CPB verwacht weer economische groei na derde kwartaal


Economie - Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie weer gaat groeien vanaf het derde kwartaal, maar de coronaklap zal lang nadreunen. In de zojuist gepubliceerde macro-economische verkenningen (MEV), gaat het CPB uit van een economische krimp van 5%, gevolgd door een groei van 3% in 2021.

Volgens de basisraming van het CPB loopt de werkeloosheid in 2021 op richting 7%. De gegevens zijn van belang voor het kabinet voor de besluitvorming over de begroting 2021. In deze raming is overeengekomen beleid tot en met eind juli opgenomen. Dit betekent dat in de raming nu nog is aangenomen dat het steunbeleid niet wordt gecontinueerd in oktober.

In de cijfers is ook geen rekening gehouden met een tweede coronagolf. De ontwikkeling van de pandemie is zeer bepalend voor de vooruitzichten op herstel, zo meldt het CPB. Indien er opnieuw grootschalige contactbeperkingen van kracht worden, zou de economie ook in 2021 krimpen en de werkloosheid oplopen tot 10%. Volgens Pieter Hasekamp, directeur CPB wordt Nederland minder hard getroffen dan andere landen. “Maar geen misverstand: deze klap is ongekend hard, en moet zich nog grotendeels laten voelen. Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen.”

Koopkracht

De koopkracht neemt dit jaar door reeds afgesproken loonstijgingen, een gematigde inflatie en lastenverlichting gemiddeld met ruim 2 procent toe. Voor 2021 verwacht het CPB een gematigde loonontwikkeling en als gevolg daarvan ook een  gematigde koopkrachtstijging. Maar, zo waarschuwt het CPB,  bij de interpretatie van deze cijfers dient bedacht te worden dat ontslagen en weggevallen omzet van zelfstandigen voor een groot aantal mensen een sterk inkomensverlies veroorzaken en dat de overheid een deel van de loonkosten heeft overgenomen.

De overheidsfinanciën hebben door de steunmaatregelen en de lagere belastinginkomsten een flinke klap gehad, volgens Hasekamp, maar zijn niet in gevaar. De steunmaatregelen leiden in de basisraming tot een ongekend begrotingstekort van 7% in 2020. In 2021 herstelt het tekort tot 4%.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees berichtGinjaar (Postillion Hotels) stapt uit publieke debat na grimmige kritiek

Hotels – Bijna twee jaar lang presenteerde algemeen directeur Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels na afloop van elke persconferentie of kabinetsmededeling over de bestrijding van de coronapandemie een filmpje waarin hij inging op het door de overheid geformuleerde coronabeleid. Hij gaf daarin aan hoe Postillion daar op een positieve manier mee omging. Daaraan is nu een einde gekomen omdat de toon...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid