Dutch Food Week 2019 sluit af met World Food Day


Actieweek - De Dutch Food Week wordt vandaag 17 oktober afgesloten met World Food Day. Op deze internationale bewustwordingsdag moet het voedsel en de productie ervan centraal worden gesteld. Want om de voedselvoorziening in de toekomst overeind te houden met steeds meer planeetbewoners is een traject met uitdagingen. In het kader van de Dutch Food Week waren er tal van activiteiten. Soms zichtbaar en soms ook niet. In Ede, waar eerder de aftrap van de actieweek plaatsvond, zaten op woensdag diverse voedselprofessionals, wetenschappers en de overheid bij elkaar om over de rol van Nederland te spelen in het realiseren van Sustainable Development Goal 2: #zerohunger in 2030. Een doelstelling waaraan Nederland zich als een van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, heeft gecommitteerd, maar waarover  verder, bij een breder publiek, nog weinig bekend is. Ja, dat het handelt over 820 miljoen mensen waar voldoende en goede voeding nog een ver-van-mijn-bed-show is. En ja, dat het bieden van voedselzekerheid voor alle mensen op de wereld topprioriteit is, maar over de vraag ‘hoe dat te realiseren?’ is weinig bekend. Oplossingen Voorafgaand aan de bewustwordingsdag werd in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook een etentje tegen de honger gehouden. De 500 gasten die daar gisteravond aan tafel schoven bogen zich eveneens over  de oplossingen om #zerohunger te bereiken. Symbolische gerechten van internationale gastchef Selassie Atadika en Nederlandse chef-koks Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Yvette van Boven, Nadia Zerouali en Ralph Dahlhaus moesten ons laten zien hoe wij in onze dagelijkse voedselkeuzes kunnen bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. Ook daarin kwamen de lokaal en seizoensgebonden producten als een oplossing naar voren, terwijl dat vanuit verschillende oogpunten niet per se duurzamer of beter hoeft te zijn. Laat staan een bijdrage levert aan de voedselvoorziening op wereldschaal. En dat er een betere balans moet komen tussen plantaardige- en dierlijke eiwitten is discussiepunt waarover ook al veel gezegd is. De trend naar meer plantaardig is ook al ingezet en zal de komende jaren zeker een versnelling gaat krijgen. Maar echte oplossingen zouden meer moeten zitten in het opschalen of uitbreiden van initiatieven zoals Instock en De Verspillingsfabriek. Initiatieven die op commerciële basis zijn geschoeid, maar met een duidelijke missie, namelijk het tegengaan van voedselverspilling hier. Bron: @FoodClicks Actieweek - De Dutch Food Week wordt vandaag 17 oktober afgesloten met World Food Day. Op deze internationale bewustwordingsdag moet het voedsel en de productie ervan centraal worden gesteld. Want om de voedselvoorziening in de toekomst overeind te houden met steeds meer planeetbewoners is een traject met uitdagingen. In het kader van de Dutch Food Week waren er tal van activiteiten. Soms zichtbaar en soms ook niet. In Ede, waar eerder de aftrap van de actieweek plaatsvond, zaten op woensdag diverse voedselprofessionals, wetenschappers en de overheid bij elkaar om over de rol van Nederland te spelen in het realiseren van Sustainable Development Goal 2: #zerohunger in 2030. Een doelstelling waaraan Nederland zich als een van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, heeft gecommitteerd, maar waarover  verder, bij een breder publiek, nog weinig bekend is. Ja, dat het handelt over 820 miljoen mensen waar voldoende en goede voeding nog een ver-van-mijn-bed-show is. En ja, dat het bieden van voedselzekerheid voor alle mensen op de wereld topprioriteit is, maar over de vraag ‘hoe dat te realiseren?’ is weinig bekend. Oplossingen Voorafgaand aan de bewustwordingsdag werd in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook een etentje tegen de honger gehouden. De 500 gasten die daar gisteravond aan tafel schoven bogen zich eveneens over  de oplossingen om #zerohunger te bereiken. Symbolische gerechten van internationale gastchef Selassie Atadika en Nederlandse chef-koks Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Yvette van Boven, Nadia Zerouali en Ralph Dahlhaus moesten ons laten zien hoe wij in onze dagelijkse voedselkeuzes kunnen bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. Ook daarin kwamen de lokaal en seizoensgebonden producten als een oplossing naar voren, terwijl dat vanuit verschillende oogpunten niet per se duurzamer of beter hoeft te zijn. Laat staan een bijdrage levert aan de voedselvoorziening op wereldschaal. En dat er een betere balans moet komen tussen plantaardige- en dierlijke eiwitten is discussiepunt waarover ook al veel gezegd is. De trend naar meer plantaardig is ook al ingezet en zal de komende jaren zeker een versnelling gaat krijgen. Maar echte oplossingen zouden meer moeten zitten in het opschalen of uitbreiden van initiatieven zoals Instock en De Verspillingsfabriek. Initiatieven die op commerciële basis zijn geschoeid, maar met een duidelijke missie, namelijk het tegengaan van voedselverspilling hier. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws





AH komt met Verspil-mij-niet zakje in strijd tegen verspilling

Formulenieuws – Naast een landelijke uitrol van het initiatief 'Brood van gisteren' tegen voedselverspilling, komt Albert Heijn met het Verspil-me-niet zakje en gaat de supermarktketen producten tegen de houdbaarheidsdatum ‘dynamisch afprijzen’. AH zet daarmee een volgende stap in de strijd tegen het verspillen van voedsel.

Lees bericht


60 miljoen boterhammen redden tijdens Verspillingsvrije Week

Actie – Wat zorgvuldiger omgaan met brood en broodproducten, kan in een week tijd 60 miljoen boterhammen besparen. Dat is ook de inzet van bakkers en supermarkten die meedoen aan de campagne van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling om broodverspilling onder consumenten te voorkomen, tijdens de nationale Verspillingsvrije Week van 7 tot en met 13 september.

Lees bericht




© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid