Dutch Food Week 2019 sluit af met World Food Day


Actieweek - De Dutch Food Week wordt vandaag 17 oktober afgesloten met World Food Day. Op deze internationale bewustwordingsdag moet het voedsel en de productie ervan centraal worden gesteld. Want om de voedselvoorziening in de toekomst overeind te houden met steeds meer planeetbewoners is een traject met uitdagingen. In het kader van de Dutch Food Week waren er tal van activiteiten. Soms zichtbaar en soms ook niet. In Ede, waar eerder de aftrap van de actieweek plaatsvond, zaten op woensdag diverse voedselprofessionals, wetenschappers en de overheid bij elkaar om over de rol van Nederland te spelen in het realiseren van Sustainable Development Goal 2: #zerohunger in 2030. Een doelstelling waaraan Nederland zich als een van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, heeft gecommitteerd, maar waarover  verder, bij een breder publiek, nog weinig bekend is. Ja, dat het handelt over 820 miljoen mensen waar voldoende en goede voeding nog een ver-van-mijn-bed-show is. En ja, dat het bieden van voedselzekerheid voor alle mensen op de wereld topprioriteit is, maar over de vraag ‘hoe dat te realiseren?’ is weinig bekend. Oplossingen Voorafgaand aan de bewustwordingsdag werd in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook een etentje tegen de honger gehouden. De 500 gasten die daar gisteravond aan tafel schoven bogen zich eveneens over  de oplossingen om #zerohunger te bereiken. Symbolische gerechten van internationale gastchef Selassie Atadika en Nederlandse chef-koks Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Yvette van Boven, Nadia Zerouali en Ralph Dahlhaus moesten ons laten zien hoe wij in onze dagelijkse voedselkeuzes kunnen bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. Ook daarin kwamen de lokaal en seizoensgebonden producten als een oplossing naar voren, terwijl dat vanuit verschillende oogpunten niet per se duurzamer of beter hoeft te zijn. Laat staan een bijdrage levert aan de voedselvoorziening op wereldschaal. En dat er een betere balans moet komen tussen plantaardige- en dierlijke eiwitten is discussiepunt waarover ook al veel gezegd is. De trend naar meer plantaardig is ook al ingezet en zal de komende jaren zeker een versnelling gaat krijgen. Maar echte oplossingen zouden meer moeten zitten in het opschalen of uitbreiden van initiatieven zoals Instock en De Verspillingsfabriek. Initiatieven die op commerciële basis zijn geschoeid, maar met een duidelijke missie, namelijk het tegengaan van voedselverspilling hier. Bron: @FoodClicks Actieweek - De Dutch Food Week wordt vandaag 17 oktober afgesloten met World Food Day. Op deze internationale bewustwordingsdag moet het voedsel en de productie ervan centraal worden gesteld. Want om de voedselvoorziening in de toekomst overeind te houden met steeds meer planeetbewoners is een traject met uitdagingen. In het kader van de Dutch Food Week waren er tal van activiteiten. Soms zichtbaar en soms ook niet. In Ede, waar eerder de aftrap van de actieweek plaatsvond, zaten op woensdag diverse voedselprofessionals, wetenschappers en de overheid bij elkaar om over de rol van Nederland te spelen in het realiseren van Sustainable Development Goal 2: #zerohunger in 2030. Een doelstelling waaraan Nederland zich als een van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, heeft gecommitteerd, maar waarover  verder, bij een breder publiek, nog weinig bekend is. Ja, dat het handelt over 820 miljoen mensen waar voldoende en goede voeding nog een ver-van-mijn-bed-show is. En ja, dat het bieden van voedselzekerheid voor alle mensen op de wereld topprioriteit is, maar over de vraag ‘hoe dat te realiseren?’ is weinig bekend. Oplossingen Voorafgaand aan de bewustwordingsdag werd in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook een etentje tegen de honger gehouden. De 500 gasten die daar gisteravond aan tafel schoven bogen zich eveneens over  de oplossingen om #zerohunger te bereiken. Symbolische gerechten van internationale gastchef Selassie Atadika en Nederlandse chef-koks Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Yvette van Boven, Nadia Zerouali en Ralph Dahlhaus moesten ons laten zien hoe wij in onze dagelijkse voedselkeuzes kunnen bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. Ook daarin kwamen de lokaal en seizoensgebonden producten als een oplossing naar voren, terwijl dat vanuit verschillende oogpunten niet per se duurzamer of beter hoeft te zijn. Laat staan een bijdrage levert aan de voedselvoorziening op wereldschaal. En dat er een betere balans moet komen tussen plantaardige- en dierlijke eiwitten is discussiepunt waarover ook al veel gezegd is. De trend naar meer plantaardig is ook al ingezet en zal de komende jaren zeker een versnelling gaat krijgen. Maar echte oplossingen zouden meer moeten zitten in het opschalen of uitbreiden van initiatieven zoals Instock en De Verspillingsfabriek. Initiatieven die op commerciële basis zijn geschoeid, maar met een duidelijke missie, namelijk het tegengaan van voedselverspilling hier. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen

Voedselverspilling  – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.

Lees bericht


Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht

Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht

Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees bericht



InstockMarket ontvangt B Corp-certificering

Certificering - InstockMarket, de duurzame horecagroothandel, laat weten dat het bedrijf officieel een B Corp is. Om deze erkenning te verdienen, moet een organisatie voldoen aan strenge normen op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid