Cateringbranche heeft moeilijk jaar achter de rug; institutioneel uitzondering met 6% plus


Catering - De cateringbranche in Nederland herstelt zich moeizaam van de crisis. Het aantal opdrachtgevers is met 6% afgenomen en het aantal locaties met 9%. Hoewel de branche als geheel over 2015 een omzetdaling van 2% laat zien, is de institutionele catering een positieve uitzondering met een omzetplus van ruim 6%. Dit blijkt uit cijfers in het Jaarrapport 2015 van Veneca, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. Volgens de brancheorganisatie zijn de effecten van de aantrekkende econome in Nederland onvoldoende terug te vinden in de cateringbranche. De omzetdaling is in 2015 minder scherp dan in de crisisjaren maar toch nog altijd 2%. Bedrijfscatering, met ruim 752 miljoen euro veruit het grootste segment binnen catering, laat in 2015 een omzetdaling van 2,4% zien. Ook is het aantal opdrachtgevers in bedrijfscatering met 6% afgenomen en het aantal locaties met 9%. Volgens Veneca is dit het gevolg van de tendens om te centraliseren. Opdrachtgevers sluiten locaties om meer geconcentreerd op één locatie de activiteiten uit te voeren. Dit is ook terug te zien in de gemiddelde omzet per opdrachtgever, die met 3% is toegenomen. De beweging naar grotere locaties is terug te zien in de groei van het aantal cateringmedewerkers per locatie. Locaties met 50 of meer werknemers zijn gegroeid met 13%, terwijl het aantal locaties met 1 tot 4 werknemers met 9% afnam. Zorg Goed nieuws daarentegen uit de institutionele sector. Het omzetaandeel groeiende hier in 2015 verrassend met ruim 6% tot een omzet van 70,7 miljoen euro. Zorgcatering maakt op het totaal 10% van de omzet uit. Dit in tegenstelling tot andere landen waar het juist het grootste aandeel betreft. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat zorgorganisaties het moeilijk vinden om dit werk uit handen te nemen van eigen werknemers. Het lijkt er nu op dat zij de cateringmarkt als goede partner voor gezondheidsbevordering hebben ontdekt en kansen bieden aan cateraars. Vorig jaar was er eveneens een flinke groei van dit segment. Of deze trend van uitbesteding in de zorg zal doorzetten, is volgens Veneca nog wat te vroeg om te concluderen. Onderwijs Het onderwijs heeft, zo blijkt uit het Jaarrapport van Veneca, veel moeite de weg naar de cateringorganisaties te vinden. Er is nauwelijks traditie, zeker niet in het basis- en voortgezet onderwijs. Onderwijscatering noteerde in 2015 een omzetdaling van 5,5%. In vergelijking met voorgaand jaar is er echter weer een beweging omhoog. De opdrachtgevers zijn vooral hbo en wo-onderwijs. Hier wordt heel scherp gewerkt en wordt er uitgegaan van volledig eigen ondernemerschap en dus eigen risico, met tegelijkertijd wel eisen aan wat er geleverd wordt. Het vergt voor bedrijven vaak grote investeringen voor er iets kan worden terugverdiend. Een moeilijk, maar ook uitdagend segment, concludeert Veneca. Bron: Veneca/@FoodClicks Catering - De cateringbranche in Nederland herstelt zich moeizaam van de crisis. Het aantal opdrachtgevers is met 6% afgenomen en het aantal locaties met 9%. Hoewel de branche als geheel over 2015 een omzetdaling van 2% laat zien, is de institutionele catering een positieve uitzondering met een omzetplus van ruim 6%. Dit blijkt uit cijfers in het Jaarrapport 2015 van Veneca, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. Volgens de brancheorganisatie zijn de effecten van de aantrekkende econome in Nederland onvoldoende terug te vinden in de cateringbranche. De omzetdaling is in 2015 minder scherp dan in de crisisjaren maar toch nog altijd 2%. Bedrijfscatering, met ruim 752 miljoen euro veruit het grootste segment binnen catering, laat in 2015 een omzetdaling van 2,4% zien. Ook is het aantal opdrachtgevers in bedrijfscatering met 6% afgenomen en het aantal locaties met 9%. Volgens Veneca is dit het gevolg van de tendens om te centraliseren. Opdrachtgevers sluiten locaties om meer geconcentreerd op één locatie de activiteiten uit te voeren. Dit is ook terug te zien in de gemiddelde omzet per opdrachtgever, die met 3% is toegenomen. De beweging naar grotere locaties is terug te zien in de groei van het aantal cateringmedewerkers per locatie. Locaties met 50 of meer werknemers zijn gegroeid met 13%, terwijl het aantal locaties met 1 tot 4 werknemers met 9% afnam. Zorg Goed nieuws daarentegen uit de institutionele sector. Het omzetaandeel groeiende hier in 2015 verrassend met ruim 6% tot een omzet van 70,7 miljoen euro. Zorgcatering maakt op het totaal 10% van de omzet uit. Dit in tegenstelling tot andere landen waar het juist het grootste aandeel betreft. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat zorgorganisaties het moeilijk vinden om dit werk uit handen te nemen van eigen werknemers. Het lijkt er nu op dat zij de cateringmarkt als goede partner voor gezondheidsbevordering hebben ontdekt en kansen bieden aan cateraars. Vorig jaar was er eveneens een flinke groei van dit segment. Of deze trend van uitbesteding in de zorg zal doorzetten, is volgens Veneca nog wat te vroeg om te concluderen. Onderwijs Het onderwijs heeft, zo blijkt uit het Jaarrapport van Veneca, veel moeite de weg naar de cateringorganisaties te vinden. Er is nauwelijks traditie, zeker niet in het basis- en voortgezet onderwijs. Onderwijscatering noteerde in 2015 een omzetdaling van 5,5%. In vergelijking met voorgaand jaar is er echter weer een beweging omhoog. De opdrachtgevers zijn vooral hbo en wo-onderwijs. Hier wordt heel scherp gewerkt en wordt er uitgegaan van volledig eigen ondernemerschap en dus eigen risico, met tegelijkertijd wel eisen aan wat er geleverd wordt. Het vergt voor bedrijven vaak grote investeringen voor er iets kan worden terugverdiend. Een moeilijk, maar ook uitdagend segment, concludeert Veneca. Bron: Veneca/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Markies en Summa College zetten stappen in verduurzaming schoolkantines

Schoolcatering – Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking van het Summa College en Markies Catering bij de exploitatie van schoolkantines, die in september ingaat.

Lees bericht


Vitam opent ‘dark kitchen’ Chef by Vitam

Catering – Vitam opent een ‘dark kitchen’ in Amstelveen, genaamd Chef by Vitam. Hiermee speelt de facilitaire horecadienstverlener in op de veranderende wensen van medewerkers van de Rijksoverheid die hybride werken. Gerechten worden in een centrale keuken voorbereid, die vervolgens worden afgemaakt op de betreffende locatie worden afgemaakt. Hierdoor is het voor Vitam mogelijk om een breder assortiment aan te bieden,...

Lees bericht


Hutten winnaar in ‘categorie catering’ in MT500

Verkiezing - In de categorie Catering, schoonmaak, beveiliging en diverse zakelijke dienstverlening van de MT500 staat Hutten dit jaar op de eerste plek. Overall is het horeca- en cateringbedrijf terug te vinden op de elfde plaats. ‘Een fantastisch bericht voor onze organisatie en de branche’, aldus algemeen directeur Drees Peter van den Bosch van Hutten.

Lees bericht

Oud Veneca-voorzitter Kees van der Waaij overleden

Persoonlijk - Voormalig Unilever-topman en oud Veneca-voorzitter Kees van der Waaij is op 71-jarige leeftijd overleden. Van der Waaij was van 2001 tot 2011 voorzitter van de raad van bestuur van het levensmiddelenconcern en van 2013 tot vorig jaar december lid van de Raad van Commissarissen en ook voorzitter van Veneca, de brancheorganisatie voor cateringbedrijven.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid