Foodhelden uit Food100-lijst 2022 bekendgemaakt


De Foodhelden onder de 35 jaar / Foto bij: Nina Slagmolen

Bekendmaking - In de Verspillingsfabriek in Veghel zijn vandaag de Foodhelden van 2022 bekendgemaakt. Het gaat om 6 van de meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland. Zij werden door de vakjury gekozen uit de Food100-lijst van 2022 vanwege hun bijzondere en grote inzet om ons voedselsysteem beter en eerlijker te maken.

Die inspanningen zijn hard nodig: de klimaatcrisis, de groeiende wereldbevolking, pandemieën en explosief stijgende energie- en voedselprijzen laten zien dat ons huidige voedselsysteem moet veranderen. De  100 mensen op de Food100 lijst zijn met die transitie bezig. Vrijdag kwamen de mensen van de Food100-lijst bij elkaar tijdens de Trendtable van Food Inspiration, waar de laatste trends werden gepresenteerd en waar diverse gerechten van gered voedsel of voedsel direct van de bron werden geserveerd.

Impactmakers

De Food100 biedt een podium voor iedereen die zich in Nederland inzet voor beter en eerlijker eten en drinken. Het is geen ranglijst of wedstrijd, maar een selectie van 100 impactmakers in de agrifoodwereld. De lijst brengt 50 vernieuwers onder de 35 jaar en 50 gevestigde voedselveranderaars boven de 35 jaar samen. De namen komen uit alle sectoren, zoals innovatieve boeren, startups in foodtech, onderzoekers, activisten, retailers, cateraars, etc. Door ze met elkaar te verbinden kunnen ze samen nog meer impact maken en de hele sector inspireren. Uit de totale lijst heeft een vakjury de 6 meest impactvolle voedselveranderaars gekozen. Deze worden benoemd als de foodhelden van 2022.

Juryvoorzitter Christaan Vette over de foodhelden van 2022: “Dat er zoveel jongeren zijn die zich inzetten voor een eerlijker voedselsysteem, geeft veel hoop voor de toekomst. Bij het samenstellen van de lijst en bij de selectie van de foodhelden hebben we vooral gelet op de zichtbare impact. Prachtig om te zien dat zoveel mensen met goede dingen bezig zijn.”

Foodhelden onder de 35 jaar:

Bas Antonissen - Mede-eigenaar BoerBas

Bas had nooit de ambitie om de varkenshouderij van zijn ouders over te nemen. Totdat hij geïnspireerd raakte door het idee van een biologische varkenshouderij. Samen met zijn ouders schakelde hij om. Inmiddels is hij mede-eigenaar en heet het bedrijf BoerBas. BoerBas is een gesloten varkenshouderij, wat inhoudt dat alle dieren op het bedrijf geboren worden en daar blijven. Eerlijk zaken doen in een open, transparante keten waarin de boer financieel en emotioneel gewaardeerd wordt, daar maakt Bas zich hard voor. En om zelf het goede voorbeeld te geven, opent hij iedere zaterdag zijn boerderij om aan bezoekers te laten zien dat het ook anders kan.

Leonie Horne - Projectcoördinator 'Goede Zorg Proef Je' bij Alliantie Voeding in de Zorg

Als projectcoördinator van 'Goede Zorg Proef Je’ zet Leonie Horne zich in voor sneller herstel en het bevorderen van de gezondheid van ziekenhuispatiënten en ziekenhuispersoneel. Het doel? Vóór 2030 een gezond voedselaanbod in alle Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen realiseren. Leonie kan lobbyen als geen ander. Onder haar hoede zijn al 45 ziekenhuizen aangehaakt die maandelijks samenkomen om kennis uit te wisselen. Dat allemaal om hun missie "Met goede voeding bijdragen aan een gezonder Nederland” uit te dragen.

Yasmina Khababi - Founder van Freshtable

Yasmina Khababi verbindt migratie, klimaatverandering en ongelijkheid met haar bedrijf Freshtable en de Fresh Academy. Dat doet ze statushouders te ondersteunen om hun skillset toe te passen in de Nederlandse markt én door de bezorging van (h)eerlijke halal en vega(n) maaltijden. Want food verbindt altijd. Freshtable bezorgt inmiddels zestig à honderd maaltijden per week bij mensen thuis, in veertien steden door heel Nederland. People x Planet x Profit ten voeten uit!

Foodhelden boven de 35 jaar:

Esther de Snoo - Hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Esther de Snoo is zich als hoofdredacteur bij Nieuwe Oogst erg bewust van haar rol als agrarisch nieuwsmedium. In een tijd waar polarisatie en negativiteit toenemen en het vertrouwen verdwijnt, probeert Esther continu ongekleurd, feitelijk nieuws en kennis te delen. Zo steekt ze haar kritische mening ook niet onder stoelen of banken. Iets wat haar siert, maar wat haar niet altijd in dank wordt afgenomen. Esther zorgt voor een trigger in haar gesprekken en artikelen en zet mensen daarmee aan tot nadenken.

Leon Meijer - Wethouder 'Food' bij Gemeente Ede

Als eerste wethouder ‘Food’ heeft Leon Meijer stedelijk voedselbeleid in Nederland op de kaart helpen zetten. Hij verbindt daarbij voedselregio’s met elkaar. Het afgelopen jaar heeft hij zich hard gemaakt voor meer gemeentelijke bevoegdheden om gezonde voedselomgevingen te realiseren. De jury prijst zijn tomeloze inzet voor een eerlijker, gezonder en duurzame voedselsysteem.

Maurits Tofohr - Co-founder van Joinprogram.com

Maurits Tofohr werkt met passie aan ‘bedrijfscatering van de toekomst’: een lekker, veelal plantaardig aanbod en structureel minder afval. Om dit te bereiken laat zijn bedrijf Join Program gasten via een app aangeven of ze naar kantoor komen, wat hun dieetvoorkeuren zijn en hoe ze de afgelopen maaltijden vonden. Vervolgens produceert een centrale keuken maaltijden voor meerdere bedrijven tegelijk. Zo worden dag-tot-dag schommelingen in vraag binnen bedrijven uitgemiddeld en treedt minder snijverlies op. Een mooie combinatie van lekker eten, supermakkelijk bestellen én duurzaamheid.

Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Foodvalley NL en Food Impactors Summi

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horeca verspilt 5,6 miljoen minder voedsel

Voedselverspilling – De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van 5,6 miljoen kilogram, gooit de sector nog steeds 55,4 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost de sector 647 miljoen euro per jaar.

Lees bericht


Food100 toont voorlopers in verduurzaming voedselsysteem

Verkiezing – Vrijdag is voor de zevende keer bekend gemaakt wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De Food100-lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen.

Lees bericht

Student Silke van Helvoirt wint ZERO Food Waste Challenge

Wedstrijd - Student Food Innovation Silke van Helvoirt bij HAS green academy heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project Get Saucy. Het product  is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken voor broccolistronken en –bladeren, zodat er meer van gegeten wordt.

Lees bericht

McCain Foods zet in op regeneratieve landbouw

Duurzaamheid - McCain Foods heeft een nieuw programma voor regeneratieve landbouw in Nederland gelanceerd. McCain, inclusief zusterbedrijf CêlaVíta, ondersteunt hiermee Nederlandse aardappeltelers in de transitie naar duurzamere landbouwpraktijken met technische, commerciële en financiële steun (dat laatste in samenwerking met Rabobank).

Lees bericht


‘Ondanks herstel wacht horeca onzekere winter’

Analyse - Het herstel van de leisure- en horecamarkt sinds corona is groot. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 wordt zelfs beter gepresteerd, volgens een analyse van de Rabobank. Maar ondanks dit goede herstel moet de sector zich klaar maken voor een onzekere winter. Veel ondernemers zullen te maken krijgen met koopkrachtproblemen bij de consument, stijgende inkoopprijzen en hogere kosten.

Lees bericht

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van start

Voedselverspilling - HAS Hogeschool houdt samen met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge. De challenge start op 13 september.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid