FNLI-monitor: ‘COVID-19 forse klap voor out of home-leveranciers’


Analyse – De jaarlijkse ‘Monitor Levensmiddelenindustrie’ van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) laat een onverminderd groot belang zien van de sector voor de economie van Nederland. Maar dat is 2019. Het jaar 2020 geeft een heel ander beeld. Vooral leveranciers in de out-of-homemarkt krijgen forse klappen.

Uit de eerste cijfers – op basis van een enquête onder leden van de FNLI – blijkt dat een deel van de bedrijven in de levensmiddelenindustrie stevig is geraakt door de coronacrisis. Vooral bedrijven die aan horeca of andere out of home-kanalen leveren, hebben het eerste halfjaar van 2020 te maken gehad met een sterke daling van de omzet, productie, export en winst, zo is te lezen in de analyse.

Productiegroei zet door in 2019

Met een productieaandeel van 21% in de totale industriële productie, is de voedings- en drankensector de grootste industriële sector in Nederland. De productiewaarde bedroeg 70,6 miljard euro in 2019; een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2018. Ter vergelijking: de groei in de afgelopen vijf jaar bedroeg jaarlijks gemiddeld 2,5 procent. De bruto toegevoegde waarde steeg met 5 procent naar 14,2 miljard euro. De totale werkgelegenheid is in 2019 gestegen naar 149.000 banen. Dit geeft aan dat de industrie een sterke en stabiele factor is voor de Nederlandse economie.

Productie draait op hoog niveau

De jaarlijkse monitor – opgesteld door economisch onderzoeks- en adviesbureau Decisio in opdracht van de FNLI – laat de belangrijkste ontwikkelingen zien binnen de levensmiddelenindustrie van vóór de COVID-19-pandemie. Voor 2020 geldt dat de pandemie een flinke economische impact heeft gehad. Producenten die aan horeca of andere out of home-kanalen leveren hebben de eerste zes maanden van 2020 hun omzet, productie, export en winst sterk terug zien lopen. Het gaat daarbij om ondernemers die leveren aan bijvoorbeeld restaurants, cateraars, pompshops of kiosken.

De ‘Monitor Levensmiddelenindustrie’ is digitaal beschikbaar via www.fnli.nl.

Bron: FNLI/FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Ondanks corona meer aandacht voor verduurzaming

Rapport - In de voedingsmiddelensector laten 105 bedrijven hun vorderingen zien op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de vorige periode, blijkt uit de jaarrapportage 2019 - 2020 van het Convenant Voedingsmiddelen. Ondanks de coronacrisis hebben meer bedrijven er werk van gemaakt om risico’s in hun ketens te identificeren en aan te...

Lees berichtFNLI signaleert ‘stevige pijn’ bij horeca- en cateringproducenten

Onderzoek -  Voedselproducenten  die aan de horeca of andere out of home-kanalen leveren, zoals de cateringsector, hebben hun omzet tot wel 70% zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en aangesloten brancheorganisaties.

Lees bericht

FNLI: nieuwe maatregelen zijn klap voor foodsector

Industrie - De nieuwe maatregelen en de gedeeltelijke lockdown komen hard aan bij bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)  begrijpt de maatregelen van het kabinet in het brede belang van de volksgezondheid. Maar dit ingrijpen betekent wel dat de bedrijven opnieuw een klap te verduren krijgen. Ook zijn er zorgen over oplopend ziekteverzuim en testcapaciteit.

Lees bericht


Annemarieke de Haan (Unilever) nieuwe voorzitter FNLI

Benoeming - Annemarieke de Haan (Unilever) is door het bestuur van de FNLI benoemd tot nieuwe voorzitter van de FNLI. Zij volgt vanaf 1 januari 2021 Bas Alblas op, die aan het einde van dit jaar - na drie jaar voorzitterschap bij de FNLI - afscheid neemt vanwege zijn vertrek als CEO bij Lamb Weston/Meijer. Daarnaast heeft het FNLI-bestuur Bas Roelofs ...

Lees bericht

Directeur Marian Geluk vertrekt bij de FNLI

Persoonlijk - Directeur Marian Geluk vertrekt per 1 oktober bij de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de koepelorganisatie en belangenbehartiger voor verwerkende en importerende bedrijven en branches in de Nederlandse levensmiddelenindustrie.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid