Chef-koks luiden noodklok voor vruchtbare bodem


'Het nieuwe Avondmaal' met chef-koks als symbool voor de noodzaak het voedselsysteem te veranderen

Actie - Vandaag, dinsdag 21 december op de eerste dag van de winter, vragen 21 chef-koks, die werken met lokale, duurzame producten, aandacht voor een gezonde bodem. De chef-koks maken zich zorgen over het huidige voedselsysteem en luiden de noodklok en delen een foto van ‘het nieuwe avondmaal’.

De foto laat een tafel zien met producten van een gezonde bodem, als symbool voor de start van een nieuw tijdperk waarin we gaan samenwerken met de natuur. Een goed gerecht begint niet in de winkel of de keuken, maar start bij de boer in de grond. En een gezonde bodem levert ingrediënten die voedzaam zijn, aldus de chef-koks. En ons huidige voedselsysteem is daar niet meer op ingericht. ‘De inrichting van ons huidige voedselsysteem overschrijdt het zelf-herstellend vermogen van onze planeet. We vergiftigen de bodem en putten haar uit,’ aldus de bezorgde chef-koks. Hoog tijd dat het tijd wordt gekeerd. TV-kok Nadia Zerouali: “Zonder een gezonde bodem is er geen gezonde voeding. En zonder gezonde voeding geen gezonde mensen. We moeten nu in actie komen.”

Manifest

De chef-koks roepen daarom op tot actie. Hierin staan zij niet alleen. Met deze vierde en laatste actie van Samen voor Grond is de cirkel rond. Ouders, grootouders, boeren en chefkoks hebben allen aandacht gevraagd voor een gezonde bodem. Het Samen voor Grond manifest wordt inmiddels gesteund door meer dan 450 organisaties die dagelijks bezig zijn met oplossingen en door meer dan 4000 burgers.  Het manifest wordt vanmiddag overhandigd aan politicus Tjeerd de Groot tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger waar bodem- en voedsel verbeteraars van nu - waaronder boer Joost van Schie, kok Nadia Zerouali en klimaatambassadeur Laura de Vries -  zich verenigen in een gesprek over de nodige veranderingen voor een vitaal, gezond en betaalbaar voedselsysteem.

Bron: Samen voor Grond/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

PS in foodservice lanceert app PS Menu Maker

Introductie  – PS in foodservice introduceert een app waarbij het voor de foodprofessional eenvoudig is om de allergene informatie up-to-date te houden. Met de PS Menu Maker-app kunnen chefs en ondernemers eenvoudig en gratis een online kaart maken en de allergeneninformatie ook makkelijk delen met personeel en gasten.

Lees bericht


Jan Zandbergen Group lanceert slow cooked-range Chevide

Introductie - Onder de naam ‘Chevide’ biedt Jan Zandbergen Group vanaf half februari 2022 een serie slow-cooked voorgegaarde vleesproducten aan voor de horeca. Met deze producten kunnen koks langzaam gegaarde, smaakvolle vleesgerechten van constante hoge kwaliteit bieden aan hun gasten, zonder dat het ze veel tijd kost in de keuken, aldus het bedrijf uit Veenendaal.

Lees bericht

Topkok Paul Fagel maakt 13 verse maaltijden voor Vomar

Supermarkt – Supermarktketen Vomar heeft een assortiment verse maaltijden opgenomen, die bereid en samengesteld zijn door gecertificeerde koks onder leiding van topkok Paul Fagel. De maaltijden worden elke ochtend vanaf 5 uur bereid met verse producten en vaak dezelfde dag nog geleverd aan één van de supermarkten.

Lees bericht

Line-up Rijks telt in 2020 zes vrouwelijke topchefs

Line- up - De evenementen line-up van Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam, is vandaag op Internationale Vrouwendag bekend gemaakt en bevat topnamen als: Manoella Buffara (maart), Garima Arora (mei), Pía León (juli), Margot Janse (augustus), Isabella Potí (september) en Leonor Espinosa (november).

Lees bericht


Foodfoto’s delen met de eet-app The PIQ

Innovatie - The PIQ is een nieuwe app waarmee eetliefhebbers foto’s kunnen delen van hun favoriete gerechten in restaurants en waarmee chef-koks kookcreaties kunnen delen met gasten. The PIQ is een initiatief van voormalig chef-kok Vincent Banning, die eetliefhebbers met elkaar wilde verbinden en de chef-koks met hun gasten. De PIQ voegt, volgens Banning, iets toe aan de restaurantbeleving...

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid