Foodsector pleit voor gezond BTW-tarief op groente en fruit


Actie - Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek, heeft namens een groot aantal (food)partijen een bezoek gebracht aan het nieuwe kabinet om het belang te onderstrepen van een gezond BTW-tarief op groente en fruit. Uiteraard in stijl met een grote mand vers fruit.

Gisteren trad het nieuwe kabinet aan en dat betekent tijd voor nieuwe plannen en mogelijk ook een herziening van het BTW-tarief op groente en fruit. Op de agenda van het nieuwe kabinet staat een BTW-verlaging op groente en frui. Een wens die veel partijen hebben na de verhoging van zes naar negen procent btw.

Actie

De afgelopen jaren zijn gezonde producten veel harder in prijs gestegen dan ongezonde producten, blijkt uit cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Hierdoor is kiezen voor gezonde voeding voor veel mensen vaak helemaal geen optie. Al jaren zetten diverse gezondheidsinstanties zich daarom in om de btw op groente en fruit te verlagen, maar helaas zonder resultaat. Dit kan niet langer vindt supermarktketen Dirk van den Broek. Onder het motto #detijdisrijp startte Dirk vorig jaar daarom een online petitie om de belasting op groente en fruit van 9% naar 6% te verlagen op detijdisrijp.nl.

52.000 handtekeningen

De petitie werd een hot topic op sociale media en werd massaal ondertekend. Ook in de verkiezingsdebatten werd gezonde voeding een belangrijk thema en werden programmapunten over groente en fruit een vast onderdeel op het menu van veel politieke partijen. Inmiddels zijn er ruim 52.000 handtekeningen verzameld. In juni 2021 overhandigde Marcel Huizing de petitie dan ook officieel aan de Tweede Kamercommissie voor Financiën.

Bron: @FoodClciks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Wederom meer groente- en fruit gegeten in 2021

Analyse - Gezond eten met groenten en fruit blijft onverminderd in de belangstelling staan. In het tweede coronajaar werd in Nederland 3 procent meer verse groenten en fruit gegeten, zo blijkt uit de analyse van GroentenFruit Huis over 2021.

Lees bericht


KHN: Horeca klaar voor verantwoorde heropening

Horeca - De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari veilig open. Dat laat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. De belangenvereniging heeft een routekaart gemaakt hoe de horeca gefaseerd op een veilige en verantwoorde wijze open kan.

Lees bericht

‘s Werelds eerste eetbare bushalte open in Breda

Actie – Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) opende in samenwerking met partijen uit de groente- en fruitsector en maatschappelijke organisaties vandaag de eerste eetbare bushalte ter wereld aan de Karnemelkstraat in Breda. De organisaties wilden op die ludieke manier consumenten aanmoedigen vaker groente en fruit te eten.

Lees bericht

Kabinet draait versoepelingen horeca deels terug

Corona – Het kabinet heeft vrijdagavond een aantal eerdere versoepelingen in de horeca teruggedraaid. Zo moeten de horecabedrijven vanaf zaterdag 10 juli uiterlijk om 24.00 uur dicht en zijn evenementen zonder plaatsing van het bezoek niet meer toegestaan. Bedoeling van de nieuwe maatregelen is de snelle opmars van het aantal coronabesmettingen een halt toe roepen.

Lees bericht


Restaurants mogelijk 5 juni weer open

Coronamaatregelen – Het kabinet overweegt om de volgende versoepelingen in de horeca niet op woensdag 9 juni, maar al op zaterdag 5 juni te laten ingaan. Dat laten diverse media weten naar aanleiding van het ‘Catshuisoverleg’ tussen leden van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) gisteren.

Lees bericht

Sneltest voor uit eten is onbespreekbaar voor KHN

Horeca – Dat de mogelijke versoepelingen bij de horeca alleen mogelijk zijn als uit eten gaan voorafgegaan wordt met een sneltest, kan rekenen op forse kritiek vanuit de horecaondernemers. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vinden horecaondernemers deze extra barrière onbespreekbaar.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid