'Foodpartijen IMVO-convenant boeken flinke vooruitgang'
_1080_757_90.jpg)
Monitoring - De partijen van het IMVO-convenant Voedingsmiddelen hebben veel bereikt in het vierde jaar, volgens een SER-bericht. Zo werden wereldwijd 50 experts opgeleid om risicoanalyses op het gebied van mensenrechten uit te voeren. Ook deden dit jaar meer bedrijven mee aan de monitoring, 156 tegenover 119 in het derde jaar.
In Nederland werd de kennis van IMVO binnen bedrijven vergroot door het geven van trainingen op diverse locaties. Dit alles staat te lezen in de jaarrapportage 2021-2022.
Om de voortgang op het gebied van due diligence te monitoren is een self-assessment uitgevoerd door de leden van brancheverenigingen KNSV, FNLI en CBL. In het vierde convenantsjaar hebben 156 bedrijven in de voedingsmiddelensector hieraan meegedaan tegenover 119 een jaar eerder. Dat het IMVO-bewustzijn in de sector groeit, blijkt uit het feit dat 45 bedrijven het self-assessment voor het eerst hebben ingevuld. Ook communiceren dit jaar meer bedrijven publiekelijk over hun IMVO-beleid en inspanningen.
Collectief
De convenantspartijen werken ook samen aan collectieve projecten. Zo heeft het tomatenproject misstanden in de tomatenketen aan het licht gebracht. CBL en FNV hebben de handen ineengeslagen om die misstanden aan te pakken. Het Leefbaar Loon Bananenproject is erin geslaagd om voor 75 procent van de Nederlandse bananeninkoop de kloof tussen het betaalde loon en het leefbaar loon te berekenen (10,7%). De deelnemende supermarkten werken samen met convenantspartijen en ketenpartijen om deze kloof te dichten. Ewald Wermuth, voorzitter Convenant Voedingsmiddelen: “De afgelopen vier jaren hebben bewezen dat als branches, ngo’s, vakbonden en overheid samenwerken, er een effectieve beweging op gang komt die steeds groter wordt. In het laatste halfjaar van het convenant drukken we het gaspedaal dieper in. De urgentie is alleen maar toegenomen.” Het IMVO-convenant Voedingsmiddelen wordt medio 2023 afgerond.
Bron: SER/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Jan Aaltzen Linde nieuwe voorzitter van de AKSV
Benoeming - Jan Aaltzen Linde, Managing Director van Van Geloven, is per 1 januari 2023 benoemd als nieuwe voorzitter van de Algemene Kokswaren- en Snackfabrikanten Vereniging (AKSV). Hij volgt Ronald Prince op die onlangs is benoemd tot voorzitter van de FNLI.
Lees berichtRonald Prince van Royal Smilde nieuwe voorzitter FNLI
Benoeming - Ronald Prince (CEO, Royal Smilde) is door het bestuur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) benoemd tot nieuwe voorzitter van de FNLI. Hij volgt vanaf 1 september 2022 Annemarieke de Haan op, die afscheid neemt als voorzitter van de FNLI vanwege haar nieuwe rol binnen Unilever als General Manager Home Care in Zuidoost-Azië.
Lees berichtGS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes
Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...
Lees berichtZonnebloemolie soms vervangen door plantaardige oliën
Grondstoffen - De beschikbaarheid van zonnebloemolie op de wereldmarkt heeft consequenties voor de productie van talloze producten. Sommige bedrijven moeten als gevolg van de beschikbaarheid overschakelen naar plantaardige oliën.
Lees berichtCBL: Supermarkten gaan zelf blikjes inzamelen
Inzamelen - Supermarkten gaan vanaf 1 januari 2023 zelf blikjes inzamelen. Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zojuist bekendgemaakt. Op de blikjes komt vijftien cent statiegeld.
Lees berichtFNLI wil duidelijkheid kabinet over invoering Nutri-Score
Actie – De belangenorganisatie voor de levensmiddelenindustrie, de FNLI, wil dat haar leden zo snel mogelijk over kunnen gaan tot het gebruik van het logo en roept de overheid daarom op om snel met een concrete en definitieve introductiedatum te komen.
Lees bericht