De Sunt-donut van geredde bannen wordt gebakken
_1080_720_90.jpeg)
Introductie - Donuts die niet worden gefrituurd, maar gebakken in de oven, is al een innovatie. Maar als die donuts dan ook nog eens gemaakt zijn van geredde bananen, dan wordt het product helemaal bijzonder. Food pionier Sunt introduceert de snack.
Sunt is het eerste bedrijf wereldwijd dat gebakken donuts op grote schaal introduceert. De donut -die van origine van de Hollandse oliebol afstamt- neemt normaal gesproken een bad in de frituurpan, zo laat Sunt weten.
Laura Hoogland, founder van Sunt, wil graag laten zien dat producten een stuk duurzamer en verantwoorder geproduceerd kunnen worden. Om die reden introduceerde zij eerder het bananenbrood. En nu dus de donuts. “Onze ‘baked donuts’ laten, na de introductie van ons bananenbrood, opnieuw zien dat er nog veel te innoveren valt in het bakkerijschap. Ze zijn dan ook niet voor niks vanaf de start landelijk verkrijgbaar bij ’s lands grootste retailer.” Maar ook in foodservice en OOH-kanalen ziet Sunt voldoende kansen. “De meest onverantwoorde assortimenten vind je nog steeds onderweg, terwijl de vraag naar verantwoorde producten blijft groeien”, aldus Hoogland.
Minder vet
Doordat de donuts gebakken worden in de oven, in plaats van ondergedompeld in een frituurpan bevatten ze 50% minder vet dan de traditionele donut, volgens Sunt. Daarnaast bestaan de donuts uit maar liefst 30% ‘geredde banaan’. Bananen die vanwege cosmetische redenen vernietigd zouden worden. De jonge food startup heeft voor de gebakken donuts een nieuwe productielijn ontwikkeld en zijn daarmee ’s werelds eerste bedrijf dat gebakken donuts op deze grote schaal introduceert. “Waar innovatie in de donutindustrie vooralsnog niet verder ging dan over the top decoraties en vegan opties, is onze baked donut niet alleen vegan, maar ook stukken minder vet, palmolievrij, tegen voedselverspilling én minstens zo lekker,”, aldus Hoogland.
The Banana Factory
Sunt, The Banana Factory, is in 2019 opgericht door Hoogland met de missie om de huidige voedingsindustrie op ludieke wijze uit te dagen en positief te veranderen. Zo openden ze bij de lancering van het bananenbrood een ‘bananenbar, die niet te verwarren is met die op de Wallen, waar ‘oude bananen’ ingeruild konden worden voor het bananenbrood. Vorig jaar september daagde het bedrijf de voedingsindustrie uit met een SUPER-markt vol supermerken; producten die een duurzaam alternatief zijn voor traditionele producten. Met de banaan als strijdbijl voert het bedrijf campagne tegen voedselverspilling door afgekeurde bananen te gebruiken in hun voedingsproducten. Momenteel zijn dit bananen die in het land van herkomst afgekeurd zijn en vanaf eind oktober redden ze in hun Banana Factory, bananen dichter aan huis. In hun bananenfabriek zullen ze de miljoenen afgekeurde bananen uit Europese havens verwerken tot hoogwaardige ‘no-waste bananenpuree’. In het eerste jaar komt dit neer op ruim 3000 ton bananen.
Bron: Sunt/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Eerste bananenfabriek redt miljoenste banaan na half jaar
Voedselverspilling – Een half jaar na de opening van de eerste bananenfabriek ter wereld is de miljoenste banaan gered van verspilling. The Banana Factory opende in januari 2023 de deuren om deze ‘afgekeurde’ bananen te redden en te verwerken tot ‘no waste bananenpuree’.
Lees berichtHajé Nunspeet krijgt eerste Dunkin’ drive-thru
Formulenieuws - Dunkin’ heeft aan de A28 bij Hajé Restaurant Nunspeet een Dunkin' drive-thru geopend. De locatie op de verzorgingsplaats Hendrikbos is de eerste echt drive thru van West-Europa.
Lees berichtDunkin’ wil groeien in aantal locaties en eetmomenten
Formulenieuws - Dunkin’ bestaat zes jaar in Nederland en wil groeien in aantal locaties en zet daarom in op meerdere eetmomenten op een dag. De donutketen breidt daarom het assortiment uit en komt voor het avondmoment met de Dunkin’ Pizza with Donut Dough.
Lees berichtSUNT Food opent eerste bananenfabriek ter wereld
Voedselverspilling – SUNT Food, het merk van het bananenbrood en de ‘baked donuts’ van bananenpuree, opent in de strijd tegen voedselverspilling in Geldermalsen, de eerste bananenfabriek ter wereld.
Lees berichtNederlandse Flink-gebruikers bestellen vooral zoet en gezond
Analyse – Twee jaar rijdt Flink nu op diverse plaatsen in Nederland rond om consumenten snel van de noodzakelijke producten te voorzien. En wat blijkt uit een analyse welke producten er met name worden besteld? Het zijn vooral zoete producten en hele gezonde producten.
Lees berichtDunkin’ opent eerste Belgische vestiging in Antwerpen
Formulenieuws - Koffie- en donutformule Dunkin’ opent op 17 juni aan de Keyserlei in Antwerpen de deuren van de eerste Belgische vestiging.
Lees bericht