Bioscopen en filmtheaters toch open voor dertig mensen


Bezoekers wisten eerste Pinksterdag de weg naar de bioscopen en filmtheaters weer volop te vinden / Foto bij: Pathé bioscopen

Bioscoop – Het maximale aantal van dertig bezoekers per zaal per 1 juni voor bioscopen en filmtheaters is volgens de eigen brancheorganisatie erg voorzichtig. Het eigen opgestelde protocol voorziet in maximaal 100 bezoekers per filmzaal, maar het kabinet heeft toch anders besloten. Desalniettemin gaan de zalen gedeeltelijk weer open.

Het protocol ‘Verantwoord bioscoop- en filmtheaterbezoek’ is opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) in samenwerking met diverse andere partijen. Volgens Gulian Nolthenius, directeur NVBF biedt het protocol duidelijke handvatten voor de bioscopen en filmtheaters, de mensen die er werken en bezoekers: “De 1,5 meter regel is het uitgangspunt. Iedereen moet voldoende afstand kunnen houden in zalen, foyers en toiletten. Er mogen bij een voorstelling een beperkt aantal mensen in de zaal. Door niet allemaal tegelijk de zalen in en uit te gaan, kunnen zij contact met elkaar zoveel mogelijk vermijden.”

Verantwoord

Volgens Nolthenius nemen de hygiënemaatregelen een belangrijke plaats in en zouden veel meer mensen op een veilige en verantwoorde manier de zalen moeten kunnen bezoeken, ook zonder dat de veiligheid van de medewerkers in gevaar komt. Een aantal van dertig mensen voelt in sommige bioscoopzalen wellicht aan als een privévoorstelling, maar zoals bij zoveel andere locaties in andere sectoren ziet het kabinet toch vooral risico’s bij de wisselingen bij voorstellingen. Ook wil het kabinet het aantal bewegingen van mensen nog zoveel mogelijk tegengaan, omdat het uitgangspunt blij alle maatregelen toch nog is 'vermijd drukte’.

Oproep aan kabinet

Om die reden heeft het Kabinet op 6 mei bepaald dat er per 1 juni maximaal 30 bezoekers per zaal toegelaten mogen worden. Gulian Nolthenius is namens de NVBF van mening dat het haalbaar én uitvoerbaar is om per 1 juni maximaal 100 bezoekers toe te laten en (dus) niet te wachten tot 1 juli: “Alle bioscopen en filmtheaters zijn sinds 15 maart dicht. Honderd procent omzetderving tot 1 juni, een enorme aderlating voor de branche en een gemis voor heel veel bioscoopliefhebbers.” Hij roept het kabinet wel op nog een naar het besluit te kijken.

Dat laatste gebeurt sowieso, omdat het gehele tijdpad van verruiming een beleidsaankondiging is van het kabinet, waar het Outbreak Management Team (OMT) nog een advies over moet geven.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eerste Pinksterdag recorddag voor bioscopen en filmtheaters

Leisure - Eerste Pinksterdag was een recorddag voor alle bioscopen en filmtheaters. In totaal hebben 189.263 mensen de bioscopen en filmtheaters bezocht. Zondag 5 juni is daarmee de beste dag sinds de start van de coronapandemie van 26 februari 2020. Dat meldt de vereniging voor bioscopen en filmtheaters (NVBF).

Lees bericht


Kabinet: ‘Alles kan weer open in 3 stappen’

Coronamaatregelen - Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Toch gaat het kabinet versoepelen en wel in een drietal stappen. Waarom? We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar tijdens de persconferentie dinsdagavond waarschuwde minister Ernst Kuipers wel, want het zijn grote stappen, die snel achter elkaar.

Lees bericht

‘Mogelijk verdere versoepelingen voor de horeca’

Politiek - Het kabinet is van plan de coronamaatregelen verder te versoepelen. Gezien de cijfers van de ziekenhuisopnamen en de ic-bezetting zou dat ook mogelijk moeten zijn. Er liggen vooral plannen op tafel om sluitingstijd van de horeca en theaters te verruimen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid