Circular Food Center-cluster wil aantal verspilde broden terugdringen


Efficiëntere keten zorgt voor minder broodverspilling

Voedselverspilling – Een cluster van bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden wil hier, onder de vlag van het Circular Food Center wil werk maken van het aantal broden dat dagelijks wordt weggegooid. Brood heeft verreweg het grootste aandeel in verspilde foodproducten.

Dagelijks worden er in Nederland700.000 broden per dag teveel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook in de keten wordt veel verspild. In de supermarkten gaat 8% van het brood retour, dat vaak tot veevoer wordt verwerkt.

Het Circular Food Center, wil tegen die verspilling iets doen en onderzoekt de mogelijkheden van een efficiëntere keten; van graankorrel tot broodtrommel, door retourstromen te voorkomen. Deelnemers bij de start van het cluster zijn Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, European Bakery Innovation Centre (EBIC) van Sonneveld en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is kartrekker.

Impact

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Er bestaan al veel oplossingen voor een efficiënte broodketen: van de inzet van data om precies genoeg te bakken tot de verkoop van vers ingevroren brood. Om nog meer impact te maken, willen we de spelregels veranderen, met de focus op retourstromen voorkomen. Denk aan het maken van andere afspraken in de keten of de inrichting van het winkelschap. De samenwerkende partijen uit het cluster willen bestaande oplossingen schaalbaar maken, mét een goed verdienmodel.”

Bron: Samen tegen voedselverspilling/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

AH start met Overblijvers tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Vanaf vandaag kunnen klanten via de AH app in alle Nederlandse Albert Heijn-winkels AH Overblijvers-pakketten reserveren en kopen. Overblijvers zijn producten die aan het eind van de dag overblijven en een naderende houdbaarheidsdatum hebben of uit het assortiment gaan.

Lees bericht


Landelijke ZERO Food Waste Challenge van start

Voedselverspilling - HAS Hogeschool houdt samen met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge. De challenge start op 13 september.

Lees bericht

Lidl laat consument vacumeren tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - In aanloop naar de Verspillingsvrije week (start 12 september) kondigen Lidl en Too Good To Go een volgende stap aan in hun strijd tegen voedselverspilling. Partijen starten een spaaractie voor vershoudbakjes waarin eten(sresten) thuis gevacumeerd bewaard kunnen blijven, zodat ze langer houdbaar zijn.

Lees bericht

Inzet diepvries is alternatief voor horeca bij voedselverspilling

Onderzoek – Horeca kan meer gebruik maken van diepvriesproducten in de keuken als duidelijk is dat voedselverspilling daarmee voorkomen kan worden. Met name jongeren hebben minder moeite met het feit dat horecabedrijven meer gebruik maken van diepvriesproducten als zij weten dat daarmee verspilling van voedsel wordt tegengegaan. Dit blijkt uit onderzoek van diepvriesfabrikant Iglo waarvoor @FoodClicks specifieke horecavragen heeft laten meelopen.

Lees bericht



THIJS-drinks maakt sap van overtollig fruit

Introductie - THIJS-drinks is het eerste frisdrankenmerk dat met reststromen fruit gaat werken. Het bedrijf introduceert op de eerste dag van de zomer sap gemaakt van overtollig fruit. Dit idee, dat ontstaan is bij toenmalig sterrenchef Thijs, moet een bijdrage leveren tegen voedselverspilling.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid