Concept 'Het Pauzeplein’ vermindert voedselverspilling bij vergaderingen


Voedselverspilling – De voedselverspilling bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is met twee derde teruggebracht door inzet van het lunchconcept: Het Pauzeplein. Door lunches niet meer per vergadering aan te bieden maar meer centraal te faciliteren, werd de voedselverspilling van 20% naar 7% teruggebracht. Voedselverspilling was beide ministeries een doorn in het oog. Aanleiding om de verspilling van etenswaren bij de vergaderlunches drastisch terugbrengen. Samen met facilitaire dienstverlener van de ministeries, FMHaaglanden, Albron en platform Wastewatchers werd gekeken hoe dit het beste kon. Wastewatchers, dat is opgezet om voedselverspilling waar dan ook tegen te gaan, deed daarvoor in 2017 en 2018 onderzoek gedaan naar de bestaande situatie. Het bleek dat de voedselverspilling bij de klassieke situatie - waarbij elke vergaderlunch op de vergaderzaal gebracht werd - rond de 20% lag. Dit werd vooral veroorzaakt doordat gasten niet verschenen op vergaderingen, er te veel broodjes per persoon werden ingeschat en er een mismatch was tussen de wensen van de gast en het aanbod van de vergaderlunch. Door de lunch voor verschillende vergaderingen in te richten werd een belangrijk deel van deze verspillingselementen voorkomen. Een dergelijk concept was niet alleen efficiënter, maar vanuit het aanbod kon veel beter ingespeeld worden om last minute veranderingen. Initiatiefnemer Thomas Luttikhold van Wastewatchers: “Door meer keuze en minder voorraad te hanteren - wat mogelijk is door de centrale aansturing - en de gast  zelf te laten kiezen, is het mogelijk om meer in te spelen op de wens van de gast. Daarbij is het mogelijk om de gast te verrassen met iets unieks of iets nieuws. Met minder waste en een hogere klanttevredenheid tot gevolg”. Dalende verspilling Het resultaat van de veranderingen was niet alleen dat de gasten meer tevreden waren omdat het aanbod breder was, maar ook de verspilling van voedsel daalde fors. De verspilling daalde van 21% naar 7%, vrijwel volledig door het schaalvoordeel. De klanttevredenheid nam toe met 25% vanwege de service en het meer diverse aanbod. En er werd een hoger financieel rendement behaald bij de inzet van het nieuwe concept vanwege het effectiever inspelen op onzekerheden.  Ook cateraar Albron was tevreden over de pilot. Anne Stoker van Albron: “De pilot met Het Pauzeplein heeft ons extra inzichten verschaft om de verspilling bij vergaderlunches verder terug te kunnen brengen en gaat ons, zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven, verder helpen bij het doorontwikkelen van ons assortiment.” CO2 impact Door het verminderen van de voedselverspilling nam ook de CO2 impact af. Steeds vaker wordt ook deze norm gehanteerd in het kader van verduurzaamingsdoelstellingen.  Deze daalde door de gerealiseerde besparingen gemiddeld met 180 g CO2 per bezoeker van het Pauzeplein. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Albron opent tweede locatie Anne&Max

Formulenieuws - Anne&Max wil volgend jaar nog zeker vijf vestigingen openen. Amsterdam en Rotterdam staan al gepland, maar ook Albron gaat, na winkelcentrum Leidsenhage,  in het centrum van Apeldoorn een tweede locatie exploiteren. Anne&Max wilt dé huiskamer in de stad zijn die haar gasten elke dag verrast met heerlijke biologische producten, gastvrije service in karakteristieke panden met een...

Lees bericht

Rachelle van der Linden treedt toe tot RvC Albron

Benoeming – Rachelle van der Linden is per 27 september toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Albron. Deze RvC bestaat daarnaast uit Gosse Boon (voorzitter), voormalig CFO bij o.a. Unilever en Nutreco en Roland Vos. Van der Linden is ondernemer en eigenaar van Creatinc. en onder andere co-founder van Knab (Aegon). Tevens stond zij aan de wieg van EnergieDirect (Essent),...

Lees bericht

Reductie in voedselverspilling van 55% bij Van der Valk Arnhem

Voedselverspilling – 55 procent besparing in voedselverspilling heeft Van der Valk Hotel in Arnhem gerealiseerd met hulp en adviezen van WasteWatchers. De reductie werd behaald bij de ontbijt-, lunch- en dinerbuffetten. De wens van opdrachtgever Bart van der Valk aan WasteWatchers bij het begin van het project was simpel geweest; hij wilde minder voedselverspilling in zijn Hotel Arnhem. In een periode van...

Lees bericht

Jos de Regt locatiemanager De Restauratie op Eindhoven CS

Benoeming – Bij ‘De Restauratie’ op station Eindhoven Centraal is Jos de Regt aangesteld als locatiemanager. De Regt (34) heeft eerder gewerkt bij ‘de Zwaan’ in Borkel en Schaft waar hij zich richtte op banqueting. Daarna werkte hij op detacheringsbasis op verschillende plekken in Eindhoven zoals Huize de Laak en Evoluon. De Restauratie won afgelopen jaar een award voor het beste restaurant...

Lees bericht


Bakkerijconcept Le Perron krijgt nieuwe ‘look and feel’

Formulenieuws – Het bakkerijconcept Le Perron van de Market Food Group, dat door Albron wordt geopend in Citymall Almere en Stadshart Zoetermeer, krijgt een nieuwe impuls op alle fronten. De hele keten is bij deze innovatieslag betrokken geweest, die gebaseerd is op ‘best practices’ uit de (inter)nationale high traffic-markt. Albron en de Market Food Group, die als franchisegever van Le...

Lees bericht

Rabobank organiseert Food Waste Challenge voor horeca

Voedselverspilling  - Rabobank wil werk maken van de voedselverspilling in de horeca en schrijft daarvoor een Food Waste Challenge uit. Doelstelling is dat 300 horecabedrijven binnen hun eigen bedrijf of organisatie voedselverspilling tegen gaan en meetbare resultaten laten zien. Momenteel verdwijnt in de horeca jaarlijks gemiddeld ruim 51 miljoen kilo aan voedsel in de afvalbak. Dat is 14% van de totale Nederlandse voedselverspilling....

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid