Foodservice groothandels verenigen zich in FSN


Lekkerland is een van de groothandels die zich heeft aangesloten bij belangenvereniging Foodservice Nederland / Foto bij: Lekkerland Nederland

Groothandels – Zes groothandels in de foodservicesector hebben zich verenigd in een nieuwe branchevereniging genaamd Foodservice Nederland (FSN). FSN is aangesloten bij Ondernemend Nederland (ONL) en wordt voorgezeten door de oud-politicus Erik Ziengs. De bedrijven willen de foodservicesector een duidelijke stem richting politiek Den Haag geven.

De brancheorganisatie FSN bestaat uit VHC Jongens, VHC Hocras, Sligro, Makro, Lekkerland en Bidfood. Het initiatief voor de oprichting van een belangenvereniging werd feitelijk al genomen in coronatijd. De foodservicegroothandels werden toen geconfronteerd met maatregelen, die duidelijk maakten dat er bij de ministeries onvoldoende kennis was van de foodservicesector. Het feit dat de foodservicegroothandels bijvoorbeeld vol lagen met versproducten met een houdbaarheidsdatum werd niet direct gezien. Dit zorgde voor enorme financiële schade bij de groothandels tijdens de lockdown. Maar ook het feit dat de groothandels in de bevoorrading van ziekenhuizen en zorginstellingen een belangrijke zorgtaak hadden in de voedselvoorziening in coronatijd, stond onvoldoende op het netvlies. Of zoals één van de aangesloten FSN-leden het zegt: “Er was vooral oog voor de supermarkten.”

Zero-emissiezone

Maar de foodservicesector wordt met meer wet- en regelgeving geconfronteerd. Zo is recentelijk de invoering van de zero-emissiezone in 29 gemeenten vastgesteld met consequenties voor de bevoorrading in binnensteden. Maar er liggen ook vraagstukken op tafel over bijvoorbeeld productsamenstelling, infrastructuur van laadpalen en plastic verpakkingen. En ook andere relevante maatschappelijke vraagstukken waar de foodservicegoothandels een rol in spelen, kunnen binnen de brancheorganisatie worden besproken aan de ‘politieke vergadertafels’. Reden om met elkaar een krachtiger geluid te laten horen naar de politiek.

Oproep

Nederland telt meer dan 400 groothandels in de foodservicesector. De bij het FSN aangesloten groothandels vertegenwoordigen een omzet van circa 8 miljard euro. De leden roepen andere foodservicegroothandels op zich aan te sluiten bij het FSN.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsUitdagende tijden blijven Sligro parten spelen

Groothandel - De omzet van de Groep over het eerste halfjaar 2024 bedroeg € 1.393 miljoen, een afname van 0,7% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2023. Desondanks bleef onze ebitda met € 55 miljoen gelijk aan vorig jaar en nam het bedrijfsresultaat met € 2 miljoen toe tot € 6 miljoen. De nettowinst nam door gestegen rentelasten af tot een verlies van € 1 miljoen.

Lees bericht


Feyenoord en Sligro verlengen samenwerking met 5 jaar

Samenwerking - Feyenoord Rotterdam N.V. en Sligro hebben het partnership met vijf jaar verlengd. De horecagroothandel is daarmee tot 1 juli 2029 als Official Food Partner aan de club verbonden. Ook blijft Sligro food- en non-foodproducten leveren aan De Kuip. Dat meldt Sligro Food Group.

Lees bericht


De Nieuwe Keuken Event wil chefs samenbrengen en inspireren

Event - Food Reporter, onderdeel van Bidfood, wil met het De Nieuwe Keuken Event chefs samenbrengen om ideeën te delen voor een duurzamer voedselsysteem. Het event, dat maandag plaats vond, moet chefs inspireren en verbinden en aanzetten na te denken over de toekomst van de professionele keuken.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid