'Foodpartijen IMVO-convenant boeken flinke vooruitgang'
_1080_757_90.jpg)
Monitoring - De partijen van het IMVO-convenant Voedingsmiddelen hebben veel bereikt in het vierde jaar, volgens een SER-bericht. Zo werden wereldwijd 50 experts opgeleid om risicoanalyses op het gebied van mensenrechten uit te voeren. Ook deden dit jaar meer bedrijven mee aan de monitoring, 156 tegenover 119 in het derde jaar.
In Nederland werd de kennis van IMVO binnen bedrijven vergroot door het geven van trainingen op diverse locaties. Dit alles staat te lezen in de jaarrapportage 2021-2022.
Om de voortgang op het gebied van due diligence te monitoren is een self-assessment uitgevoerd door de leden van brancheverenigingen KNSV, FNLI en CBL. In het vierde convenantsjaar hebben 156 bedrijven in de voedingsmiddelensector hieraan meegedaan tegenover 119 een jaar eerder. Dat het IMVO-bewustzijn in de sector groeit, blijkt uit het feit dat 45 bedrijven het self-assessment voor het eerst hebben ingevuld. Ook communiceren dit jaar meer bedrijven publiekelijk over hun IMVO-beleid en inspanningen.
Collectief
De convenantspartijen werken ook samen aan collectieve projecten. Zo heeft het tomatenproject misstanden in de tomatenketen aan het licht gebracht. CBL en FNV hebben de handen ineengeslagen om die misstanden aan te pakken. Het Leefbaar Loon Bananenproject is erin geslaagd om voor 75 procent van de Nederlandse bananeninkoop de kloof tussen het betaalde loon en het leefbaar loon te berekenen (10,7%). De deelnemende supermarkten werken samen met convenantspartijen en ketenpartijen om deze kloof te dichten. Ewald Wermuth, voorzitter Convenant Voedingsmiddelen: “De afgelopen vier jaren hebben bewezen dat als branches, ngo’s, vakbonden en overheid samenwerken, er een effectieve beweging op gang komt die steeds groter wordt. In het laatste halfjaar van het convenant drukken we het gaspedaal dieper in. De urgentie is alleen maar toegenomen.” Het IMVO-convenant Voedingsmiddelen wordt medio 2023 afgerond.
Bron: SER/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Koen Slippens gekozen tot FoodManager van het Jaar
Verkiezing - Op het Nationaal Food Congres is Koen Slippen, ceo van Sligro Food Group, uitgeroepen tot FoodManager van het Jaar. Het is voor het eerst dat de titel toevalt aan een manager uit het foodservicekanaal.
Lees berichtKHN bereikt akkoord over nieuwe Horeca-cao
Personeel - KHN is samen met FNV Horeca een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Er lag al een overeenkomst tussen beide partijen, maar maandag werd bekend dat de achterban van FNV Horeca ook akkoord is.
Lees berichtTweejarige sector-cao Zoetwaren afgesloten
Zoetwaren – De zoetwarensector heeft een tweejarige cao afgeslote. Het onderhandelingsresultaat voor de sector-cao Zoetwaren dat op 17 juni 2024 door de vier sociale partners werd bereikt, is door de achterbannen akkoord verklaard.
Lees berichtNieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden
Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.
Lees berichtMarc Jansen nieuwe algemeen directeur bij CBL
Benoeming - Bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft per 1 januari 2024 een directeurswissel plaatsgevonden. Marc Jansen heeft de functie van algemeen directeur René Roorda overgenomen. Roorda blijft op zijn huidige dossiers actief als directeur bij het CBL.
Lees berichtHoreca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat
Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.
Lees bericht