Fooddelivery blijft onveranderd hard doorgroeien


Marktcijfers – De Nederlandse bezorgmarkt in de foodsector blijft groeien. Fooddelivery stijgt in 2021 met 27,9 procent ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit het nieuwe Dossier Delivery van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Bezorging door supermarkten en andere retailers is verantwoordelijk voor de grootste groei: 36 procent. Restaurants en andere foodserviceformules zijn goed voor 19 procent groei in 2021.

Belangrijkste reden voor de doorgroei in 2021 in bezorging zijn de aanhoudende coronamaatregelen in de eerste helft van dit jaar en door blijvend veranderd consumentengedrag, zo analyseert het FSIN. Bezorging van maaltijden- en boodschappen is, volgens het kennisinstituut,  niet meer weg te denken uit het consumentengedrag. Het gemak van laten bezorgen van maaltijden en boodschappen zorgde  er in 2020 al voor dat fooddelivery met 53,1 procent steeg naar een omzet van 5,9 miljard euro. In dat jaar was de boodschappenbezorging met een omzet van 3,1 miljard euro ook voor het eerst groter dan maaltijdbezorging (2,8 miljard euro). Het marktaandeel van bezorging groeide in 2020 naar 10,5 procent van de totale foodmarkt.

Groei blijvend

Volgens het FSIN heeft Nederland door de coronamaatregelen massaal kunnen kennismaken met het gemak van het thuis laten bezorgen van boodschappen. Op basis daarvan verwcht het instituut dat de bezorgmarkt na corona blijft groeien. Richting 2025 zal de bezorgmarkt weliswaar met kleinere groeipercentages toenemen, maar de groei is wel blijvend. In 2025 verwacht het FSIN dat de totale fooddeliveryomzet uitkomt op een omzet van 10 miljard euro. Delivery is dan goed voor ongeveer 15 procent van de totale foodmarkt.

Bron: FSIN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei in 2022

Analyse – De omzet van de Nederlandse foodsector is dit jaar vrijwel geheel teruggeveerd tot het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het kennisinstituut voor de foodservicesector. Het FSIN ziet het herstel véél sneller gaan dan eerder verwacht, maar ziet wel verschillen per segmenten. Dat blijkt uit cijfers van de bedrijfstak, die vandaag worden...

Lees bericht


Kwalitaria krijgt derde locatie in Amsterdam

Formulenieuws – Amsterdam is een Kwalitaria rijker. Na twee vestigingen in Amsterdam-Oost, heeft de cafetariaformule nu een vestiging geopend aan de Hobbemakade in Amsterdam-Zuid. Twee broers zien in de locatie uitstekende mogelijkheden, vooral met bezorging.

Lees bericht

Online warenhuis Peddler breidt verder uit in Nederland

Bezorgdienst - Peddler, de startup die producten van lokale ondernemers binnen één dag bezorgt, gaat uitbreiden. Dankzij een opgehaalde investering kan het online warenhuis na een succesvol eerste jaar in Amsterdam en Utrecht haar diensten ook in de rest van Nederland gaan aanbieden.

Lees berichtFSIN-voorzitter wil collectieve promotie horecapersoneel

Actie – De hele foodservicesector heeft er mee te maken: gebrek aan personeel. Van afwasser tot chef-kok en van bedienend personeel tot locatiemanager. FSIN-voorzitter Walter Seib heeft tijdens het zomercongres van het Foodservice Instituut Nederland daarom alle aanwezigen opgeroepen om collectief samen te werken om de foodservicesector gezamenlijk te promoten als een aantrekkelijke werkgever.

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid