De Sunt-donut van geredde bannen wordt gebakken


De Sunt-donuts van geredde bananen worden gebakken, niet gefrituurd / Foto bij: Marleen Visser

Introductie - Donuts die niet worden gefrituurd, maar gebakken in de oven, is al een innovatie. Maar als die donuts dan ook nog eens gemaakt zijn van geredde bananen, dan wordt het product helemaal bijzonder. Food pionier Sunt introduceert de snack.

Sunt is het eerste bedrijf wereldwijd dat gebakken donuts op grote schaal introduceert. De donut  -die van origine van de Hollandse oliebol afstamt- neemt normaal gesproken een bad in de frituurpan, zo laat Sunt weten.

Laura Hoogland, founder van Sunt, wil graag laten zien dat producten een stuk duurzamer en verantwoorder geproduceerd kunnen worden. Om die reden introduceerde zij eerder het bananenbrood. En nu dus de donuts. “Onze ‘baked donuts’ laten, na de introductie van ons bananenbrood, opnieuw zien dat er nog veel te innoveren valt in het bakkerijschap. Ze zijn dan ook niet voor niks vanaf de start landelijk verkrijgbaar bij ’s lands grootste retailer.” Maar ook in foodservice en OOH-kanalen ziet Sunt voldoende kansen. “De meest onverantwoorde assortimenten vind je nog steeds onderweg, terwijl de vraag naar verantwoorde producten blijft groeien”, aldus Hoogland.

Minder vet

Doordat de donuts gebakken worden in de oven, in plaats van ondergedompeld in een frituurpan bevatten ze 50% minder vet dan de traditionele donut, volgens Sunt. Daarnaast bestaan de donuts uit maar liefst 30% ‘geredde banaan’. Bananen die vanwege cosmetische redenen vernietigd zouden worden. De jonge food startup heeft voor de gebakken donuts een nieuwe productielijn ontwikkeld en zijn daarmee ’s werelds eerste bedrijf dat gebakken donuts op deze grote schaal introduceert. “Waar innovatie in de donutindustrie vooralsnog niet verder ging dan over the top decoraties en vegan opties, is onze baked donut niet alleen vegan, maar ook stukken minder vet, palmolievrij, tegen voedselverspilling én minstens zo lekker,”, aldus Hoogland.

The Banana Factory

Sunt, The Banana Factory, is in 2019 opgericht door Hoogland met de missie om de huidige voedingsindustrie op ludieke wijze uit te dagen en positief te veranderen. Zo openden ze bij de lancering van het bananenbrood een ‘bananenbar, die niet te verwarren is met die op de Wallen, waar ‘oude bananen’ ingeruild konden worden voor het bananenbrood. Vorig jaar september daagde het bedrijf de voedingsindustrie uit met een SUPER-markt vol supermerken; producten die een duurzaam alternatief zijn voor traditionele producten. Met de banaan als strijdbijl voert het bedrijf campagne tegen voedselverspilling door afgekeurde bananen te gebruiken in hun voedingsproducten. Momenteel zijn dit bananen die in het land van herkomst afgekeurd zijn en vanaf eind oktober redden ze in hun Banana Factory, bananen dichter aan huis. In hun bananenfabriek zullen ze de miljoenen afgekeurde bananen uit Europese havens verwerken tot hoogwaardige ‘no-waste bananenpuree’. In het eerste jaar komt dit neer op ruim 3000 ton bananen.

Bron: Sunt/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsNew York Pizza gaat ook Dunkin’ donuts aanbieden

Formulenieuws – Naast Jumbo-klanten en de automobilisten bij tankstation De Lucht langs de A2, kunnen nu ook de klanten van New York Pizza de donuts van Dunkin’ bestellen. Vanaf vandaag gaat de pizzaketen de twee populairste aanbieden aan hun klanten. De samenwerking stelt de pizzaliefhebbers in staat om de zoete traktatie aan hun bestelling toe te voegen, zowel in een van...

Lees bericht

Dunkin’ Donuts opent flagshipstore in Den Haag

Formulenieuws – De grootste vestiging van Dunkin Donuts die deze week in Den Haag opent, wordt tevens de flagshipstore. De winkel is 270 vierkante meter groot. De winkel heeft twee etage en is de achttiende locatie van de keten in donuts en koffie. Den Haag is tevens de locatie waar een uitgebreid ontbijt geserveerd zal worden. Op de ontbijtkaart staan croissants, muffins...

Lees bericht

Megawachtrij voor jaar lang gratis Dunkin’ Donuts

Formulenieuws – De opening van Dunkin’ Donuts in het Stadshart van Amstelveen bracht zoveel mensen op de been, dat er al om 7.00 uur een megalange wachtrij stond. Ter gelegenheid van de opening kregen de eerste 100 klanten een jaar lang gratis donuts. Deze aanbieding leidde eerder al op Hoog Catharijne tot rijen wachtenden en had nu ook in Amstelveen een ellenlange rij...

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid