FNLI-monitor: ‘COVID-19 forse klap voor out of home-leveranciers’

Analyse – De jaarlijkse ‘Monitor Levensmiddelenindustrie’ van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) laat een onverminderd groot belang zien van de sector voor de economie van Nederland. Maar dat is 2019. Het jaar 2020 geeft een heel ander beeld. Vooral leveranciers in de out-of-homemarkt krijgen forse klappen.
Uit de eerste cijfers – op basis van een enquête onder leden van de FNLI – blijkt dat een deel van de bedrijven in de levensmiddelenindustrie stevig is geraakt door de coronacrisis. Vooral bedrijven die aan horeca of andere out of home-kanalen leveren, hebben het eerste halfjaar van 2020 te maken gehad met een sterke daling van de omzet, productie, export en winst, zo is te lezen in de analyse.
Productiegroei zet door in 2019
Met een productieaandeel van 21% in de totale industriële productie, is de voedings- en drankensector de grootste industriële sector in Nederland. De productiewaarde bedroeg 70,6 miljard euro in 2019; een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2018. Ter vergelijking: de groei in de afgelopen vijf jaar bedroeg jaarlijks gemiddeld 2,5 procent. De bruto toegevoegde waarde steeg met 5 procent naar 14,2 miljard euro. De totale werkgelegenheid is in 2019 gestegen naar 149.000 banen. Dit geeft aan dat de industrie een sterke en stabiele factor is voor de Nederlandse economie.
Productie draait op hoog niveau
De jaarlijkse monitor – opgesteld door economisch onderzoeks- en adviesbureau Decisio in opdracht van de FNLI – laat de belangrijkste ontwikkelingen zien binnen de levensmiddelenindustrie van vóór de COVID-19-pandemie. Voor 2020 geldt dat de pandemie een flinke economische impact heeft gehad. Producenten die aan horeca of andere out of home-kanalen leveren hebben de eerste zes maanden van 2020 hun omzet, productie, export en winst sterk terug zien lopen. Het gaat daarbij om ondernemers die leveren aan bijvoorbeeld restaurants, cateraars, pompshops of kiosken.
De ‘Monitor Levensmiddelenindustrie’ is digitaal beschikbaar via www.fnli.nl.
Bron: FNLI/FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Ronald Prince van Royal Smilde nieuwe voorzitter FNLI
Benoeming - Ronald Prince (CEO, Royal Smilde) is door het bestuur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) benoemd tot nieuwe voorzitter van de FNLI. Hij volgt vanaf 1 september 2022 Annemarieke de Haan op, die afscheid neemt als voorzitter van de FNLI vanwege haar nieuwe rol binnen Unilever als General Manager Home Care in Zuidoost-Azië.
Lees berichtGS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes
Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...
Lees berichtZonnebloemolie soms vervangen door plantaardige oliën
Grondstoffen - De beschikbaarheid van zonnebloemolie op de wereldmarkt heeft consequenties voor de productie van talloze producten. Sommige bedrijven moeten als gevolg van de beschikbaarheid overschakelen naar plantaardige oliën.
Lees berichtFNLI wil duidelijkheid kabinet over invoering Nutri-Score
Actie – De belangenorganisatie voor de levensmiddelenindustrie, de FNLI, wil dat haar leden zo snel mogelijk over kunnen gaan tot het gebruik van het logo en roept de overheid daarom op om snel met een concrete en definitieve introductiedatum te komen.
Lees berichtNederlander Dirk Jacobs benoemd tot DG FoodDrinkEurope
Benoeming - De Nederlander Dirk Jacobs is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe Directeur-Generaal van FoodDrinkEurope, de koepelorganisatie van de Europese voedingsindustrie. De sector is de grootste maaksector van de Europese Unie (EU) en is gevestigd in Brussel.
Lees berichtOndanks corona meer aandacht voor verduurzaming
Rapport - In de voedingsmiddelensector laten 105 bedrijven hun vorderingen zien op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de vorige periode, blijkt uit de jaarrapportage 2019 - 2020 van het Convenant Voedingsmiddelen. Ondanks de coronacrisis hebben meer bedrijven er werk van gemaakt om risico’s in hun ketens te identificeren en aan te...
Lees bericht