Drie op de vijf horecamedewerkers overweegt ontslag
Onderzoek - Drie op de vijf horecamedewerkers overwegen hun baan op te zeggen, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder horecamedewerkers. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal verdrievoudigd.
Uit nieuw internationaal onderzoek van Quinyx blijkt dat 60 procent van de horecamedewerkers overweegt om van baan te wisselen of hun huidige baan op te zeggen. Het onderzoek is uitgevoerd in april 2024 onder 1.574 eerstelijnsmedewerkers, waaronder 317 horecamedewerkers. Het percentage dat van baan wil wisselen is ruim verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, toen overwoog nog 18 procent van de horecamedewerkers om hun baan op te zeggen.
De resultaten tonen een duidelijke behoefte aan betere compensatie en werkomstandigheden. De belangrijkste redenen voor medewerkers om een baanwissel te overwegen zijn:
- Een hoger salaris (49%)
- Het gevoel van onderwaardering door de werkgever (30%)
- Geen doorgroeimogelijkheden (29%)
- Werkomgeving niet prettig vinden (10%)
- Het gevoel van stress op het werk (10%).
De resultaten bekijkend is Quinyx-CEO Erik Fjellborg van mening dat de horecabranche dringend actie moet ondernemen om de waardering en de werkvoorwaarden van hun personeel te verbeteren. "Het bieden van flexibele werktijden en betere carrièremogelijkheden kan helpen het personeelsverloop te verminderen en de betrokkenheid te verhogen."
Jonge werknemers
Jongere horecamedewerkers tonen een grotere bereidheid om van baan te wisselen, zo geeft 64 procent van de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar dit aan. Bij medewerkers boven de 54 jaar is dit aanzienlijk minder (33%). De redenen die horecamedewerkers noemen om hun baan op te zeggen, komen overeen met de redenen als die juist hun betrokkenheid op hun werk zouden vergroten. 62 procent aan dat hun inzet vergroot zou worden bij een hoger salaris en voor 22 procent geldt dit als er betere doorgroeimogelijkheden zouden zijn. Daarnaast vergroten een flexibeler werkrooster (19%) en een minder stressvolle werkomgeving (23%) de betrokkenheid op het werk.
Bron: Quinyx/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Ad Schaap en Kaj Gorgels starten samen Drippy’s
Horecaconcept - Kaj Gorgels, bekend van YouTube en tv-presentator, start samen met horecaondernemer en CEO van De Beren Ad Schaap en culinair influencer Colin Knopper hamburgerrestaurant Drippy’s. Het horecabedrijf is gevestigd aan het Stadhuisplein in Rotterdam.
Lees berichtVakprijs voor Restaurant Spetters in Breskens
Verkiezing - Restaurant Spetters in Breskens is uitgeroepen tot Restaurant van het Jaar door restaurantvereniging JRE-Nederland. Het Zeeuwse restaurant van topkok Laurent Smallegange kreeg de vakprijs toegekend tijdens het Eindejaarsdiner van JRE-Nederland in Maastricht.
Lees berichtKHN bereikt akkoord over nieuwe Horeca-cao
Personeel - KHN is samen met FNV Horeca een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Er lag al een overeenkomst tussen beide partijen, maar maandag werd bekend dat de achterban van FNV Horeca ook akkoord is.
Lees berichtNederlands Culinair Team wint Zilver en Sustainability Award
Wedstrijd - Het Nederlands Culinair Team, vertegenwoordigd door Tom Lamers en Tim Hoppe, heeft afgelopen week zilver en de Sustainability Award gewonnen tijdens de finale van de Global Chef Challenge in Singapore. Deze wedstrijd werd georganiseerd door het chef-netwerk Worldchefs.
Lees berichtEssense nieuwe high-end cateraar in eventcatering
Eventcatering – Chef-koks Jeroen Robberegt en Jasper Gronert hebben de handen ineen geslagen en zijn een nieuw avontuur aangegaan in de eventcatering met het bedrijf Essense. Met het high-end cateringbedrijf willen zij een nieuwe norm neerzetten op het gebied van culinaire evenementen.
Lees bericht‘Meer mensen dan ooit werkzaam in de horeca’
Analyse - Nieuwe cijfers uit de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector laten zien dat het aantal mensen dat werkzaam is in de horeca een recordhoogte heeft bereikt. Het totaal aantal dienstverbanden komt in 2023 uit op 517.000.
Lees bericht