Bioscopen en Filmtheaters trekken zich terug uit sneltest pilot


Bioscopen - De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) trekt zich naar aanleiding van een stroom van ontstelde reacties van haar leden terug uit de voorgestelde sneltest pilot. Sneltesten in de bioscoop zijn praktisch en economisch onhaalbaar én hebben daarnaast geen toegevoegde waarde, laat de brancheorganisatie weten.

Volgens de NVBF  zijn de bioscopen al volledig veilig ingericht en zouden de betaalde testen de definitieve nekslag kunnen zijn voor de sector die toch al in zwaar zit. Vorige week nog werd een sneltestpilot door de ministeries van OCW en VWS voorgesteld aan onder andere de NVBF, als optie om eerder open te kunnen. De bioscopen wilden graag een bijdrage leveren aan verdere verruiming van de mogelijkheden in de samenleving. Minister de Jonge stelt hier nu over dat “het geen onlogische gedachte is dat je over een tijd een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken”. De sneltest pilot zou een test moeten zijn voor het nieuwe wetsvoorstel ‘tijdelijke wet testbewijzen Covid-19’ waarin bioscopen en filmtheaters onder de festival- en evenementennoemer worden geschaard en alleen toegankelijk zijn met een (betaald) testbewijs. Bioscopen zijn bezorgd over dit wetsvoorstel. Directeur Gulian Nolthenius van de NVBF: “Het testen als voorwaarde voor bezoek is niet geschikt voor bioscoopbezoek en het betaald testen al helemaal niet. Bioscoopbezoek is bij uitstek een laagdrempelig uitje. Een sneltest zal een enorme drempel opwerpen voor de toegankelijkheid en spontaan bezoek van een bioscoop of filmtheater.” Daarnaast ziet Nolthenius het bezwaar dat als de bezoeker de kosten van de test zelf moet dragen, de prijs van een bioscoopticket met 30 tot 50% omhoog gaat. “Dat is een disproportionele stijging. Bioscoop als voordelig uitje voor alle bevolkingsgroepen verdwijnt hiermee volledig. Een dergelijke toegankelijkheidsdrempel en het kostenverhogend vooruitzicht zal de definitieve nekslag betekenen voor de bioscoopbranche die al een jaar in een zwaar verlieslatende situatie verkeert,” aldus de directeur.

Protocol

De branche voelt veel meer voor een openstelling op basis van een triage gesprek aan de hand van het Protocol Verantwoord Bioscoop- en Filmtheaterbezoek. Dit protocol werd in mei vorig jaar gezamenlijk door de branche en overheid opgesteld en heeft aangetoond dat bioscopen en filmtheaters hiermee in alle veiligheid open konden. De bioscopen en filmtheaters in Nederland hebben onder dit protocol sinds 1 juni miljoenen bezoekers ontvangen, en er is geen enkele besmetting te herleiden geweest naar de bioscoop. Nolthenius: “Bioscoopbezoek valt in de categorie Indoor Passief, waarbij bezoekers stilzitten en niet juichen of zingen. Daarnaast is er genoeg ruimte in de gehele bioscoop om voldoende afstand van elkaar te houden. Een al bewezen volkomen veilige setting.” De NVBF roept het Kabinet dan ook dringend op om op 23 maart bekend te maken dat de bioscopen en filmtheaters weer open mogen voor het publiek aan de hand van het Protocol Verantwoord Bioscoop- en Filmtheaterbezoek, zonder sneltesten en binnen de veilige omgeving die wordt geboden inclusief de 1,5 meter afstand.

Bron: NVBF/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eerste Pinksterdag recorddag voor bioscopen en filmtheaters

Leisure - Eerste Pinksterdag was een recorddag voor alle bioscopen en filmtheaters. In totaal hebben 189.263 mensen de bioscopen en filmtheaters bezocht. Zondag 5 juni is daarmee de beste dag sinds de start van de coronapandemie van 26 februari 2020. Dat meldt de vereniging voor bioscopen en filmtheaters (NVBF).

Lees bericht


Boris van der Ham voorzitter Vereniging van Bioscopen

Benoeming - Boris van der Ham is per 1 januari 2022 benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Van der Ham is daarmee de derde buitenvoorzitter van de vereniging. Van der Ham volgt Winnie Sorgdrager op die na tien jaar voorzitterschap het stokje overdraagt.

Lees bericht

Bioscoopbranche verbaasd over mogelijk OMT-advies

Bioscopen – De bioscoopbranche heeft met verbazing kennis genomen van het mogelijke advies van het Outbreak Management Team (OMT)  om bioscopen en theaters tijdelijk te sluiten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) heeft de sector laten zien dat het de afspraken nakomt en goed controleert.

Lees bericht

‘NVBF wil geen coronatoegangsbewijs voor bioscoop- en theaterbezoek’

Bioscopen - De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) spreekt in een  open brief aan het demissionaire kabinet haar zorgen uit over het vervallen van de anderhalvemeterregel per 20 september als het aantal besmettingen en ziekenhuizen die versoepeling toestaan. Consequentie daarvan zou zijn dat de bedrijven in deze sector bezoekers moet vragen om een coronatoegangsbewijs wanneer meer dan 75 mensen in...

Lees bericht


‘Verruiming sneller dan gepland, maar wel een tenzij’

Coronamaatregelen – Het werd al verwacht, maar is altijd fijn als het wordt bevestigd, maar Nederland gaat sneller open dan verwacht. Per 5 juni kan stap 3 worden doorgevoerd en gaat vrijwel alles weer open. Dat is enkele dagen eerdere dan gepland. Voorwaarde is wel dat iedereen zich aan de basisregels houdt.

Lees bericht

Bioscopen en theaters willen extra steun bij langer dicht

Bioscopen – De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) hopen op 8 maart van het kabinet te horen te krijgen dat zij weer open mogen zijn, omdat zij mening zijn dat het publiek in de zalen veilig terecht kan. Uiteraard met in achtneming van alle regels. Indien de locaties gesloten moeten blijven dan wil de vereniging extra financiële steun.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid