Economie krimpt met ongekende 8,5 procent in tweede kwartaal 2020


Marktcijfers – De economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke daling heeft zich nog niet eerder voorgedaan, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek dat vandaag de cijfers naar buiten bracht.

De daling van het bruto binnenlands product (bbp) is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gedaalde consumptie door huishoudens. Verder namen ook de investeringen en het handelssaldo sterk af. De krimp in Nederland was wel kleiner dan gemiddeld in de eurozone en in de ons omringende landen.

Consumenten hebben in het tweede kwartaal 11,8 procent minder besteed dan in het tweede kwartaal van 2019. Ze gaven vooral veel minder uit aan horeca, recreatie en cultuur, vervoer en communicatie, en zorg. Ook gaven consumenten minder uit aan kleding, auto’s en motorbrandstoffen. Aan voedingsmiddelen, woninginrichting en elektrische apparaten hebben ze meer besteed.

In een online toelichting op de cijfers, sprak hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS was een kolossale schade aan de economie als gevolg van de coronamaatregelen in de afgelopen twee kwartalen met in totaal 10 procent krimp. Een krimp die zelfs in de jaren dertig niet is gezien. De krimp houdt volgens de econoom ook nog wel even aan. “Want sinds de horeca weer open is, is het nog steeds niet druk op de terrassen en in de horecalocaties.” Mensen kiezen er voor om bepaalde dingen anders te doen dan voorheen. Voor een deel hangt dat samen met de beperkingen die mensen zichzelf opleggen om besmetting te voorkomen en tegen te gaan.

Ongekende krimp

De productie van de handel, vervoer en horeca lag 16,6 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de horeca en de vervoerssector hadden te maken met een ongekende krimp. In de vervoerssector was het beeld voor de luchtvaart en luchtvaardiensten gitzwart, aldus het CBS. Het sluiten van een groot deel van de horeca op 15 maart 18.00 uur en de heropening op 1 juni met restricties, zorgden er voor dat ook deze sector harde klappen kreeg. De hotels deden het, volgens de CBS-cijfers, een stuk slechter dan de andere logiesaccommodaties zoals kampeerterreinen, vakantiehuisjes, bungalowparken en jeugdherbergen. Bij deze groep zijn de inkomsten uit vaste standplaatsen immers onverminderd doorgelopen, en konden bezoekers in sommige gevallen zelfs nog gebruik maken van de faciliteiten, zoals vakantiehuisjes e.d. Ook kozen mensen, als ze al op vakantie gingen, vaker voor vakantie in eigen land. Wat de eet- en drinkgelegenheden betreft, werd door inventief ingrijpen van ondernemers de schade ook nog enigszins beperkt gehouden, aldus het CBS. Een aantal horecaondernemers vond vrij snel oplossingen om hun zaak coronaproof te maken en veel restaurants pakten nieuwe initiatieven op zoals het starten met maaltijdverstrekking en afhaal.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Regionale aanpak vraagt vroege sluiting horeca Randstad

Coronamaatregelen – De horecabedrijven in het westen van het land moeten eerder dicht en het maximum aantal mensen in feestzaal gaat terug van honderd naar vijftig. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de persconferentie van vrijdagavond van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Lees bericht


Horecabezoek in juli en augustus weer bijna op oude niveau

Onderzoek - Één zwaluw maakt nog geen zomer, maar lichtpuntjes zijn er wel. Doordat veel mensen de vakantie in eigen land hebben doorgebracht en het mooie terrasweer, hebben veel mensen de weg naar de horecabedrijven weer weten te vinden. Niet alleen de jongeren, maar ook de groep ouder dan 50 jaar.

Lees bericht

Rabobank ziet horeca in derde kwartaal opveren

Analyse – De Nederlandse economie herstelt zich traag van alle beperkende coronamaatregelen, maar toch ziet de Rabobank ook lichtpuntjes. In een maandag verschenen rapport verwacht de bank dat de horecaomzet in het derde kwartaal opveert. Maar of die doorzet is de vraag. Veel zal afhangen van het vertrouwen van de consument, want die is nog erg voorzichtig.

Lees bericht

KHN: ‘Veel hotels structureel verliesgevend’

otels – Met uitzondering van de hotels aan de Nederlandse kust en de traditionele binnenlandse toeristische bestemmingen, draaien de meeste hotels structureel verliesgevend. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zitten de meeste hotels met een bezettingsgraad sinds juni van amper 60 tot 70 procent.

Lees bericht


© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid