CBL wil nieuw inzamelsysteem flesjes en blikjes


Inzamelen van plastic flesjes op Schiphol

Inzameling – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten in Nederland, pleit voor het opzetten van een nieuw landelijk inzamelsysteem waarmee blikjes en andere verpakkingssoorten en producten in de toekomst kunnen worden ingezameld.

Een dergelijk nieuw systeem zou noodzakelijk zijn om volgende stap te kunnen zetten in de transitie naar een circulaire economie. De huidige inzameling bereikt inmiddels grenzen bij de supermarkten. Zo schrijft het CBL: ‘In de afgelopen maanden zijn de mogelijkheden onderzocht voor een ook op langere termijn houdbaar en werkbaar innamesysteem, met de realisatie voor inname van blik als korte termijn focus. Dit is noodzakelijk omdat de supermarkten – op dit moment de inzamelpunten voor drankverpakkingen waarvoor reeds statiegeld geldt – de groei van retourverpakkingen niet blijvend binnenshuis kunnen opvangen’.

Noodzaak

Een nieuw systeem is, volgens het CBL, noodzakelijk zodat er schone monostromen beschikbaar komen voor de flesjes en blikjes. Hierdoor kunnen de ingezamelde producten beter worden ingezet voor recycling en hergebruik. Supermarkten komen met het inzamelen straks van blikjes uit op een verdubbeling van het aantal innames aan drankverpakkingen. Met een aantal van 2 miljard leidt dit tot een acuut ruimteprobleem, volgens het CBL. Ook vreest de belangenbehartiger voor hygiëneproblemen bij de supermarkten.

Ruimtegebrek

Veel verkooppunten hoeven de verkochte plastic flesjes met statiegeld niet terug te nemen vanwege ruimtegebrek of hygiëneproblemen. Dat geldt onder meer voor de kleinere tankstations, cafetariabedrijven en sportkantines. Die verkooppunten mogen kiezen of zij inzamelen met terugbetaling van het statiegeld, of inzamelen voor een goed doel. Voor veel van de ingezamelde flesjes en straks blikjes geldt de supermarkt als belangrijkste innamepunt. Het voorstel voor een nieuw innamesysteem dat in de toekomst kan worden opgeschaald, zal worden aangeboden aan de staatssecretaris van I&W, zo laat het CBL weten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Ledenraden COOP en PLUS stemmen in met fusie

Supermarkten – De ledenraden Coop Nederland U.A (COOP) en PLUS hebben tijdens algemene ledenvergaderingen laten weten in te stemmen met de fusie tussen beide partijen. De instemming betekent een belangrijke stap richting de afronding van de fusie.

Lees bericht


Startup Local Heroes na proef officieel van start

Platform - Op de dag van de ondernemer vorig week is de startup Local Heroes officieel geopend. Het e-commerce platform, waarmee het mogelijk is om boodschappen te bestellen bij de lokale ondernemer, is voortaan beschikbaar op vier plekken in Amsterdam en via 23 click & collect locaties bij bakkers door heel Nederland.

Lees bericht

Rechtbank wijst alle vorderingen van Jumbo en Coop op Sligro af

Rechtbank -  De rechtbank in Amsterdam heeft alle vorderingen van Jumbo en Coop op groothandel Sligro, voortvloeiend uit de transactie rond de verkoop van EMTÉ in 2018, afgewezen. Beide partijen maken geen aanspraak op de gevorderde 83 miljoen euro. Bovendien zijn Jumbo en Coop veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. De uitspraak is in lijn met de verwachtingen die Sligro meermaals...

Lees bericht

Raad voor Volksgezondheid: “Niet alleen snackbars benoemen”

Actie - In het maatschappelijke debat over de gezondheidsachterstand in Nederland, mogen snackbars en fastfoodwinkels niet als enige bedrijfstak worden genoemd als veroorzaker van het probleem. Dat zegt Stannie Driessen, directeur van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, bij de overhandiging van het manifest door ProFri.

Lees bericht


Nederlanders geïnteresseerd in abonnement op drank en voeding

Onderzoek – Nederlanders zijn het meest geïnteresseerd in een abonnement op dranken en voeding. Dit blijkt uit Product Abonnementen, een onderzoek van Multiscope onder bijna 3.500 Nederlanders. Mede door de belangstelling voor abonnementen op dranken en voeding, groeit de totale markt voor productabonnementen het komende jaar naar verwachting van €1,4 miljard naar €2,4 miljard.

Lees bericht

60 miljoen boterhammen redden tijdens Verspillingsvrije Week

Actie – Wat zorgvuldiger omgaan met brood en broodproducten, kan in een week tijd 60 miljoen boterhammen besparen. Dat is ook de inzet van bakkers en supermarkten die meedoen aan de campagne van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling om broodverspilling onder consumenten te voorkomen, tijdens de nationale Verspillingsvrije Week van 7 tot en met 13 september.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid