‘De helft van restaurants houdt sowieso deuren gesloten met kerst’

Onderzoek - 40% van de restaurants is volledig gesloten met kerst en biedt ook geen afhalen of bezorging aan. Als het kabinet zou besluiten dat restaurants de deuren zouden mogen openen voor gasten in de zaak (bijvoorbeeld maximaal 30 gasten), dan zou meer dan de helft geen gasten toelaten (een deel hiervan is wel open voor afhalen of bezorging). Deze conclusies komen uit de Foodservice Denktank, die bureau Marketing4Results samen met groothandel Sligro heeft opgezet.
Marketing4Results legt sinds half maart met regelmaat vragen voor aan beslissers om de impact van het coronavirus op hun bedrijf te toetsen. Nu het einde van het jaar nadert, is bij 80 restaurantbeslissers gekeken hoe de vlag erbij staat en wat zij verwachten van de toekomst. Enkele van de meest opvallende conclusies worden hier gedeeld:
- Tijdens de eerste lockdown (15 maart tot 1 juni) was 59% van de restaurants volledig gesloten. Zij konden of deden niet aan afhalen of bezorgen. Tijdens de huidige horecasluiting is te zien dat 30% van de restaurants volledig gesloten is. De restaurants in de stad blijken vaker gesloten te zien dan in de dorpen, namelijk 39% ten opzichte van 23% in de dorpen.
- Ook blijkt dat corona een grote financiële impact heeft op restaurants. Gemiddeld verwachten horecaondernemers een omzetverlies van €356.500,-, waarbij restaurants in de stad gemiddeld een veel hoger verlies verwachten dan restaurants in de dorpen.
- Afhalen en bezorgen zijn sterk toegenomen door de twee lockdowns van de horeca. Het was veelal ook de enige mogelijkheid nog wat omzet te realiseren, maar deze activiteiten brengen ook de nodige uitdagingen voor de bedrijven met zich mee. Niet alleen vraagt afhalen en bezorgen een specifieke werkflow, vooral bezorgen, maar ook ervaren restauranthouders tijdens de tweede horecasluiting een veel grotere concurrentie van andere restaurants. Er zijn steeds meer locaties die zich bezig houden met afhalen en/of bezorgen.
- Zowel voor restaurants in de stad als restaurants in de dorpen komt het grootste deel van de omzet op dit moment uit afhalen.
- Opvallend is dat de coronaperiode ook leidt tot nieuwe menu’s en andere gerechten. Zo blijkt dat restaurants door toedoen van corona meer gebruik zijn gaan maken van lokale producten in de keuken.
Wie geïnteresseerd is in een uitgebreidere versie van het onderzoek, kan zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief van Marketing4Results. In dit artikel meer informatie over de ontwikkelingen in afhalen en bezorgen over heel 2020, de uitdagingen die restaurantbeslissers hiermee hebben, welke rol bestel- en bezorgplatforms spelen, veranderingen in de manier van koken en andere achtergrondinformatie.
(Laatste update 15:32)
Bron: Marketing4Results/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
De Haan kiest eigen weg in food en tabak
Tankstation - De Haan Minerale Oliën (DHMO) verruilt als groothandel Lekkerland in Son voor Sligro. Ondanks de succesvolle langdurige samenwerking met Lekkerland, laat De Haan weten ervoor gekozen te hebben om per 1 februari 2025 de samenwerking aan te gaan met groothandel Sligro in Veghel. De Haan ziet Sligro de komende jaren als strategische partner die zal ondersteunen bij het doorontwikkelen...
Lees berichtRotterdams restaurant Zalmhuis legt jarige in de watten
Actie - Wie jarig is, trakteert! Alleen doet het Rotterdamse restaurant het anders. Dit jaar kunnen jarige gasten bij het Zalmhuis gratis aanschuiven om te genieten van de gerechten op de menukaart.
Lees berichtLandal GreenParks grote winnaar Parkvakanties Awards
Verkiezing - Bij de jaarlijkse uitreiking van de Parkvakanties Awards is Landal GreenParks opnieuw flink in de prijzen gevallen. Zo won het bedrijf niet alleen de prestigieuze award ‘Populairste aanbieder’, maar werden ook vier individuele vakantieparken bekroond. Hof van Saksen verzilverde maar liefst vier van zijn vijf nominaties, wat het totaal voor Landal GreenParks dit jaar op negen Parkvakanties Awards...
Lees berichtOmzet Sligro neemt licht toe in 2024, ook zonder tabak
Groothandel - De omzet van Sligro Food Group over 2024 bedroeg € 2.890 miljoen, een toename van 1,1% ten opzichte van de omzet ad € 2.859 miljoen in 2023. De omzettoename was volledig autonoom, schrijft de groothandel uit Veghel.
Lees berichtBierkantine zet extra 0.0 bieren op menu tijdens Dry january
Horeca – Speciaal voor Dry january, de maand waarin veel mensen trachten geen alcohol te drinken, heeft de Utrechtse Bierkantine extra veel 0.0 bieren op het menu gezet. Met zo’n veertig verschillende alcoholvrije en -arme bieren in de koeling heeft het horecabedrijf wellicht het grootste assortiment alcoholvrije en -arme bieren in huis.
Lees berichtPianeta Terra opnieuw Nederlands beste Italiaanse restaurant
Verkiezing – Het Italiaanse Slow Food restaurant Pianeta Terra in Amsterdam is voor de vijfde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot het beste Italiaanse restaurant van Nederland. Het restaurant is op een lijst van de 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld terecht gekomen op de 31 plaats.
Lees bericht