Eetomgeving in ziekenhuizen wordt steeds gezonder


Aanbod wordt op tal van plaatsen steeds gezonder. Zo ook bij Erasmus MC in Rotterdam

Zorg – Een twintigtal ziekenhuizen, dat de intentieverklaring ‘Goede Zorg Proef Je’ had getekend en werk ging maken van een gezonde eetomgeving, is daarin geslaagd. Het aanbod dat binnen de Schijf van Vijf valt, is in anderhalf jaar tijd van minder dan 50% naar boven de 70% gegaan. Het project wordt nu verder uitgebreid. Bestuurders van nog eens 20 ziekenhuizen en zorginstellingen tekenden vandaag om in 2025 de doelen van het Nationaal Preventieakkoord te behalen.

De twintig ziekenhuizen hadden eerder de intentieverklaring getekend om versneld een gezond voedingsaanbod te realiseren voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Zij vormden als groep de zogenaamde Voorhoedeziekenhuizen. De afgelopen anderhalf jaar hebben zij een grote verschuiving gemaakt naar een gezonder aanbod met meer groente en fruit, meer bruin- en volkorenbrood en meer gezonde alternatieven voor gefrituurde snacks.

Eerste resultaten

De eerste bevindingen zijn dinsdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Er zijn veel vernieuwingen doorgevoerd bij de patiënten-maaltijdservices en de patiënt merkt het gezondere aanbod door bijvoorbeeld meer groenten en vegetarische gerechten en meer gezondere opties. Ook hebben alle (voorhoede)ziekenhuizen in het personeelsrestaurant een voedingsaanbod dat voor 70% voldoet aan de Schijf van Vijf. Miriam Haagh van het Nationaal Preventieakkoord thematafel Overgewicht: “Ik feliciteer met trots de voorhoedeziekenhuizen met hun behaalde resultaat en wens de ziekenhuizen en zorginstellingen die nu tekenen voor Gezond 2025 veel succes. We liggen met deze beweging op koers en gaan ervanuit dat in 2025 de helft van de ziekenhuizen een gezond aanbod heeft. Dit is een ontzettend grote verschuiving in korte tijd, maar er is ook nog veel inzet nodig om het verder te optimaliseren en te borgen. We hopen dat deze trend in de zorginstellingen als vliegwiel werkt en ook andere sectoren in de maatschappij inspireert, zodat gezond de norm wordt. Dit vraagt samenwerking en uitwisseling met cateraars, leveranciers en producenten.”

Stimuleren gezonde keuze

Marjolein de Jong, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei: "Het gaat verder dan zomaar wat snacks of snoep uit he assortiment halen. Mensen moeten gestimuleerd worden om de goede keuze te maken door bijvoorbeeld meer gezonde producten aan te bieden, die aantrekkelijk te presenteren en door prijsbeleid.” Menrike Menkveld-Beukers, directeur Alliantie Voeding in de Zorg vult aan: “De ziekenhuizen die deelnemen aan Goede Zorg Proef Je werken samen en wisselen informatie en ervaringen uit. Ze delen best-practices en we ontwikkelen tools zoals factsheets en stappenplannen. Dat maakt het voor nieuwe partijen die nog aan het begin staan makkelijker om de omslag te maken. “En er is op meerdere fronten verandering nodig. Er is behoefte aan alternatieven voor snacks en producten met minder suiker en zout, daarover zijn we in overleg met de producenten en leveranciers. Nu de vraag naar gezonde producten toeneemt, hopen we op meer en snellere innovatie. Daarnaast kunnen de maatregelen, zoals geen btw op groente en fruit, verder bijdragen aan een gezond aanbod.”

Bron: Goede Zorg Proef je/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Succesvolle #SAMENZIJN-zorgconcerten van Willeke Alberti

Zorg - Weinig bezoek, veel overuren en een groot tekort aan samenzijn, de bewoners en het medewerkers van zorglocaties hebben een pittige tijd achter de rug. Knorr Professional en de Willeke Alberti Foundation hebben de gemiste gezelligheid ingehaald met maar liefst 6 succesvolle #SAMENZIJN-concerten voor de zorg.

Lees bericht


Sligro terug op omzetniveau van voor corona

Groothandel – Sligro wist in de eerste drie maanden van dit jaar de omzet naar een niveau te brengen van voor de coronamaatregelen. Weliswaar viel de omzet in catering nog wat tegen, maar daar tegenover stond een verdere groei in bezorging aan bedrijven.

Lees bericht

Transparante Food&i toont opdrachtgevers de eigen winst

Catering - Het cateringconcept Food&i startte bij het begin van de coronauitbraak als een nieuwe manier van serviceverlening. Niet alleen flexibel, maar vooral ook inzetbaar op een gezondere en duurzame manier van cateren. Daarnaast ook nog eens heel transparant in alles, omdat de opdrachtgever precies weet wat de cateraar verdient. De eigenaren van Facilicom geloofden erin en durfden het...

Lees bericht

Erasmus MC doet gezonde voedingspilot met Health Food Wall

Zorg - De eerste Health Food Wall is nog altijd te zien op Schiphol. Sterker nog: het contract is net verlengd. Maar verder leek het een beetje stil rondom de vendingautomaat met gezonde producten. Totdat Erasmus MC in Rotterdam zich meldde met de installatie van vier automaten als pilot voor een periode van zes maanden.

Lees bericht


Dagbesteding zorgorganisatie Triade Vitree bij Telesuper

Zorg - Sinds kort werken er cliënten van zorgorganisatie Triade Vitree bij Telesuper. Vol enthousiasme storten de cliënten zich op de taken in het distributiecentrum. Voor beide partijen een win-win-situatie: Telesuper is blij met de extra handjes en Triade Vitree met de ervaring die de cliënten opdoen.

Lees bericht

Knorr Professional geeft zes zorgconcerten met Willeke Alberti weg

Actie - ‘Samen zijn is samen lachen, samen huilen. Leven door dichtbij elkaar te zijn’, zingt Willeke Alberti in haar hit Samen Zijn. Maar voor samenzijn en nabijheid was het afgelopen jaar maar weinig ruimte in de ouderenzorg, psychiatrische zorg en gehandicaptenzorg. Daarom brengt Knorr Professional met de #SAMENZIJN zorgconcerten wat welverdiende gezelligheid voor bewoners en zorgpersoneel.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid