Dertig kinderen koken grootste Vrijheidsmaaltijd van Amsterdam
Actie - Op zondag 5 mei vult de Centrale Markthal zich met ruim 300 Amsterdammers om tijdens de grootste Vrijheidsmaaltijd van de stad te genieten van de Vrijheidssoep. Dertig kinderen koken de soep voor jong en oud om samen de vrijheid te vieren.
Jaarlijks organiseert het Amsterdams 4 en 5 mei comité een gedenkwaardige Vrijheidsmaaltijd op een symbolische locatie. Dit jaar viel de keuze op de Centrale Markthal omdat die een bijzondere oorlogsgeschiedenis heeft. De Kindervrijheidsmaaltijd wordt feestelijk geopend door drie generaties burgemeesters: kinderburgemeester Phileine (11), burgemeester Femke Halsema en oud burgemeester Job Cohen.
Vrijheidssoep
Tijdens de Vrijheidsmaaltijden komen op 5 mei in het hele land mensen samen om te genieten van een kom Vrijheidssoep en de vrijheid te vieren. De Vrijheidssoep van dit jaar: tomatensoep van chef Nick Toet, gebaseerd op zijn oma’s recept. Met een beetje hulp van bekende chefs als London Loy en Samuel Levie koken zij voor vrienden, familie, opa’s, oma’s en ook juist voor onbekenden. Samuel Levie, initiatiefnemer: “Dat vrijheid als belangrijk wordt ervaren is denk ik van alle tijden. Toch verandert de interpretatie en invulling van vrijheid met de tijd. Vrijheid gaat over meer dan vrede, het gaat over naar elkaar luisteren, er voor elkaar zijn en elkaar de hand geven.”
Bron: 4 en 5 mei comité/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
‘Koken maakt kinderen gelukkiger en gezonder’
Onderzoek - Kinderen die op jonge leeftijd lol krijgen in (meehelpen met) koken, lopen niet alleen minder kans op overgewicht en gezondheidsproblemen, maar zijn ook mentaal stabieler. Bovendien ontwikkelen ze belangrijke sociale vaardigheden en leren ze beter rekenen en plannen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapsjournalist Mark Mieras voor Méér Muziek in de Klas!
Lees berichtTV-kok London Loy maakt recept Vrijheidssoep
Actie - London Loy maakt dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. De chef, bekend van het televisieprogramma Koffietijd, zijn kookboeken en zijn deelname aan Expeditie Robinson is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden. De Vrijheidsmaaltijden worden mogelijk gemaakt door vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).
Lees berichtSlagerij de Beurs maakt de duurste stamppot ter wereld
Actie - In restaurant Slagerij de Beurs in Amsterdam is voor één avond de duurste stamppot ter wereld te verkrijgen. Het Hollandse gerecht is door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie samengesteld en bestaat een stamppot met truffel, rookworst van Chaams hoen en kreeft. Voor het bedrag van €1200,- voor vier tot vijf personen staat de stamppot in pie-vorm...
Lees berichtVrijheidsmaaltijd op 5 mei op GVB-pont bij Amsterdam
Events – Tijdens 5 mei worden er in Nederland door 4 en 5 mei comités verschillende Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Het Amsterdamse comité organiseert op Bevrijdingsdag een Vrijheidsmaaltijd op de Vrijheidspont, te weten de GVB-pont bij Amsterdam Centraal.
Lees berichtLow Food Lab wil voedselsysteem ‘gastronomisch’ verbeteren
Platform – De Low Food beweging, een initiatief van de foodprofessionals Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman – wil de komende jaren met chefs, boeren, voedselproducenten en wetenschappers onderzoeken welke gastronomische oplossingen er zijn voor ons voedselsysteem. De beweging heeft daarvoor het Low Food Lab opgezet. Het Low Food Lab is een zogenaamd open-source platform en gaat met verschillende partijen onderzoeken...
Lees bericht