‘Covid-patiënten herstellen sneller met juiste voeding’


Arthur van Zanten, internist, intensivist en medisch hoofdvan de IC-afdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei

Zorg – 'Het herstel van Covid-patiënten gaat sneller met meer aandacht voor voeding.' Dat beweert Arthur van Zanten, internist, intensivist en medisch hoofd van de IC-afdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede in een artikel, waarvan de Wageningse Universiteit melding maakt.

Van Zanten doet met zijn team onderzoek naar het toedienen van de juiste sondevoeding op de IC en de juiste maaltijden bij herstel in het ziekenhuis en revalidatie. In juni 2020 is hij aangesteld als buitengewoon hoogleraar op de Universiteit in Wageningen met als opdracht om de rol van voeding bij metabole stress te onderzoeken. Volgens de hoogleraar wordt er nu bij Covid-patiënten ‘teveel gefocust op overleven en medicijnen, in plaats van op herstel en voeding.'

Van Zanten ziet dat de overlevingskansen op de IC steeds verder toeneemt ook bij Covid-19, maar nog belangrijker is de kwaliteit van leven daarna. Volgens cijfers van de Gelderse Vallei komt 1 op de 2,5 personen die met Covid in het ziekenhuis terecht komen op de IC terecht. Na drie tot vier weken beademing zijn deze mensen ernstig verzwakt omdat zij niet zelf kunnen eten en bewegen. Gedurende de eerste tien ligdagen op een IC  kunnen patiënten een kwart van hun spiermassa verliezen. Volgens Van Zanten hebben die mensen meer hulp en sturing bij het herstel nodig dan nu wordt geboden.

Eiwit

Meer eiwit tijdens de sondevoeding is één van de adviezen die Van Zanten geeft. Bijna twee keer zoveel als een gezond persoon. 'Bijvoorbeeld 1,3 gram in plaats van 0,7. Dat toedienen van de dubbele dosis begint bij ons op de vierde dag van de IC-opname. Het moet langzaam worden opgebouwd, anders kan het schadelijk zijn voor de patiënt, blijkt uit ons onderzoek,' aldus de hoogleraar in het artikel. Bovendien is het van belang de patiënt voeding op maat te leveren, afhankelijk van zijn calorieverbranding. Ziekenhuizen moeten dit monitoren, maar slechts 10 procent van de ziekenhuizen doet dit.

Zelfstandig

Eenmaal van de IC moeten patiënten weer zelfstandig eten. Belangrijk daarbij is dat de patiënt voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Volgens Van Zanten blijkt dat het daar vaak misgaat. Uit onderzoek blijkt dat als het gaat om eiwitten bijvoorbeeld mensen tot 50 procent te weinig binnenkrijgen. ‘Oorzaken liggen in zwakte, slikstoornissen en verlies van reuk en smaak. Er moet in deze fase veel beter gekeken worden naar wat de patiënten binnenkrijgen,' aldus de hoogleraar.

Thuis

Ook eenmaal thuis zal de patiënt voor een goed herstel eiwitverrijkt voedsel moeten blijven krijgen, en dus ook begeleiding. Van Zanten vindt het vreemd dat patiënten hier vaak zelf achter goede voeding  moeten aanzitten en dat deze producten niet standaard vergoed worden. 'Hier wordt weer het belang van goede voeding onderschat,' aldus de IC-arts.

Bron: WUR/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

PLUS supermarkten starten met verkoop brood van gisteren

Supermarkt - PLUS zet een volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling en start met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent. Brood van gisteren, is duidelijkherkenbaar door stickers en speciale borden en de volgende dag tot 11.00 uur te koop.

Lees bericht


Huuskes biedt nieuw gepersonaliseerd bestelplatform

Zorg – Totaalleverancier Huuskes in Enschede heeft de eigen Huuskes Shop vernieuwd en deze gepersonaliseerd in vier verschillende bestelplatforms. Waar voorheen de klanten allemaal in dezelfde webshop omgeving zaten, worden zij vanaf dit jaar in vier verschillende webshops onderverdeeld: ziekenhuizen, kleinschalig wonen, grootschalige keukens en restaurants & catering.

Lees bericht

Eerste Bakker Bart in ziekenhuis komt in nieuwe Rijnstate Elst

Formulenieuws – Broodformule Bakker Bart krijgt in het toekomstige nieuwe dagziekenhuis Rijnstate in Elst een eerste vestiging. De locatie gaat van de zomer open. De locatie wordt gerund door ondernemer en franchisenemer van Bakker Bart, John Macleane, die ook een tweetal Jumbo-supermarkten in Elst exploiteert.

Lees bericht‘Alliantie wil voeding in de zorg gezonder en duurzamer maken’

Zorg - “Samen eten en drinken in de gezondheidzorg gezonder en duurzamer, oftewel ToekomstProef, maken.” Deze missie heeft een aantal partijen uitgesproken tijdens een duurzaam ontbijt op 13 september jl. bij Van Gelder Groente en Fruit Experience Center. Bedoeling is dat zoveel mogelijk partijen die actief zijn in de zorgsector, zich aansluiten om de stappen in gezonde voeding en duurzaamheid binnen...

Lees bericht

TNO test voedselkeuzegedrag op Lowlands

Onderzoek – TNO en de Wageningse Universiteit (WUR) hebben op Lowlands gezamenlijk onderzoek gedaan naar het eetgedrag van festivalbezoekers. Het onderzoek maakt onderdeel uit van een breder onderzoek naar het eetgedrag van mensen, nu en in de toekomst.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid