CBL wil nieuw inzamelsysteem flesjes en blikjes


Inzamelen van plastic flesjes op Schiphol

Inzameling – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten in Nederland, pleit voor het opzetten van een nieuw landelijk inzamelsysteem waarmee blikjes en andere verpakkingssoorten en producten in de toekomst kunnen worden ingezameld.

Een dergelijk nieuw systeem zou noodzakelijk zijn om volgende stap te kunnen zetten in de transitie naar een circulaire economie. De huidige inzameling bereikt inmiddels grenzen bij de supermarkten. Zo schrijft het CBL: ‘In de afgelopen maanden zijn de mogelijkheden onderzocht voor een ook op langere termijn houdbaar en werkbaar innamesysteem, met de realisatie voor inname van blik als korte termijn focus. Dit is noodzakelijk omdat de supermarkten – op dit moment de inzamelpunten voor drankverpakkingen waarvoor reeds statiegeld geldt – de groei van retourverpakkingen niet blijvend binnenshuis kunnen opvangen’.

Noodzaak

Een nieuw systeem is, volgens het CBL, noodzakelijk zodat er schone monostromen beschikbaar komen voor de flesjes en blikjes. Hierdoor kunnen de ingezamelde producten beter worden ingezet voor recycling en hergebruik. Supermarkten komen met het inzamelen straks van blikjes uit op een verdubbeling van het aantal innames aan drankverpakkingen. Met een aantal van 2 miljard leidt dit tot een acuut ruimteprobleem, volgens het CBL. Ook vreest de belangenbehartiger voor hygiëneproblemen bij de supermarkten.

Ruimtegebrek

Veel verkooppunten hoeven de verkochte plastic flesjes met statiegeld niet terug te nemen vanwege ruimtegebrek of hygiëneproblemen. Dat geldt onder meer voor de kleinere tankstations, cafetariabedrijven en sportkantines. Die verkooppunten mogen kiezen of zij inzamelen met terugbetaling van het statiegeld, of inzamelen voor een goed doel. Voor veel van de ingezamelde flesjes en straks blikjes geldt de supermarkt als belangrijkste innamepunt. Het voorstel voor een nieuw innamesysteem dat in de toekomst kan worden opgeschaald, zal worden aangeboden aan de staatssecretaris van I&W, zo laat het CBL weten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Lees bericht



Vereniging E-Commerce Nederland wordt lid van de VGL

Lidmaatschap - Vereniging E-Commerce Nederland (afgekort VEN) wordt lid van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (afgekort VGL). De leden van de VGL hebben tijdens een extra ALV ingestemd met het lidmaatschap en vastgelegd hoe VEN de e-commerce zal vertegenwoordigen binnen de VGL.

Lees bericht



FSIN: ‘Nederland geeft meer geld uit aan eten en drinken’

Analyse - Nederlanders geven steeds meer geld uit aan eten en drinken. In 2023 groeit de foodmarkt naar een omzet €68,9 miljard; dat is een toename van 3,9%. De omzetstijging komt niet alleen door de prijsverhogingen. Consumenten eten en drinken ook vaker buiten de deur en kiezen in de supermarkt steeds meer voor luxe en gemak. Dat blijkt uit de FSIN Beleidsmonitor 2023 die...

Lees bericht

PLUS supermarkten starten met verkoop brood van gisteren

Supermarkt - PLUS zet een volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling en start met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent. Brood van gisteren, is duidelijkherkenbaar door stickers en speciale borden en de volgende dag tot 11.00 uur te koop.

Lees bericht



© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid