Foodmarkt groeit sterk in 2022, vooral door horeca


CBS ziet forse groei in horecaomzet eerste kwartaal 2022

Analyse - De Nederlandse foodmarkt groeit dit jaar sterk, vooral door een krachtig herstel van de horeca. Dat schrijft het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) in haar nieuwe Foodomzetoverzicht 2021 en 2022 EST.

De totale foodsector groeit in 2022 met 10,8% naar een recordomzet van €64,4 miljard (EST), aldus het FSIN. En de omzet van de Out of Home-kanalen (horeca, catering enfastservice) stijgt volgens de prognose van het kennisinstituut in 2022 met maar liefst 41%.

Door de lockdown die eind november 2021 inging, werd vorig jaar niet het gehoopte ‘jaar van herstel’, zo valt te lezen. De omzet van de Nederlandse foodmarkt steeg vorig jaar met slechts 1,6% naar een totaal van €58,1 miljard. De groei van Foodservice (waaronder de horeca) bleef steken op 8,2% en kwam in 2021 uit op €13,3 miljard. De omzet van de foodretailkanalen daalde in 2021 met 0,3% naar €44,8 miljard, hoofdzakelijk doordat de supermarkten bijna 4% omzet inleverden aan horeca en online.

Groei in 2022

In 2022 verwacht het FSIN wel weer een sterke groei. De totale foodmarkt komt dit jaar naar verwachting uit op een omzet van €64,4 miljard, dat is een groei van 10,8%. De groei komt vooral op het conto van de foodservicekanalen, die na twee jaar van beperkende maatregelen eindelijk kunnen opveren. De omzet van Foodservice stijgt volgens het FSIN dit jaar met liefst 41%, maar keert nog niet terug op het niveau van vóór corona. De index blijft in 2022 steken op 94,6 (2019=100).

Foodretail

De omzet van Foodretail groeit in 2022 met 1,8%, waardoor die index uitkomt op 113,6. Ondanks de omzetdaling in 2021 en de bescheiden groei in 2022, is Foodretail de ‘winnaar’ van de coronapandemie. Het marktaandeel van Foodretail steeg tijdens corona van 67% naar 77%.

Ook zorgen

Behalve positieve vooruitzichten voor de foodmarkt, zijn er ook zorgen. De komende jaren is de arbeidsmarkt extreem krap en de inflatie blijft relatief hoog. De door Rusland ontketende oorlog met Oekraïne kan ook grote gevolgen hebben voor Nederland en stookt de inflatie verder op. Deze factoren kunnen de prognoses voor 2022 nog fors beïnvloeden.

Bron: FSIN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Foodservice groeit met 44,4% in periode 5

Cijfers – De periodemonitor van Foodservice XS laat over periode 5, week 17 t/m 20, (25 april t/m 22 mei 2022) met een groei van 44,4% een zeer goede ontwikkeling zien van de foodservicemarkt. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor een al te positief beeld van de omzetgroei op termijn, want oplopende inflatie en toenemende kosten bij de consument kunnen gaan zorgen voor krimp.

Lees bericht


Omzet horeca mogelijk tien procent hoger dan in 2019

Analyse - Rien de Koning van More2market heeft drie scenario’s opgesteld van te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca. De scenario’s zijn gebaseerd op de cijfers van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) en het CBS. De drie scenario’s laten in alle drie de gevallen een positief beeld zien.

Lees bericht


Kick-off Week van de horeca tijdens Gastvrij Rotterdam

Actieweek - Na een succesvolle editie vorig jaar wordt ook dit jaar weer de Week van de horeca georganiseerd. De week, die van 19 tot en met 24 september wordt gehouden, staat volledig in het teken van alle horecaprofessionals, ondernemers, leveranciers, opleiders – en studenten binnen de horeca. De week wordt afgetrapt samen met de officiële opening van Gastvrij Rotterdam op 19 september...

Lees bericht


Baro, bohemien kustplaats aan de Amsterdamse gracht

Horeca - Openluchtrestaurant Baro brengt de bohemien flair van badplaatsen op Ibiza en de energie van Tulum aan de Postjesweg in Amsterdam West. Met kleurrijk streetfood en verfrissende tequilacocktails serveert Baro zorgeloze vakantiedagen. Donderdag ging de locatie open.

Lees bericht

CBS ziet forse groei horeca in eerste kwartaal 2022

Analyse - De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 9,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door versoepeling van de coronamaatregelen. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar lag de horecaomzet 92,2 procent hoger, maar ook dat werd veroorzaakt door een strenge lockdown in het eerste kwartaal 2021. De cijfers zijn afkomstig van het...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid