Chef-kok Klaver ontwikkelt culinaire gerechten met 3 weken houdbaarheid


Chef-kok Nico Klaver bij het koelschap met de gerechten van Ami Culinaire

Culinair - Smaakvolle, knapperige gerechten van restaurantkwaliteit met een houdbaarheid van twee tot drie weken. Onmogelijk? Chef-kok Nico Klaver van restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen, bewijst het tegendeel met Ami Culinaire. In coronatijd ontwikkelde hij een lijn voorverpakte gerechten, die de strijd aankan met een versbereid culinair gerecht op tafel.

De lijn kent gerechten als dumplings, rendang, paprikasoep, ramen, scampi, dumplings en Surinaamse roti. Twaalf Jumbo-supermarkten hebben de gerechten opgenomen. Volgende week komen daar vijf supermarkten bij, want de omloopsnelheid is goed. De gerechten worden gepresenteerd in een koelvitrine, veelal met andere producten zoals sushi’s, zodat mensen een complete culinaire ervaring thuis kunnen beleven. De Ami Culinaire-gerechten zijn niet alleen smaakvol, maar na eenvoudige bereiding ook knapperig en hebben de juiste bite. En met name die twee laatste eigenschappen ontbreekt vaak bij de normale kant-en-klaarmaaltijden

Pasteuriseren

Volgens chef-kok Nico Klaver zit het geheim van zijn gerechten niet alleen in het gebruik van de juiste ingrediënten maar vooral in het pasteurisatieproces van langzaam en sneller verwarmen. Daardoor krijgen de gerechten een houdbaarheid tot drie weken en behouden de groente de originele kleur. In het bereidingsproces zijn alle apart verpakte onderdelen van het gerecht ook zodanig voorbereid dat alles in de keuken bij de mensen thuis gelijktijdig klaar is bij verwarmen in de magnetron of in de pan.

Lange houdbaarheid

Klaver is direct na de eerste horecasluiting maart vorig jaar begonnen met zijn culinaire lijn. “Direct na die lockdown ben ik bij Albert Heij, Lidl en Jumbo alle kant-en-klaar-maaltijden gaan kopen en proeven. Wat je dan merkt is dat de meeste maaltijden te zout zijn en een gebrek hebben aan kleur, geur en structuur. Ik ben ook maaltijden gaan spoelen, kijken wat je overhoudt en dat is meestal slap. Toen dacht ik, als chef-kok moet ik met alle kennis over sous-vide koken toch iets beter kunnen ontwikkelen.” Maar Klaver wilde ook geen verpakte chef-kok-gerechten ontwikkelen, met een houdbaarheid van 1 tot 5 dagen, maar een culinaire-lijn met een lange houdbaarheid. Want daar zit voor de meeste supermarkten het probleem.

Steun

Op zijn zoektocht naar de juiste kwaliteit en uitstraling van de gerechtenlijn Ami Culinaire, heeft hij naast zijn eigen vakkennis, veel steun gehad van verschillende personen en bedrijven. Jumbo-ondernemer John Macleane in Elst (Gld) bijvoorbeeld heeft hem geholpen met de regels, adviezen en richtlijnen binnen het supermarktbedrijf. “Er moesten productdeclaraties komen, batchnummers, bereidingsaanwijzingen en een verpakking met de juiste consumenten uitstraling, want feitelijk ben je bezig met merkbouwen,” aldus Klaver. Maar ook Laurence Veulings van Next Kitchen in Bemmel, waar de productie plaatsvindt van de gerechten. Met hem heeft Klaver uiteindelijk het hele pasteurisatieproces op orde heeft gekregen. “Zonder die steun van die mensen, was het allemaal onmogelijk geweest,” aldus de chef-kok.

Shared dining

De Jumbo-ondernemers die de gerechten van Nico Klaver verkopen zijn tevreden over de verkoopresultaten. Een promotiefilm waarop bedenker Nico Klaver enthousiast laat zien hoe eenvoudig de gerechten zijn  te bereiden draait bij het schap. “Het zijn ook gerechten en geen maaltijden” zegt Klaver een paar keer heel nadrukkelijk. Het zijn er nu zes, maar uitbreiden kan. “Ik zie de gerechten vooral als onderdeel van shared dining, gewoon gezellig bij elkaar en iedereen zijn of haar eigen gerecht. Makkelijk en smaakvol culinair genieten.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Introductie weiderund bij Jumbo dient ‘dubbeldoel’

Supermarkt - Jumbo introduceert als eerste Nederlandse supermarktketen een assortiment rundvleesproducten afkomstig van zogeheten weiderunderen. De koeien grazen ten minste 120 dagen per jaar en zes uur per dag op de Nederlandse weides. De melk van deze koeien is tevens de basis van de weidezuivel, dat verwerkt wordt in onder meer (karne)melk, vla en yoghurt. De dieren dienen op die...

Lees bericht
Jumbo start in december in België met Jumbo City

Formulenieuws - Jumbo brengt haar binnenstedelijke winkelconcept Jumbo City naar België. De eerste winkel gaat op woensdag 15 december open. De eerste gemakswinkel van de supermarktketen uit Veghel komt aan de Teniersplaats 5 in het centrum van Antwerpen.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid