van de overheid.”

Ventilatie

Ook de ventilatie in de bioscopen is van een dusdanige kwaliteit dat de kans op besmetting van bacteriën  of virussen minimaal is. Vooral omdat bioscopen over het algemeen beschikken over ventilatiesystemen waarbij verse lucht de zaal wordt ingeblazen. Maar mocht daaraan worden getwijfeld dan staat de NVBF niet onwelwillend tegenover een onderzoek op dit terrein door een onderzoeksinstituut zoals TNO.

Perspectief

Maar nog belangrijker vindt de NVBF dat er perspectief is voor de sector. Het opgestelde plan van aanpak voor de komende maanden, biedt dat perspectief. Nolthenius pleit er derhalve voor dat het vanaf 1 juli tot 1 augustus mogelijk moet zijn dat er honderd bezoekers per zaal worden toegelaten. De goede ventilatie in bioscopen, gekoppeld aan het loslaten van de  stoelenrij bepaling, maakt dit mogelijk. “Vanaf 1 augustus willen we werken met een combisysteem zoals dat nu al geldt in België en Frankrijk: per zaal mag vijftig procent van de stoelen worden bezet (Frankrijk) en in ieder geval kunnen tweehonderd bezoekers per zaal worden toegelaten (België)”, aldus de directeur

Gezamenlijk

In de periode van 1 september tot 1 oktober zou volgens NVBF de bezettingsgraad kunnen worden opgevoerd naar 75% van de stoelen om tenslotte per 1 oktober weer over te kunnen gaan tot een volledige bezetting. De NVBF wil in dit plan bij voorkeur graag gezamenlijk optrekken met andere organisaties.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eerste Pinksterdag recorddag voor bioscopen en filmtheaters

Leisure - Eerste Pinksterdag was een recorddag voor alle bioscopen en filmtheaters. In totaal hebben 189.263 mensen de bioscopen en filmtheaters bezocht. Zondag 5 juni is daarmee de beste dag sinds de start van de coronapandemie van 26 februari 2020. Dat meldt de vereniging voor bioscopen en filmtheaters (NVBF).

Lees bericht


Boris van der Ham voorzitter Vereniging van Bioscopen

Benoeming - Boris van der Ham is per 1 januari 2022 benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Van der Ham is daarmee de derde buitenvoorzitter van de vereniging. Van der Ham volgt Winnie Sorgdrager op die na tien jaar voorzitterschap het stokje overdraagt.

Lees bericht

Bioscoopbranche verbaasd over mogelijk OMT-advies

Bioscopen – De bioscoopbranche heeft met verbazing kennis genomen van het mogelijke advies van het Outbreak Management Team (OMT)  om bioscopen en theaters tijdelijk te sluiten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) heeft de sector laten zien dat het de afspraken nakomt en goed controleert.

Lees bericht

‘NVBF wil geen coronatoegangsbewijs voor bioscoop- en theaterbezoek’

Bioscopen - De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) spreekt in een  open brief aan het demissionaire kabinet haar zorgen uit over het vervallen van de anderhalvemeterregel per 20 september als het aantal besmettingen en ziekenhuizen die versoepeling toestaan. Consequentie daarvan zou zijn dat de bedrijven in deze sector bezoekers moet vragen om een coronatoegangsbewijs wanneer meer dan 75 mensen in...

Lees bericht


‘Verruiming sneller dan gepland, maar wel een tenzij’

Coronamaatregelen – Het werd al verwacht, maar is altijd fijn als het wordt bevestigd, maar Nederland gaat sneller open dan verwacht. Per 5 juni kan stap 3 worden doorgevoerd en gaat vrijwel alles weer open. Dat is enkele dagen eerdere dan gepland. Voorwaarde is wel dat iedereen zich aan de basisregels houdt.

Lees bericht

Bioscopen en Filmtheaters trekken zich terug uit sneltest pilot

Bioscopen - De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) trekt zich naar aanleiding van een stroom van ontstelde reacties van haar leden terug uit de voorgestelde sneltest pilot. Sneltesten in de bioscoop zijn praktisch en economisch onhaalbaar én hebben daarnaast geen toegevoegde waarde, laat de brancheorganisatie weten.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid