Fooddelivery blijft onveranderd hard doorgroeien


Binnenkort wordt overleg gevoerd met de sociale partners over de aansluiting van e-commercebedrijven bij VGL

Marktcijfers – De Nederlandse bezorgmarkt in de foodsector blijft groeien. Fooddelivery stijgt in 2021 met 27,9 procent ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit het nieuwe Dossier Delivery van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Bezorging door supermarkten en andere retailers is verantwoordelijk voor de grootste groei: 36 procent. Restaurants en andere foodserviceformules zijn goed voor 19 procent groei in 2021.

Belangrijkste reden voor de doorgroei in 2021 in bezorging zijn de aanhoudende coronamaatregelen in de eerste helft van dit jaar en door blijvend veranderd consumentengedrag, zo analyseert het FSIN. Bezorging van maaltijden- en boodschappen is, volgens het kennisinstituut,  niet meer weg te denken uit het consumentengedrag. Het gemak van laten bezorgen van maaltijden en boodschappen zorgde  er in 2020 al voor dat fooddelivery met 53,1 procent steeg naar een omzet van 5,9 miljard euro. In dat jaar was de boodschappenbezorging met een omzet van 3,1 miljard euro ook voor het eerst groter dan maaltijdbezorging (2,8 miljard euro). Het marktaandeel van bezorging groeide in 2020 naar 10,5 procent van de totale foodmarkt.

Groei blijvend

Volgens het FSIN heeft Nederland door de coronamaatregelen massaal kunnen kennismaken met het gemak van het thuis laten bezorgen van boodschappen. Op basis daarvan verwcht het instituut dat de bezorgmarkt na corona blijft groeien. Richting 2025 zal de bezorgmarkt weliswaar met kleinere groeipercentages toenemen, maar de groei is wel blijvend. In 2025 verwacht het FSIN dat de totale fooddeliveryomzet uitkomt op een omzet van 10 miljard euro. Delivery is dan goed voor ongeveer 15 procent van de totale foodmarkt.

Bron: FSIN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsSwijtink (McDonald’s) en Slootweg (Bidfood) in bestuur FSIN

Benoeming - Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) heeft twee nieuwe bestuursleden benoemd in het bestuur. Het zijn Annemarie Swijtink van McDonald’s Nederland en Dick Slootweg van Bidfood. Zij vervangen de vertrokken bestuursleden Henri Froeling (Vital Food Group) en Freek van Beek (Lekkerland Nederland). Het bestuur onder leiding van voorzitter Walter Seib van HMSHost is nu weer voltallig.

Lees bericht

FSIN: ‘Nederland geeft meer geld uit aan eten en drinken’

Analyse - Nederlanders geven steeds meer geld uit aan eten en drinken. In 2023 groeit de foodmarkt naar een omzet €68,9 miljard; dat is een toename van 3,9%. De omzetstijging komt niet alleen door de prijsverhogingen. Consumenten eten en drinken ook vaker buiten de deur en kiezen in de supermarkt steeds meer voor luxe en gemak. Dat blijkt uit de FSIN Beleidsmonitor 2023 die...

Lees bericht

‘Horeca gedwongen tot accepteren lagere marge’

Onderzoek - Driekwart van de horecaondernemers kan de gestegen inkoopkosten en energieprijzen niet doorberekenen aan klanten. Ze voelen zich gedwongen een lagere marge te accepteren. Dat blijkt uit onderzoek van GROUP7 in opdracht van Foodservice Instituut Nederland (FSIN).

Lees berichtFSIN ziet bezorgmarkt in Nederland minder hard groeien

Analyse – De boodschappen- en maaltijdbezorging in Nederland is na de coronaperiode minder hard doorgegroeid. De markt groeide dit jaar weliswaar nog met 4,6% naar een omzet van €7.982 miljoen, maar is in vergelijking met de groei van 2021 en 2020 fors lager. Toen bedroeg de groei respectievelijk nog 29% en 52%. De cijfers zijn afkomstig uit het FSIN Dossier Delivery 2022 van het FoodService Instituut Nederland. De...

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid