‘Covid-patiënten herstellen sneller met juiste voeding’


Arthur van Zanten, internist, intensivist en medisch hoofdvan de IC-afdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei

Zorg – 'Het herstel van Covid-patiënten gaat sneller met meer aandacht voor voeding.' Dat beweert Arthur van Zanten, internist, intensivist en medisch hoofd van de IC-afdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede in een artikel, waarvan de Wageningse Universiteit melding maakt.

Van Zanten doet met zijn team onderzoek naar het toedienen van de juiste sondevoeding op de IC en de juiste maaltijden bij herstel in het ziekenhuis en revalidatie. In juni 2020 is hij aangesteld als buitengewoon hoogleraar op de Universiteit in Wageningen met als opdracht om de rol van voeding bij metabole stress te onderzoeken. Volgens de hoogleraar wordt er nu bij Covid-patiënten ‘teveel gefocust op overleven en medicijnen, in plaats van op herstel en voeding.'

Van Zanten ziet dat de overlevingskansen op de IC steeds verder toeneemt ook bij Covid-19, maar nog belangrijker is de kwaliteit van leven daarna. Volgens cijfers van de Gelderse Vallei komt 1 op de 2,5 personen die met Covid in het ziekenhuis terecht komen op de IC terecht. Na drie tot vier weken beademing zijn deze mensen ernstig verzwakt omdat zij niet zelf kunnen eten en bewegen. Gedurende de eerste tien ligdagen op een IC  kunnen patiënten een kwart van hun spiermassa verliezen. Volgens Van Zanten hebben die mensen meer hulp en sturing bij het herstel nodig dan nu wordt geboden.

Eiwit

Meer eiwit tijdens de sondevoeding is één van de adviezen die Van Zanten geeft. Bijna twee keer zoveel als een gezond persoon. 'Bijvoorbeeld 1,3 gram in plaats van 0,7. Dat toedienen van de dubbele dosis begint bij ons op de vierde dag van de IC-opname. Het moet langzaam worden opgebouwd, anders kan het schadelijk zijn voor de patiënt, blijkt uit ons onderzoek,' aldus de hoogleraar in het artikel. Bovendien is het van belang de patiënt voeding op maat te leveren, afhankelijk van zijn calorieverbranding. Ziekenhuizen moeten dit monitoren, maar slechts 10 procent van de ziekenhuizen doet dit.

Zelfstandig

Eenmaal van de IC moeten patiënten weer zelfstandig eten. Belangrijk daarbij is dat de patiënt voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Volgens Van Zanten blijkt dat het daar vaak misgaat. Uit onderzoek blijkt dat als het gaat om eiwitten bijvoorbeeld mensen tot 50 procent te weinig binnenkrijgen. ‘Oorzaken liggen in zwakte, slikstoornissen en verlies van reuk en smaak. Er moet in deze fase veel beter gekeken worden naar wat de patiënten binnenkrijgen,' aldus de hoogleraar.

Thuis

Ook eenmaal thuis zal de patiënt voor een goed herstel eiwitverrijkt voedsel moeten blijven krijgen, en dus ook begeleiding. Van Zanten vindt het vreemd dat patiënten hier vaak zelf achter goede voeding  moeten aanzitten en dat deze producten niet standaard vergoed worden. 'Hier wordt weer het belang van goede voeding onderschat,' aldus de IC-arts.

Bron: WUR/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsNieuwe fase 3D Food Printing na financiering NWO

Technologie – 3D Food Printing gaat een nieuwe fase in na een financiering van NWO-domein TTW (Toegepaste en Technische Wetenschappen) voor het project PRINTYOURFOOD van de Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven. Door het project moet het mogelijk worden om gepersonaliseerd en gezond 3D-geprint voedsel in één poging geslaagd uit de printer te laten komen.

Lees bericht

Smaakgestuurd moet Isala-patiënt helpen voldoende te eten

Zorg - Wie op de menukaart kijkt van het Isala ziekenhuis van de afdeling Oncologie kijkt, ziet gerechten die met een kleurtje worden weergegeven. Ook worden er smaakmakers als augurkjes, mosterd, pijnboompitten en stoofpeertjes aangeboden. Beide zijn onderdeel van het project Smaakgestuurd eten. Een project met als doel patiënten met kanker te helpen om, ondanks hun veranderde smaak, lekker...

Lees bericht

Mind Your Bite-congres over New Supermarket concepts

Webinar - Feed Your Mind organiseert jaarlijks een themabijeenkomst voor geïnteresseerden in de wereld van eten en drinken die op zoek zijn naar een beter voedselsysteem in alle schakels van de keten. Dit jaar gebeurt dat online tijdens het jaarlijkse Foodinar Mind Your Bite. Verschillende sprekers geven tijdens dit interactieve programma nieuwe inzichten op het snijvlak van fooddesign en...

Lees bericht


© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid