‘De helft van restaurants houdt sowieso deuren gesloten met kerst’


Onderzoek - 40% van de restaurants is volledig gesloten met kerst en biedt ook geen afhalen of bezorging aan. Als het kabinet zou besluiten dat restaurants de deuren zouden mogen openen voor gasten in de zaak (bijvoorbeeld maximaal 30 gasten), dan zou meer dan de helft geen gasten toelaten (een deel hiervan is wel open voor afhalen of bezorging). Deze conclusies komen uit de Foodservice Denktank, die bureau Marketing4Results samen met groothandel Sligro heeft opgezet.

Marketing4Results legt sinds half maart met regelmaat vragen voor aan beslissers om de impact van het coronavirus op hun bedrijf te toetsen. Nu het einde van het jaar nadert, is bij 80 restaurantbeslissers gekeken hoe de vlag erbij staat en wat zij verwachten van de toekomst. Enkele van de meest opvallende conclusies worden hier gedeeld:

- Tijdens de eerste lockdown (15 maart tot 1 juni) was 59% van de restaurants volledig gesloten. Zij konden of deden niet aan afhalen of bezorgen. Tijdens de huidige horecasluiting is te zien dat 30% van de restaurants volledig gesloten is. De restaurants in de stad blijken vaker gesloten te zien dan in de dorpen, namelijk 39% ten opzichte van 23% in de dorpen.

- Ook blijkt dat corona een grote financiële impact heeft op restaurants. Gemiddeld verwachten horecaondernemers een omzetverlies van €356.500,-, waarbij restaurants in de stad gemiddeld een veel hoger verlies verwachten dan restaurants in de dorpen.

- Afhalen en bezorgen zijn sterk toegenomen door de twee lockdowns van de horeca. Het was veelal ook de enige mogelijkheid nog wat omzet te realiseren, maar deze activiteiten brengen ook de nodige uitdagingen voor de bedrijven met zich mee. Niet alleen vraagt afhalen en bezorgen een specifieke werkflow, vooral bezorgen, maar ook ervaren restauranthouders tijdens de tweede horecasluiting een veel grotere concurrentie van andere restaurants. Er zijn steeds meer locaties die zich bezig houden met afhalen en/of bezorgen.

- Zowel voor restaurants in de stad als restaurants in de dorpen komt het grootste deel van de omzet op dit moment uit afhalen.

- Opvallend is dat de coronaperiode ook leidt tot nieuwe menu’s en andere gerechten. Zo blijkt dat restaurants door toedoen van corona meer gebruik zijn gaan maken van lokale producten in de keuken.

Wie geïnteresseerd is in een uitgebreidere versie van het onderzoek, kan zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief van Marketing4Results. In dit artikel meer informatie over de ontwikkelingen in afhalen en bezorgen over heel 2020, de uitdagingen die restaurantbeslissers hiermee hebben, welke rol bestel- en bezorgplatforms spelen, veranderingen in de manier van koken en andere achtergrondinformatie.

(Laatste update 15:32)

Bron: Marketing4Results/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

KHN in gesprek met kabinet over routekaart horeca

Horeca - In navolging op het gesprek van afgelopen vrijdag tussen KHN en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) initieerden minister Grapperhaus, minister De Jonge, minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer een afspraak met KHN en MKB-Nederland. In het gesprek werd ingegaan op de huidige – financiële - situatie en werd gekeken via welke route de horeca veilig open zou...

Lees bericht


Horeca ‘opent’ terrassen als signaal naar de politiek

Actiedag – De Nederlandse horeca heeft op een groot aantal plaatsen in het land de terrassen uitgezet, maar hield deze gesloten voor publiek. Het ging om het afgeven van een duidelijk signaal naar de politiek. Daar waar ondernemers de terrassen wel openden voor gasten, werd niet hard opgetreden met een boete, maar met zachte hand gehandhaafd. In Klazienaveen gingen ook enkele...

Lees bericht

Horecabedrijven voeren diverse ludieke acties in gemeenten

Actie – In verschillende gemeenten hebben horecabedrijven ludieke acties gevoerd tegen de coronamaatregelen. Zo organiseerden in Breda tientallen horecaondernemers een picknick om aandacht te vragen voor hun situatie. De actie begon om 12.05 uur omdat het voor de meeste bedrijven ‘5 over 12 is’.

Lees bericht

Barry Brand en Angelo Stassen brengen nummer ‘De Kroeg’ uit

Actie – Radiopresentator en entertainer Barry Brand en Angelo Stassen, eigenaar van het Grand Café Cheers in Diemen, brengen samen een nummer uit over de horeca in tijden van corona. Het lied heet De Kroeg, gebaseerd op het bekende nummer Het Dorp van Wim Sonneveld en is een ode aan de lege kroegen in Nederland.

Lees bericht


Gemiddeld restaurant heeft ton schuld, totale schuld is 3 miljard

Corona – De gemiddelde schuld per restaurant bedraagt bijna een ton. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het culinaire platform WijnSpijs.nl. Door de coronamaatregelen bouwen restaurants steeds meer schuld op, inmiddels is die totale schuldenberg zo’n 3 miljard euro. Het aflossen van deze schulden is een meerjarenplan.

Lees bericht

Rechter: avondklok moet per direct worden opgeheven

Corona – De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat die op verkeerde gronden is genomen. De zaak was bij de rechtbank aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De staat gaat in hoger beroep (een zogenoemd spoedappel) en wil dat de avondklok wordt gehandhaafd tot de definitieve uitspraak in hoger beroep.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid