Detailhandel food profiteert volop van coronacrisis


Lege schappen bij supermarkten door hamstergedrag van consumenten in het begin van de lockdown

Analyse - De omzet die de horeca misloopt door de coronacrisis komt deels ten goede aan de detailhandel food. De verwachte omzetgroei in deze sector bedraagt in 2020 ruim zes procent. Met name supermarkten profiteren: fysieke supermarkten zien een omzetgroei van meer dan 5 procent in 2020.

Dat schrijft de Rabobank in een analyse van alle sectoren, die getroffen zijn door de coronamaatregelen. Dat een meerderheid van de supermarkten volop profiteerden van de sluiting van de horeca was in de winkels zichtbaar. Uitzonderingen waren een aantal grenswinkels, die geen buitenlandse consumenten binnenkregen en sommige locaties in de binnensteden en in de buurt van een studentencampus. Sommige daarvan konden ook online de gaten niet dichtlopen, hoewel landelijk gezien online wel een boost heeft gekregen. Rabobank verwacht in dat opzicht  een groei van 25 procent in 2020 en schat bovendien in dat die groei verder zal doorzetten in 2021.

De Rabobank ziet aan de andere kant van het spectrum ook de betere speciaalzaak, zoals bakker en slager, profiteren. Er is vooral meer vraag naar bijzonder vlees en seizoensgroente of andere gerechten die de consument normaal vooral bij de horeca consumeert, zo blijkt uit de analyse. Toch ziet de bank ook een keerzijde. De sluiting van de eetgelegenheden en vervolgens beperkte openstelling van de horeca, heeft ook negatieve gevolgen voor veel speciaalzaken. Het gaat dan om de bakkers met een eigen lunchroom of slagers en groenteboeren die leveren aan lokale horeca.

Ook het feit dat veel events niet doogaan, zoals barbecues of bruiloften. Ook dat zorgt per saldo voor een verwachte omzetdaling bij versspeciaalzaken van 2 procent in 2020. De impact van de recessie zal nog zeker tot in 2021 verder doorwerken, zo schat de Rabobank in. Want ook aan consumentenzijde gaat er wat veranderen. Die zal meer prijsgevoelig zijn en minder gaan uitgeven aan luxere (food) producten. Per saldo zal daardoor vooral de goedkopere supermarkt profiteren met een verwachte groei van bijna 3 procent in 2021.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Kabinet verscherpt aantal horecaregels door slechte coronacijfers

Coronamaatregelen – Het kabinet maakt zich zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen en verscherpt daarom een aantal regels. Zo moeten bezoekers van horecagelegenheden reserveren bij bezoek en hun naam en contactgegevens achterlaten. Daarnaast zijn bij horecagelegenheden alleen zitplaatsen toegestaan voor bezoekers, zowel binnen als buiten. En kunnen attractieparken, musea en horecazaken voor maximaal twee weken gesloten worden als duidelijk...

Lees bericht

‘Magioni Bloemkool Pizza best verkopende verse pizza product’

Pizza – De bloemkool pizzabodem van Magioni is al zeven maanden op rij het bestverkopende pizza product van de verse pizza categorie volgens onderzoeksbureau IRI. De Amsterdamse food scale-up kan daarmee met recht zeggen dat haar bloemkool pizzabodem het bestverkopende verse pizza product van Nederland is, bij supermarkten. Reden om de vleugels uit te slaan.

Lees bericht


‘Ondanks min 2 miljard euro omzet in Q2 kan 2020 nog wat worden’

Analyse – In tweede kwartaal bedroeg de totale omzetdaling in de foodsevicesector ruim 2 miljard euro. Dat betekent dat slechts de helft van de normale bestedingen in horeca, catering en gemak hebben plaatsgevonden. Maar lichtpuntje is dat mocht de omzet in het tweede en derde kwartaal op hetzelfde niveau uitkomen als in 2019 dan komt de totale omzet van alle sectoren uit op 80%...

Lees bericht


Horecabeurs Horecava volgend jaar in hybridevariant

Beurzen - Passend bij alle coronamaatregelen krijgt ook horecavakbeurs Horecava in 2021 een hybridevariant. Naast een veel kleinere fysieke vakbeurs die voor bezoekers en exposanten volgens de geldende coronamaatregelen wordt ingericht, zal er online meer dan gebruikelijk te zien en beleven zijn.

Lees bericht

KHN moet opnieuw om tafel, kort geding aangehouden

Kort geding - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet opnieuw om tafel gaan zitten met de overheid om te bezien welke versoepeling van maatregelen mogelijk is. Het kort geding dat de brancheorganisatie vandaag had aangespannen is tot 8 augustus aangehouden.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid