De broodtrommel verliest terrein in Nederland


Bij thuisbestellingen blijven de meeste Nederlanders toch bij de meer traditionele gerechten zoals pizza, kapsalon en frikandel speciaal

Onderzoek -  De broodtrommel wordt de afgelopen vijf jaar steeds vaker thuisgelaten. Nederlanders kiezen steeds vaker voor gemak en luxe voor hun lunch, waardoor de oeroude broodtrommelcultuur plaatsmaakt voor het bestellen van een lunch op kantoor of thuis. Die ontwikkeling signaleert Thuisbezorgd op basis van besteldata in het kader van Het Grote Lunch Onderzoek.

Al voor corona werd de trend ingezet waarbij Nederlanders niet langer dagelijks rekenen op de thuis gesmeerde boterhammen. Op basis van data van de laatste vijf jaar is te zien dat het bestellen van een lunch voor kantoor of thuis met 157 procent is toegenomen. Vooral in de steden Nijmegen (+250%), Breda (+236%) en Amsterdam (+203%) is de groei sinds 2018 opvallend groot.

Nederlanders die lunch bestellen houden van een luxe belegd broodje. Een klassiek broodje carpaccio is daarbij de absolute favoriet en werd het afgelopen jaar veruit het meest besteld, aldus het onderzoek gebaseerd op bestellingen van 14.000 restaurants. In de top tien meest bestelde broodjes zijn verder nog luxe belegde broodjes en sandwiches met kip teriyaki terug te vinden en broodjes  gerookte zalm, tonijn en een malse steak.

Traditionele lekkernijen

Naast de belegde broodjes zijn er regionaal ook specialiteiten terug te vinden bij de bestellingen. De meest bestelde regionale ‘signature dishes’ zijn broodjes haring, eierbal en worstenboodjes. Werd het broodjes haring voorheen altijd vooral bij de visboer besteld, nu  is deze Hollandse lekkernij ook voor thuis of kantoor te bestellen. Gemiddeld kost het € 4,78 om een broodje haring  te laten bezorgen, al zijn er wel grote lokale verschillen. Zo ben je in Zuid-Holland veel goedkoper uit (€ 3,46) dan in Limburg (€ 6,95).

Regionale snacks

De Eierbal, in Groningen ook wel Aaierbal genoemd, is misschien wel de meest bekende lokale snack uit het hoge noorden. De eierbal wordt gemaakt van een gekookt en gepeld ei in ragout of ragout met kerrie, die vervolgens wordt gepaneerd en gefrituurd. De prijs voor deze lekkernij loopt uiteen van € 2,70 tot € 4,66. Ook voor het Brabantse worstenbroodje lopen de prijzen aardig uiteen. Het goedkoopste worstenbroodje bestel je binnen de provincie voor €2,00, terwijl je voor de duurste variant €3,39 kwijt bent. Er zijn lokale verschillen: in Eindhoven ben je gemiddeld € 2,71 kwijt voor een worstenbroodje en in Den Bosch ligt de gemiddelde prijs op € 2,86.

Bron: Thuisbezorgd/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Pizza, kapsalon en frikandel meest populair bij Thuisbezorgd

Analyse - Meest populair zijn en blijven de guilty pleasures zoals pizza margherita, kapsalon en frikandel speciaal bij bezorgdienst Thuisbezorgd. Maar in toenemende mate zien we ook kipgerechten met een twist, zoals crispy chicken pops en de Koreaanse chicken torikatsu op de bestellijsten verschijnen. Net als de gezonde ontbijtjes én nachtelijke traktaties.

Lees bericht

Bakker Bart terug in hartje Nijmegen

Formulenieuws - Na een maand van verbouwing is aan de Broerstraat in Nijmegen de nieuwe Bakker Bart geopend. De winkel heeft een volledig nieuwe uitstraling en indeling, met elementen uit het nieuwe Bakker Bart-concept. De focus ligt op de broodjescorner, de bestelopties, zoals dubbele bestelzuilen en een orderstatusscherm.

Lees bericht







© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid