CPB verwacht weer economische groei na derde kwartaal


Economie - Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie weer gaat groeien vanaf het derde kwartaal, maar de coronaklap zal lang nadreunen. In de zojuist gepubliceerde macro-economische verkenningen (MEV), gaat het CPB uit van een economische krimp van 5%, gevolgd door een groei van 3% in 2021.

Volgens de basisraming van het CPB loopt de werkeloosheid in 2021 op richting 7%. De gegevens zijn van belang voor het kabinet voor de besluitvorming over de begroting 2021. In deze raming is overeengekomen beleid tot en met eind juli opgenomen. Dit betekent dat in de raming nu nog is aangenomen dat het steunbeleid niet wordt gecontinueerd in oktober.

In de cijfers is ook geen rekening gehouden met een tweede coronagolf. De ontwikkeling van de pandemie is zeer bepalend voor de vooruitzichten op herstel, zo meldt het CPB. Indien er opnieuw grootschalige contactbeperkingen van kracht worden, zou de economie ook in 2021 krimpen en de werkloosheid oplopen tot 10%. Volgens Pieter Hasekamp, directeur CPB wordt Nederland minder hard getroffen dan andere landen. “Maar geen misverstand: deze klap is ongekend hard, en moet zich nog grotendeels laten voelen. Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen.”

Koopkracht

De koopkracht neemt dit jaar door reeds afgesproken loonstijgingen, een gematigde inflatie en lastenverlichting gemiddeld met ruim 2 procent toe. Voor 2021 verwacht het CPB een gematigde loonontwikkeling en als gevolg daarvan ook een  gematigde koopkrachtstijging. Maar, zo waarschuwt het CPB,  bij de interpretatie van deze cijfers dient bedacht te worden dat ontslagen en weggevallen omzet van zelfstandigen voor een groot aantal mensen een sterk inkomensverlies veroorzaken en dat de overheid een deel van de loonkosten heeft overgenomen.

De overheidsfinanciën hebben door de steunmaatregelen en de lagere belastinginkomsten een flinke klap gehad, volgens Hasekamp, maar zijn niet in gevaar. De steunmaatregelen leiden in de basisraming tot een ongekend begrotingstekort van 7% in 2020. In 2021 herstelt het tekort tot 4%.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ING voorziet zeldzame krimp van 1,5% in food groothandel

Marktanalyse – De food groothandel wacht in 2020 voor het eerst sinds 2009 een omzetkrimp. Deze zal naar verwachting uitkomen op -1,5%. In 2021 wordt dit verlies met een groei van +1,5% goedgemaakt. Dat voorziet ING, hoewel de bank daarbij aangeeft dat er rekening gehouden moet worden met aanzienlijke onzekerheidsmarges.

Lees berichtVoedselbanken verwachten forse klantengroei

Voedselhulp – Het aantal klanten van Voedselbanken is al in een jaar tijd toegenomen met 8,5%, maar de hulpinstantie maakt zich op voor een flinke groei in de komende 12 maanden. Door de economische krimp en de stijging van de werkeloosheid zullen meer mensen moeite krijgen om financieel rond te komen, zo is de verwachting.

Lees bericht

KHN moet opnieuw om tafel, kort geding aangehouden

Kort geding - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet opnieuw om tafel gaan zitten met de overheid om te bezien welke versoepeling van maatregelen mogelijk is. Het kort geding dat de brancheorganisatie vandaag had aangespannen is tot 8 augustus aangehouden.

Lees bericht


Kinepolis-bioscopen heropenen wereldwijd

Bioscopen – Wereldwijd worden de zalen van Kinepolis heropend of schalen de bioscoopzalen langzaamaan op. De bioscoopketen heeft daarbij rekening te houden met alle lokale veiligheidsprotocollen voor bezoekers en medewerkers. Hygiëne en afstand tussen mensen zijn twee essentiële componenten in alle richtlijnen.

Lees bericht

Omzetverlies foodservice naar 7,1 miljard in 2020

Analyse – Het omzetverlies in foodservice als gevolg van de coronamaatregelen en de consequenties van de daarop volgende 1,5 meter samenleving, komt naar alle waarschijnlijkheid uit op 7,1 miljard. Dat heeft het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) becijferd. Alleen de supermarkten profiteren met een omzetstijging van €1,8 miljard.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid