BP Dinteloord eerste tankstation met statiegeldautomaat


Pieter Vlamings (links) en Jurgen Dumoulin (rechts) bij de T70 Single emballage-automaat

Petrol - BP Vlamings in Dinteloord is het eerste tankstation in Nederland dat geautomatiseerd drankverpakkingen met statiegeld inneemt. Klanten van het tankstation kunnen voortaan al hun PET-flessen inleveren en het betaalde statiegeld terugkrijgen. Op 1 april worden hier de drankblikjes met statiegeld aan toegevoegd.

Het doel van de Nederlandse overheid is om minimaal 90% van de drankverpakkingen met statiegeld in te nemen. Om deze doelstelling te behalen heeft de overheid innamepunten voor statiegeldverpakkingen aangewezen. Bemande tankstations langs de snelweg behoren tot de verplichte innamepunten. Overige tankstations, zoals BP Vlamings Dinteloord, kunnen zich aanmelden als vrijwillig innamepunt bij de uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland. Vanuit deze organisatie ontvangen innamelocaties een financiële compensatie voor werkzaamheden.

Handmatig

Tankstationondernemer Pieter Vlamings verzamelde al handmatig flesjes met statiegeld, die hij opstuurde naar Statiegeld Nederland voor verdere verwerking. Hij zag de stap naar geautomatiseerd innemen daarom wel zitten. “Ik heb een ruime shop waar ik een emballage-automaat makkelijk kan plaatsen. Als er een automaat staat, zullen meer mensen geneigd zijn om hun flesje of blikje in te leveren in plaats van deze weg te gooien. En dat is natuurlijk het beste voor het milieu”, aldus Vlamings.

TOMRA-automaat

De emballage-automaat bij BP Vlamings is de zogeheten TOMRA T70 Single. Dit is een vrijstaande automaat voor de inname, opslag en uitbetaling van statiegeldverpakkingen. Jurgen Dumoulin, Senior Account Manager bij leverancier TOMRA: “Automatiseren heeft de nodige voordelen. Je bespaart niet alleen op arbeidskosten wanneer je verpakkingen niet met de hand inneemt en uitbetaalt, maar het is natuurlijk ook hygiënischer. Zeker als je bedenkt dat medewerkers van een tankstation vaak voedingsmiddelen hanteren. Daarnaast zorg je ervoor dat er geen mogelijkheden zijn voor fouten of fraude en weet je zeker dat het statiegeld correct wordt uitbetaald. Wanneer je een automaat hebt die de ingenomen drankverpakkingen meteen platwalst, bespaar je ook nog eens op ruimte”. De installatie van de T70 Single bij Vlamings Dinteloord betreft in eerste instantie een proefperiode van 6 maanden.

Bron: TOMRA/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Lees bericht


Biermarkt bijna terug op niveau voor de COVID

Analyse - De Nederlandse biermarkt is bijna terug op het niveau van voor de COVID-19-pandemie. De biermarkt is alleen wel veranderd. Zo is het aandeel alcoholvrij bier en speciaalbier de afgelopen jaren gegroeid en dat van pils iets gedaald.

Lees bericht

Biermarkt bereidt zich voor op statiegeldsysteem

Horeca – De biermarkt bereid zich voor op statiegeld op blikjes. Honderden miljoenen blikjes bier worden momenteel voorzien een speciaal logo met barcode. Een enorme operatie voor de bierbrouwers, die volgens de koepel Nederlandse Brouwers nog amper zijn hersteld van de coronacrisis.

Lees bericht

Tikkie groeit in 2022 naar jaarrecord van 5,5 miljard euro

Betaalwijze – In 2022 zijn er 130 miljoen Tikkies verstuurd met een gezamenlijke waarde van 5,5 miljard euro. Vorig jaar werd er nog voor 4,2 miljard aan Tikkies verstuurd. Het totale bedrag betekent niet alleen een jaarrecord, maar laat ook zien dat Tikkie steeds vaker worden gebruikt.

Lees bericht


Statiegeld op blikjes drie maanden uitgesteld

Inzamelen – Het inzamelen van blikjes dat per 1 januari zou ingaan is drie maanden uitgesteld door een beslissing van de Raad van State. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dreigde met dwangsommen als de invoering bij de start van het nieuwe jaar niet rond zou zijn. De bestuursrechter heeft nu uitstel verleend  tot 1 april.

Lees bericht

innocent sap- en smoothieflessen voortaan in statiegeldsysteem

Statiegeld- De sap- en smoothieflessen van innocent maken voortaan deel uit van het Nederlandse statiegeldsysteem. Dat heeft het merk na veel lobbyen en campagne voeren voor elkaar gekregen. De flesjes van innocent waren al volledig recyclebaar, maar op deze manier hoopt het bedrijf dat nog meer flessen gerecycled worden.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid