Foodmarkt groeit sterk in 2022, vooral door horeca
Analyse - De Nederlandse foodmarkt groeit dit jaar sterk, vooral door een krachtig herstel van de horeca. Dat schrijft het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) in haar nieuwe Foodomzetoverzicht 2021 en 2022 EST.
De totale foodsector groeit in 2022 met 10,8% naar een recordomzet van €64,4 miljard (EST), aldus het FSIN. En de omzet van de Out of Home-kanalen (horeca, catering enfastservice) stijgt volgens de prognose van het kennisinstituut in 2022 met maar liefst 41%.
Door de lockdown die eind november 2021 inging, werd vorig jaar niet het gehoopte ‘jaar van herstel’, zo valt te lezen. De omzet van de Nederlandse foodmarkt steeg vorig jaar met slechts 1,6% naar een totaal van €58,1 miljard. De groei van Foodservice (waaronder de horeca) bleef steken op 8,2% en kwam in 2021 uit op €13,3 miljard. De omzet van de foodretailkanalen daalde in 2021 met 0,3% naar €44,8 miljard, hoofdzakelijk doordat de supermarkten bijna 4% omzet inleverden aan horeca en online.
Groei in 2022
In 2022 verwacht het FSIN wel weer een sterke groei. De totale foodmarkt komt dit jaar naar verwachting uit op een omzet van €64,4 miljard, dat is een groei van 10,8%. De groei komt vooral op het conto van de foodservicekanalen, die na twee jaar van beperkende maatregelen eindelijk kunnen opveren. De omzet van Foodservice stijgt volgens het FSIN dit jaar met liefst 41%, maar keert nog niet terug op het niveau van vóór corona. De index blijft in 2022 steken op 94,6 (2019=100).
Foodretail
De omzet van Foodretail groeit in 2022 met 1,8%, waardoor die index uitkomt op 113,6. Ondanks de omzetdaling in 2021 en de bescheiden groei in 2022, is Foodretail de ‘winnaar’ van de coronapandemie. Het marktaandeel van Foodretail steeg tijdens corona van 67% naar 77%.
Ook zorgen
Behalve positieve vooruitzichten voor de foodmarkt, zijn er ook zorgen. De komende jaren is de arbeidsmarkt extreem krap en de inflatie blijft relatief hoog. De door Rusland ontketende oorlog met Oekraïne kan ook grote gevolgen hebben voor Nederland en stookt de inflatie verder op. Deze factoren kunnen de prognoses voor 2022 nog fors beïnvloeden.
Bron: FSIN/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Sligro en De Buik gaan in de Randstad samenwerken
Samenwerking – Platform De Buik en Sligro slaan de handen ineen. Vanaf september gaan de groothandel uit Veghel en het culinaire platform samenwerken. Doel is om gezamenlijk de lokale foodcultuur verder vooruit te helpen middels verkiezingen en content.
Lees berichtLijst 100 voedsel-impactmakers van 2024 bekend
Impactmakers - Food100 presenteert voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. De lijst bestaat uit impactmakers die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem met duurzamer, gezonder en socialer eten en drinken voor iedereen.
Lees berichtPannenkoekenrestaurants doen het goed
Analyse - Pannenkoekenrestaurants in Nederland doen het goed . Door een efficiënte bedrijfsvoering, aantrekkelijke prijsstelling en gunstige locaties, weten zij blijvend mensen te trekken. Bovendien lijken personeelstekorten in deze branche niet aan de orde te zijn. Dat meldt ABN Amro in een analyse van de leisuremarkt.
Lees berichtDineren met ‘Le Petit Chef’ in Brasserie De Roode Leeuw
Horecaconcept – Amsterdam is een nieuw culinair concept rijker met ‘Le Petit Chef’ in Brasserie De Roode Leeuw. Deze unieke dinershow combineert culinaire hoogstandjes met een verfijnde 3D-cinema. Na shows in onder andere Parijs, Londen en New York, is Amsterdam de volgende locatie waar mensen de show kunnen gaan zien.
Lees berichtING Research: ‘Hand op de knip in horeca is tijdelijk’
Analyse – Ondanks dat de Nederlandse economie fors groeit, was de consument voorzichtig met het uitgeven van geld. Voor een deel is dat volgens ING Research te verklaren door de hoge inflatieperceptie bij de consument, maar ook het slechte weer speelde een rol. Vooral voor de horeca. De ontwikkelingen zijn in ieder geval tijdelijk. Over de tweede helft van het jaar...
Lees berichtVerkoop vleesvervangers cateraars en horeca verdubbeld
Analyse - Plantaardige zuivel en vleesvervangers zijn in de afgelopen twee jaar fors gegroeid binnen foodservice. De totale verkoop van vleesvervangers aan catering en horeca is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld, zo laat ProVeg Nederland weten op basis van cijfers van Foodstep. Met name zuivel werd minder verkocht.
Lees bericht