Chef-kok Klaver ontwikkelt culinaire gerechten met 3 weken houdbaarheid
_1024_768_90.jpg)
Culinair - Smaakvolle, knapperige gerechten van restaurantkwaliteit met een houdbaarheid van twee tot drie weken. Onmogelijk? Chef-kok Nico Klaver van restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen, bewijst het tegendeel met Ami Culinaire. In coronatijd ontwikkelde hij een lijn voorverpakte gerechten, die de strijd aankan met een versbereid culinair gerecht op tafel.
De lijn kent gerechten als dumplings, rendang, paprikasoep, ramen, scampi, dumplings en Surinaamse roti. Twaalf Jumbo-supermarkten hebben de gerechten opgenomen. Volgende week komen daar vijf supermarkten bij, want de omloopsnelheid is goed. De gerechten worden gepresenteerd in een koelvitrine, veelal met andere producten zoals sushi’s, zodat mensen een complete culinaire ervaring thuis kunnen beleven. De Ami Culinaire-gerechten zijn niet alleen smaakvol, maar na eenvoudige bereiding ook knapperig en hebben de juiste bite. En met name die twee laatste eigenschappen ontbreekt vaak bij de normale kant-en-klaarmaaltijden
Pasteuriseren
Volgens chef-kok Nico Klaver zit het geheim van zijn gerechten niet alleen in het gebruik van de juiste ingrediënten maar vooral in het pasteurisatieproces van langzaam en sneller verwarmen. Daardoor krijgen de gerechten een houdbaarheid tot drie weken en behouden de groente de originele kleur. In het bereidingsproces zijn alle apart verpakte onderdelen van het gerecht ook zodanig voorbereid dat alles in de keuken bij de mensen thuis gelijktijdig klaar is bij verwarmen in de magnetron of in de pan.
Lange houdbaarheid
Klaver is direct na de eerste horecasluiting maart vorig jaar begonnen met zijn culinaire lijn. “Direct na die lockdown ben ik bij Albert Heij, Lidl en Jumbo alle kant-en-klaar-maaltijden gaan kopen en proeven. Wat je dan merkt is dat de meeste maaltijden te zout zijn en een gebrek hebben aan kleur, geur en structuur. Ik ben ook maaltijden gaan spoelen, kijken wat je overhoudt en dat is meestal slap. Toen dacht ik, als chef-kok moet ik met alle kennis over sous-vide koken toch iets beter kunnen ontwikkelen.” Maar Klaver wilde ook geen verpakte chef-kok-gerechten ontwikkelen, met een houdbaarheid van 1 tot 5 dagen, maar een culinaire-lijn met een lange houdbaarheid. Want daar zit voor de meeste supermarkten het probleem.
Steun
Op zijn zoektocht naar de juiste kwaliteit en uitstraling van de gerechtenlijn Ami Culinaire, heeft hij naast zijn eigen vakkennis, veel steun gehad van verschillende personen en bedrijven. Jumbo-ondernemer John Macleane in Elst (Gld) bijvoorbeeld heeft hem geholpen met de regels, adviezen en richtlijnen binnen het supermarktbedrijf. “Er moesten productdeclaraties komen, batchnummers, bereidingsaanwijzingen en een verpakking met de juiste consumenten uitstraling, want feitelijk ben je bezig met merkbouwen,” aldus Klaver. Maar ook Laurence Veulings van Next Kitchen in Bemmel, waar de productie plaatsvindt van de gerechten. Met hem heeft Klaver uiteindelijk het hele pasteurisatieproces op orde heeft gekregen. “Zonder die steun van die mensen, was het allemaal onmogelijk geweest,” aldus de chef-kok.
Shared dining
De Jumbo-ondernemers die de gerechten van Nico Klaver verkopen zijn tevreden over de verkoopresultaten. Een promotiefilm waarop bedenker Nico Klaver enthousiast laat zien hoe eenvoudig de gerechten zijn te bereiden draait bij het schap. “Het zijn ook gerechten en geen maaltijden” zegt Klaver een paar keer heel nadrukkelijk. Het zijn er nu zes, maar uitbreiden kan. “Ik zie de gerechten vooral als onderdeel van shared dining, gewoon gezellig bij elkaar en iedereen zijn of haar eigen gerecht. Makkelijk en smaakvol culinair genieten.”
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Jumbo brengt plantaardige yoghurt van Nederlandse soja
Introductie – De foodservicebedrijven hadden al plantaardige yoghurt van Nederlandse bodem, maar nu komt het product ook in meer dan 300 winkels van Jumbo. De supermarktketen is daarmee de eerste supermarktketen die met plantaardige yoghurtvariaties komt, geproduceerd door De Nieuwe Melkboer uit Enschede.
Lees berichtWinnaars van de Gault&Millau Awards 2025
Award-uitreiking – Tivoli Vredenburg in Utrecht vormde maandag opnieuw het decor voor de gidslancering en de bekendmaking van de Gault&Millau Awards. In aanwezigheid van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën zoals ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’.
Lees berichtJumbo op zoek naar nieuwe CEO na aankondiging vertrek Ton van Veen
Supermarkt - Koninklijke Jumbo Food Groep moet op zoek naar een nieuwe CEO, nu de huidige CEO, Ton van Veen, heeft besloten Jumbo binnen enkele maanden te gaan verlaten. Nog voor het van het jaar wil Van Veen zijn functie neerleggen.
Lees berichtVeel retailers worstelen met onderscheidend vermogen
Onderzoek – Veel retailers hebben moeite met het creëren van onderscheidend vermogen en een sterke en loyale fanbase. Dat blijkt uit onderzoek dat elke twee jaar wordt uitgevoerd door Q&A Retail. Slechts 11% van de retailers wordt door consumenten op alle fronten goed beoordeeld.
Lees berichtRotterdams restaurant Zalmhuis legt jarige in de watten
Actie - Wie jarig is, trakteert! Alleen doet het Rotterdamse restaurant het anders. Dit jaar kunnen jarige gasten bij het Zalmhuis gratis aanschuiven om te genieten van de gerechten op de menukaart.
Lees berichtLandal GreenParks grote winnaar Parkvakanties Awards
Verkiezing - Bij de jaarlijkse uitreiking van de Parkvakanties Awards is Landal GreenParks opnieuw flink in de prijzen gevallen. Zo won het bedrijf niet alleen de prestigieuze award ‘Populairste aanbieder’, maar werden ook vier individuele vakantieparken bekroond. Hof van Saksen verzilverde maar liefst vier van zijn vijf nominaties, wat het totaal voor Landal GreenParks dit jaar op negen Parkvakanties Awards...
Lees bericht