Faillissementsgraad horeca daalt, maar zorgen blijven


Oplopende kosten, personeelstekorten en gestegen huur- en energielasten blijven structurele uitdagingen voor horecaondernemers

Analyse - De horeca blijft ook in juli de sector met de hoogste faillissementsgraad in Nederland. Hoewel het aantal faillissementen onder horecabedrijven flink is gedaald ten opzichte van vorig jaar, blijft het risico op faillissement in de branche aanzienlijk hoger dan in andere sectoren.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal gingen in juli 2025, 299 bedrijven failliet. Dat zijn er 109 minder dan in dezelfde maand een jaar eerder en een daling van 27 procent. De landelijke faillissementsgraad kwam daarmee uit op 8,1 per 100.000 bedrijven, het laagste niveau van het jaar. In juli 2024 lag dat cijfer nog op 11,3.

Horeca hoger risico

Binnen de horeca lag de faillissementsgraad in juli op 35,1 per 100.000 bedrijven. Hoewel dat een forse daling is ten opzichte van een jaar eerder, toen het cijfer nog op 58,1 stond, is de sector nog altijd het zwaarst getroffen. Volgens het CBS biedt de faillissementsgraad een betrouwbaarder beeld dan het absolute aantal faillissementen, omdat het rekening houdt met het aantal actieve bedrijven per sector. Die vergelijking toont aan dat horecabedrijven bovengemiddeld kwetsbaar blijven, volgens het CBS.

Brede daling

De daling van het totale aantal faillissementen is onderdeel van een bredere trend. Sinds de piek van 24,8 faillissementen per 100.000 bedrijven in maart 2015, is het aantal faillissementen structureel afgenomen. In augustus 2021 werd zelfs een laagterecord van 3,4 bereikt. Sindsdien is het cijfer weer opgelopen, maar de recente cijfers wijzen mogelijk op een nieuwe fase van stabilisatie. Toch klinkt er geen hosannastemming binnen de sector, zo laat het CBS weten. Oplopende kosten, personeelstekorten en gestegen huur- en energielasten blijven structurele uitdagingen voor horecaondernemers. Zeker kleinere bedrijven hebben vaak weinig financiële buffers en zijn daardoor gevoeliger voor dergelijke ontwikkelingen.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Horecava 2026 draait om betaalbare luxe

Vakbeurzen - De komende editie van Horecava, van 12 tot en met 15 januari 2026 in RAI Amsterdam, staat voor een belangrijk deel in het teken van ‘betaalbare luxe’. De vakbeurs richt zich dit jaar vooral op hoe horecaondernemers hoogwaardige gastbeleving kunnen blijven bieden in een tijd van stijgende kosten, personeelstekorten en veranderende gastverwachtingen.

Lees bericht

Koreaanse keuken breekt definitief door

Onderzoek - Na K-pop en K-beauty is het nu K-Food dat Nederland in rap tempo verovert. De Koreaanse keuken is uitgegroeid van niche tot mainstream, volgens nieuw onderzoek van Motivaction. Uit de gegevens blijkt dat inmiddels 40% van de Nederlanders al eens een Koreaans gerecht geproefd. 10% van de mensen eet zelfs maandelijks een Koreaans gerecht.

Lees bericht



Startende horecaondernemers vaak te laat met btw-aangifte

Ondernemerschap - Startende ondernemers, waaronder veel horecabedrijven, dienen opvallend vaak hun btw-aangifte te laat in. Volgens de Belastingdienst kwam in 2024 10 procent van de btw-aangiften van alle startende ondernemers te laat binnen. Wie te laat indient of betaalt, riskeert een boete.

Lees bericht




© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid