Cafetaria-omzetgroei tot en met mei op +1,7%


Prijzen van frikandel en hamburger werden maar licht verhoogd bij de snacks / Foto bij: FHC Fomulebeheer

Analyse - De eerste 5 maanden van 2024 liggen vrijwel op hetzelfde niveau als de omzet van 2023. Deze omzet is vooral te danken aan de online omzet die tot en met mei is gestegen met 8,8%.

Mei is een van de belangrijkste omzetmaanden van het jaar. Het omzetaandeel online ligt normaal gesproken, gebaseerd op de laatste jaren, op de 22% tot 23%, waar deze in mei 2024 op 26,6% uitkwam. Hiermee zet het belang van online verkopen verder door, ook omdat de kassaverkopen teruglopen, nu met -0,9% tot en met mei. En zelfs met -6.5% in mei, waar online-omzet in deze maand met +14,1% is toegenomen.

Oorzaak daling omzetaandeel snacks

De productgroep die vooral een stapje terug doet in omzet zijn de snacks. De snacks daalden tot en met mei dit jaar met zo’n  2,4%. De omzet daalt vooral vanuit de kassa, namelijk met -7,3% (ruim 6% sterker dan kassa totaal). Online stijgt de omzet snacks wel met 8,1%. Dat is bijna gelijk aan online totaal. Maar omdat snacks online een hoger aandeel heeft dan vanuit de kassa zouden ze eigenlijk meer moeten kunnen meestijgen met de groei van de online-omzet.

Relatieve prijsstijging

Binnen de snacks blijft de frikandel duidelijk achter. Met een verkoopaandeel van 25 procent binnen snacks blijft deze in prijsontwikkeling achter ten opzichte van het overige assortiment. Waar de overige snacks met gemiddeld tien procent in prijs duurder werden, werd de frikandel slechts licht in prijs verhoogd. Opvallend genoeg gebeurde dat ook bij de hamburger.

Geconcludeerd kan worden dat  de daling in het omzetaandeel van snacks wordt dus vooral gedempt door de relatief sterke positie online. Zou dat niet het geval zijn dan was de omzet zeker met enkele procenten meer gedaald.

More2Market

Per maand worden alle transacties van het horecaplatform van NTF voor online bestellen, afrekenen en data gestuurd management, op productniveau in omzet, stuks en volume geanalyseerd door Rien de Koning van More2Market voor een constante groep van cafetaria’s. Het gaat daarbij om de verkopen van januari 2022 tot en met mei 2024.

De komende maanden blijven More2Market en @FoodClicks de omzetontwikkeling volgen en specifieke onderwerpen verder uitdiepen. Specifieke vragen per regio of over een productgroep zijn te richten aan rien@more2market.nl.

Bron: More2Market/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsMora komt met mini-snacks voor horecalocaties zonder friteuse

Introductie  – Snackproducent Van Geloven speelt met de introductie van de Mora Oven & Airfryer Mini Mix in op de groeiende van ovenbereide snacks voor horecalocaties zonder friteuse. De mix bevat een selectie van bekende Mora snackklassiekers zoals de Mini frikandellen, Rundvlees bitterballen, Kipnuggets en Goudse kaasballetjes.

Lees bericht

FSIN: ‘Foodbedrijven worstelen met hun verdienmodel’

Analyse – “Bedrijven in food worstelen met hun verdienmodel. Krimpende marges, personeelstekorten en schaalproblemen baren grote zorgen. Het maakt ondernemen in de foodbranche een steeds ingewikkelder puzzel. Elk stukje moet op z’n plaats vallen, anders valt er een gapend gat in het verdienmodel”. Dat schrijft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) ter gelegenheid van het verschijnen van de FSIN Food500 2024, een...

Lees berichtCafetariaomzet groeit in februari met 2,4%

Cafetaria – De omzetten in de cafetariasector zijn in januari en februari dit jaar enigszins toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met 2,8% in totaal. In de maand februari nam de omzet met 2,4% toe in vergelijking met dezelfde maand in 2023.

Lees bericht

Cafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid