Detailhandel food profiteert volop van coronacrisis


Lege schappen bij supermarkten door hamstergedrag van consumenten in het begin van de lockdown

Analyse - De omzet die de horeca misloopt door de coronacrisis komt deels ten goede aan de detailhandel food. De verwachte omzetgroei in deze sector bedraagt in 2020 ruim zes procent. Met name supermarkten profiteren: fysieke supermarkten zien een omzetgroei van meer dan 5 procent in 2020.

Dat schrijft de Rabobank in een analyse van alle sectoren, die getroffen zijn door de coronamaatregelen. Dat een meerderheid van de supermarkten volop profiteerden van de sluiting van de horeca was in de winkels zichtbaar. Uitzonderingen waren een aantal grenswinkels, die geen buitenlandse consumenten binnenkregen en sommige locaties in de binnensteden en in de buurt van een studentencampus. Sommige daarvan konden ook online de gaten niet dichtlopen, hoewel landelijk gezien online wel een boost heeft gekregen. Rabobank verwacht in dat opzicht  een groei van 25 procent in 2020 en schat bovendien in dat die groei verder zal doorzetten in 2021.

De Rabobank ziet aan de andere kant van het spectrum ook de betere speciaalzaak, zoals bakker en slager, profiteren. Er is vooral meer vraag naar bijzonder vlees en seizoensgroente of andere gerechten die de consument normaal vooral bij de horeca consumeert, zo blijkt uit de analyse. Toch ziet de bank ook een keerzijde. De sluiting van de eetgelegenheden en vervolgens beperkte openstelling van de horeca, heeft ook negatieve gevolgen voor veel speciaalzaken. Het gaat dan om de bakkers met een eigen lunchroom of slagers en groenteboeren die leveren aan lokale horeca.

Ook het feit dat veel events niet doogaan, zoals barbecues of bruiloften. Ook dat zorgt per saldo voor een verwachte omzetdaling bij versspeciaalzaken van 2 procent in 2020. De impact van de recessie zal nog zeker tot in 2021 verder doorwerken, zo schat de Rabobank in. Want ook aan consumentenzijde gaat er wat veranderen. Die zal meer prijsgevoelig zijn en minder gaan uitgeven aan luxere (food) producten. Per saldo zal daardoor vooral de goedkopere supermarkt profiteren met een verwachte groei van bijna 3 procent in 2021.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Ruim 450 exposanten en 16.757 bezoekers bezochten tijdens de afgelopen dagen Gastvrij Rotterdam. Daarmee is het eerdere record in 2019 met 16.303 bezoekers verslagen en werd de horecavakbeurs afgelopen dagen in Rotterdam Ahoy de grootste editie tot nog toe.

Lees bericht


SIAL Paris komt met nieuwe digitale catalogus

Vakbeurzen – SIAL Paris, internationale vakbeurs die van 15 tot en met 19 oktober wordt gehouden,  komt met een nieuwe digitale catalogus. Op de CXMP marktplaats treft de gebruiker een overzicht aan van ruim 7.000 aanwezige exposanten en hun producten. De digitale catalogus moet een hulpmiddel zijn voor exposanten en bezoekers om 365 dagen van het jaar commercieel in contact te zijn.

Lees bericht

‘Gastvrij Rotterdam moet vastigheid bieden in onzekere tijden’

Interview - Gastvrij Rotterdam had bij de editie van vorig jaar het geluk dat ze plaatsvond in een periode dat de coronamaatregelen werden versoepeld. Toch schaalde de beursorganisatie de veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers niet af. ‘We hadden van tevoren afgesproken om de beurs veilig te organiseren voor deelnemers en bezoekers en dat hebben we gedaan’, aldus beursorganisator Robert Melaard aan...

Lees berichtJoin Program wint contract campus Booking.com

Catering - Booking.com kiest voor cateringvernieuwer Join Program om het complete voedsel- en drank aanbod te produceren en faciliteren voor het nieuwe kantoor. Booking.com verhuist in 2023 naar een nieuwe campus en heeft in Join Program de partner gevonden om ervoor te zorgen dat alle HQ-medewerkers zich thuis gan voelen.

Lees bericht

PLUS verruimt assortiment biologische melk

Supermarkt - Sinds juni 2021 is alle dagverse melk, karnemelk en yoghurt in een literpak en halve literpak van het PLUS huismerk, standaard biologisch. Deze week zet PLUS een volgende grote stap: alle anderhalve- en twee literpakken dagverse melk zijn ook standaard biologisch.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid