‘Covid-patiënten herstellen sneller met juiste voeding’


Arthur van Zanten, internist, intensivist en medisch hoofdvan de IC-afdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei

Zorg – 'Het herstel van Covid-patiënten gaat sneller met meer aandacht voor voeding.' Dat beweert Arthur van Zanten, internist, intensivist en medisch hoofd van de IC-afdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede in een artikel, waarvan de Wageningse Universiteit melding maakt.

Van Zanten doet met zijn team onderzoek naar het toedienen van de juiste sondevoeding op de IC en de juiste maaltijden bij herstel in het ziekenhuis en revalidatie. In juni 2020 is hij aangesteld als buitengewoon hoogleraar op de Universiteit in Wageningen met als opdracht om de rol van voeding bij metabole stress te onderzoeken. Volgens de hoogleraar wordt er nu bij Covid-patiënten ‘teveel gefocust op overleven en medicijnen, in plaats van op herstel en voeding.'

Van Zanten ziet dat de overlevingskansen op de IC steeds verder toeneemt ook bij Covid-19, maar nog belangrijker is de kwaliteit van leven daarna. Volgens cijfers van de Gelderse Vallei komt 1 op de 2,5 personen die met Covid in het ziekenhuis terecht komen op de IC terecht. Na drie tot vier weken beademing zijn deze mensen ernstig verzwakt omdat zij niet zelf kunnen eten en bewegen. Gedurende de eerste tien ligdagen op een IC  kunnen patiënten een kwart van hun spiermassa verliezen. Volgens Van Zanten hebben die mensen meer hulp en sturing bij het herstel nodig dan nu wordt geboden.

Eiwit

Meer eiwit tijdens de sondevoeding is één van de adviezen die Van Zanten geeft. Bijna twee keer zoveel als een gezond persoon. 'Bijvoorbeeld 1,3 gram in plaats van 0,7. Dat toedienen van de dubbele dosis begint bij ons op de vierde dag van de IC-opname. Het moet langzaam worden opgebouwd, anders kan het schadelijk zijn voor de patiënt, blijkt uit ons onderzoek,' aldus de hoogleraar in het artikel. Bovendien is het van belang de patiënt voeding op maat te leveren, afhankelijk van zijn calorieverbranding. Ziekenhuizen moeten dit monitoren, maar slechts 10 procent van de ziekenhuizen doet dit.

Zelfstandig

Eenmaal van de IC moeten patiënten weer zelfstandig eten. Belangrijk daarbij is dat de patiënt voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Volgens Van Zanten blijkt dat het daar vaak misgaat. Uit onderzoek blijkt dat als het gaat om eiwitten bijvoorbeeld mensen tot 50 procent te weinig binnenkrijgen. ‘Oorzaken liggen in zwakte, slikstoornissen en verlies van reuk en smaak. Er moet in deze fase veel beter gekeken worden naar wat de patiënten binnenkrijgen,' aldus de hoogleraar.

Thuis

Ook eenmaal thuis zal de patiënt voor een goed herstel eiwitverrijkt voedsel moeten blijven krijgen, en dus ook begeleiding. Van Zanten vindt het vreemd dat patiënten hier vaak zelf achter goede voeding  moeten aanzitten en dat deze producten niet standaard vergoed worden. 'Hier wordt weer het belang van goede voeding onderschat,' aldus de IC-arts.

Bron: WUR/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Opsplitsen ZorgTotaal in Zorg & food en Zorg & ICT goede zet

Vakbeurzen - Eigenlijk is er maar relatief weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar van 8 tot en met 11 april worden voor de eerste keer de drie vakevents Zorg & food, Zorg & facility en Zorg ICT gezamenlijk gehouden als opvolger van de vroegere beurs ZorgTotaal. Dat wil niet zeggen dat belangstellenden de weg naar de Jaarbeurs in Utrecht niet wisten te vinden. In tegenstelling....

Lees bericht


Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht


The Right Meal en SYNDLE bundelen de krachten

Samenwerking - Online diëtistenpraktijk The Right Meal gaat samenwerken met organisatieadvies- en trainingsbureau SYNDLE. Beide partijen spelen een rol in het optimaliseren van voeding in de zorg, waarbij SYNDLE zich richt op zorginstellingen en The Right Meal op de individuele thuissituatie.

Lees bericht


Aardappelindustrie verspilt maar 3,4% voedsel

Voedselverspilling - De stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie (VAVI) hebben laten onderzoeken hoeveel verspilling er optreedt in de verwerking van aardappel naar diepvriesproduct. Hieruit blijkt dat 96,6% van de aardappel een bestemming krijgt als voedsel of veevoer. Er wordt dus maar 3,4% verspild.

Lees bericht

Voedselverspilling daalt 17,4% bij supermarkten

Supermarkten - Supermarkten verkochten in 2022 gemiddeld 98,62 procent van al het voedsel dat werd aangeboden. Dat betekent dat 1,38% van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten met 13,8 procent afgenomen ten opzichte van 2020 en met 17,4 procent sinds 2018.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid